Ízutazás: kötöttgaluska-leves

2013. február 07. 12:45 - Tisza-tavi Móni

Kötöttgaluska levesA.jpg

Nemrégiben torkoskodhattunk Torkos Csütörtökön, majd pedig a Tisza-tó egyik kiváló „termékére” a halra, és ezzel kapcsolatosan a HellóHal vacsorákra hívtuk fel a figyelmeteket. A gasztronómiánál maradva most pedig egy kis Ízutazásra invitálunk meg Titeket! Ismerkedjetek meg egy igazi téli ételkülönlegességgel; a kötöttgaluska-leves hagyományával és receptjével!

A tésztagyúrás nagyon régre nyúlik vissza.  A paraszti családban mindenki maga gyúrta a tésztát és igyekezet azt minél változatosabban elkészíteni illetve különböző módon ízesíteni. Így alakult ki a kötött galuska majd az abból készült leves, mely régi paraszti ételnek számít.  Ük és dédanyáink igen találékony és fifikás módon két fogásra is felhasználták. Nagyobb és vastagabb tésztából készítették, majd levesként megfőzték ezt követően kiszedték a tészta egy részét és bő zsírban megsütötték. Így megvolt a kétfogásos ebéd vagy akár a vacsora is.

Manapság már csak levesként fogyasztják. Télen kiváló étel, mivel igen tartalmas és laktatós.

Receptje: Két marék lisztből két egész tojással tésztát gyúrunk, pihentetés után elnyújtjuk. Az elnyújtott tésztát meg kenjük zsírral, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és színes paprikával megszórjuk. Fél centi szélesen kétszer feltekerjük, majd elvágjuk a tésztát, és laza csomót kötünk rá. Zöldséget és répát kockára vágunk kevés zsíron, vagy olajon megpároljunk ezt követően, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, sózzuk és kevés színes paprikával, ízesítjük, majd felöntjük vízzel, teszünk bele egy paradicsomot és zöldpaprikát, valamint egy kis fej vöröshagymát. Fél fövésnél beletesszük az elkészített tésztát majd, készre főzzük. A végén beletesszük az apróra vágott friss zöldpetrezselymet és tálaljuk.

Nagyon finom, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Geszti Jánosné, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

Szólj hozzá!

Hallal ébred a Tisza-tó

2013. február 06. 13:02 - Tisza-tavi Móni

sajtóvacsora.JPGFebruár 2-án Évadnyitóját ünnepelte a legkisebb turisztikai régió gasztroshow-val és remek halvacsorával a kuriózumnak számító karcagi Bio Hotel Nimródban, ahol szó esett többek között az új vendégcsalogató mesterfogásokról és a hiányzó 9 km-ről is. 100 ezer vendég és átlagosan 2,7 vendégéjszaka: ez jellemezte a Tisza-tó turisztikai mérlegét 2011-ben, s ez még mindig csak a kezdet a vadvízi ország életében. Kezdet, mert a Magyar Turizmus Zrt. tavaszi kampányának fókuszpontjába, melynek hívószava az „Ébredés”, a Tisza-tó, az öko-falusi turizmus, valamint az aktív és vízparti időtöltést kerül. Él, mint hal a vízben – szokták mondani: a Tisza-tó egyik kiváló „terméke” a hal, melyre új kalandok várnak 2013-tól a HellóHal vacsorán. A régió új vendégváró kiválósága a hallakomára építő gasztroshow, melyet fotóval, videóval kísért, szemléltető látványkonyha egészíti ki. Megismerhetjük a Tisza-tóban fogható halfajtákat, optimális elkészítésüket, recepteket, és nem másodlagos, hogy egy fantasztikus menüt költhetünk el Horváth Szabolcs gasztroblogger közreműködésével. A kampányindító helyi szenzáció legelső próbavacsoráját aktív részvételével emelte vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.  Ezzel párhuzamosan a Tisza-tó fejlesztésért indított nemzeti program is startra kész: táj- és természetvédelmi, kulturális, turisztikai és gazdaságfejlesztési feladatokat tartalmaz. További célkitűzése a Tisza-tóért indított programnak a tájegység (régió) könnyebb elérhetősége, az infrastruktúra fejlesztése. Ennek egyik fontos állomása volt a tó körüli kerékpárút megépítése, melynek utolsó 9 km-es szakasza 2014-re lesz kész a 4 kerékpáros híddal, kilátótornyokkal és szervizhálózattal együtt. Távolabbi tervként szerepel a Tisza-tó és a Hortobágy közötti 30 km-es kerékpárút kiépítése is.

A régió játékos, és egyben szakavatott felfedezésében hatalmas szerepet játszik a tavaly megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum, mely számos zöldprogramot, csónakos, gyalogos ökotúrát indított el, s mutatja be a tó élővilágát interaktív eszközökkel az egyre növekvő számú közönségnek.

Molnár Anita, Tisza-tavi RMI igazgatója.JPG

A képen: Molnár Anita, a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója

Szólj hozzá!

Vizek világa - könyvajánló!

2013. február 01. 12:56 - Tisza-tavi Móni

Vizek világa.jpg

A jeles két nap - a Tisza élővilágának emléknapja (február 1.) és a Vizes élőhelyek napja (február 2.) – alkalmából egy rövidesen megjelenő könyvre szeretném felhívni a figyelmeteket, mely szorosan kötődik a Tisza-tavi régióhoz!

Az Vizek Világa című új könyvben fontos szerepeket kaptak a Tisza-tavi Ökocentrum lakói. Gyönyörű fotók készültek az akváriumoknál, a vidraetetésről, a hüllő-kétéltű kiállításról, melyek majd megtekinthetőek lesznek a könyvben a sok érdekes és színes leírás mellett!

Szólj hozzá!

Ökotúra február 2-án a Tisza Élővilágának Emléknapja és a Vizes Élőhelyek Napja alkalmából!

2013. január 31. 15:32 - Tisza-tavi Móni

Ha szombat, akkor szervezett túra a tiszaörvényi Szabics kikötőből!

Múlt héten, január utolsó szombatján bátor kis csapat kovácsolódott össze a Szabics kikötőben. Az időjárással még szerencsések voltak a lelkes túrázók, hisz a túrán végig a lábuk alatt ropogó hóban sétálhattak. A madáretetőnél rengeteg madarat figyelhettek meg és behatóan ismerkedhettek az ártéri erdő élővilágával. Sokaknak újdonság volt a Tiszavirágról (a világ legnagyobb kérészéről) hallott információk is. A szokásos vaddisznó és őz nyomokon túl vadmacska nyomokra is bukkantak, de az igazán nagy attrakciót azonban egy érthetetlen módon itt maradt Bakcsó fióka jelentette!tiszato_tura_2013jan 055A.jpg

Most szombaton a Tisza Élővilágának Emléknapja (Február 1.) és a Vizes Élőhelyek Napja (Február 2.) alkalmából egy előadást hallhatunk, melyet követően pedig egy kb. 3 órás könnyű gyalogtúrát tehetünk a Tiszavirág Ártéri Sétaúton, ami 2011-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet nyerte el. A téli ártéri erdő különleges hangulatát és az etetőhöz szoktatott madarak látványát nyújtja a túra. A hideg ellen forró teát, forralt bort és a kikötőben a kemence melegét kínálják.

Fotót készítette: Lázár Miklós (a túra egyik résztvevője)

Lehetőség nyílik madárfotózásra és madármegfigyelésre álcázott madár-lesből! 

A madarak közelsége miatt pedig valóban a természet részévé válhatunk!

További információ itt!

Gyere, Ünnepelj és Túrázz Velünk!

Szólj hozzá!

Döntőbe jutott a magyar gasztronómia

2013. január 30. 11:12 - Tisza-tavi Móni

Rubik kockával főző-világversenyen indulni: erre készül az Onyx séfje, Széll Tamás Lyonban, a Bocuse d'Or-on, ahol a döntőbe jutott 24 nemzetközi világklasszis szakácscsapat egyikeként hazánkat képviseli.

bocus_csapat.jpgElőször is szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy a holnapi Torkos Csütörtök akciót megragadva, tovább ismerkedjen a magyar konyha remekeivel, hiszen ezen a napon 50 %-os kedvezmény mellett lehetőségünk adódik egy új (a kampányhoz csatlakozott) étterem - és új ízek felfedezésére!

Méltán lehetünk büszkék a magyar gasztronómiára, melyet az a különleges hír is alátámaszt, hogy a kedden, a franciaországi Lyon-ban indult Bocus d'Or versenynek a történelem során idén először magyar főszereplője is van! A világ legjelentősebb szakácsviadalán, ahol 24 nemzet legjobbjai küzdenek meg egymással, Széll Tamás, az Onyx étterem séfje ma mutathatja meg a magyar konyha különlegességeit a döntőbe jutott 24 világklasszis szakácscsapat egyikeként!

„többen ahhoz hasonlították, mintha a magyar futball válogatott világbajnoki döntőbe jutott volna azzal a kitétellel, hogy most optimistábbak lehetünk" – írja a Vendéglátó Magazin az ismert közösségi portálon. Széll Tamás és rangos hazai partnerei - a Bocuse D'or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a METRO Kereskedelmi Kft.  - közös sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy a dicsőségen kívül hihetetlen turisztikai jelentőséggel bír a magyar gasztronómia bemutatkozása a legjelentősebb szakmai versenyen, illetve szó volt arról is, hogyan kerül a Rubik kocka az asztalra.

A versennyel és Széll Tamás felkészülésével kapcsolatos részletekről ITT olvashattok!

Figyelmetekbe ajánlom továbbá azt a web tv linket, ahol élőben követhető a verseny: ITT

A főzővébével egy időben zajlik a SIRHA gasztronómiai szakkiállítás, ahol a Magyar Turizmus Zrt is képviselteti magát, standján a magyar gasztronómiát és borokat, illetve pálinkákat népszerűsítve.

Szurkoljunk együtt Széll Tamásnak!


Szólj hozzá!

Már csak 2 nap és itt a nagy nap! Torkoskodj Te is a Farsangi Torkos Csütörtökön!

2013. január 29. 12:44 - Tisza-tavi Móni

torkoscsutortokplakat2013_vegsoB.jpgImmár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre ez a nagyszabású akció a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében, melynek dátuma idén a január 31-e lett! Érdekességként leírom, hogy a tegnapi (január 28-i) határidőig országosan közel 850 étterem csatlakozott, melyek közül számos népszerű vendéglátóhelyen már a foglalás kezdetekor szinte azonnal beteltek a férőhelyek, de azért ne ijedj meg, van még bőven étterem, pizzéria, vagy kávézó, mely Terád vár!!!  A csatlakozott vendéglátóhelyek teljes listáját megtalálod a www.torkoscsutortok.hu weboldalon, ahol település szerint is rákereshetsz az éttermekre és online foglalásodat is megteheted!

További érdekesség: közel 150 vendéglátóhely jelezte, hogy valamilyen formában meg is hosszabbítja az akciót! A hosszabbítás részleteiről az éttermeknél lehet érdeklődni. A „meghosszabbítók” listája a www.itthon.hu oldal Bor és Gasztronómia menüpontja alá, továbbá az Élmény itthon és a Torkos Csütörtök Facebook oldalakra kerül fel. Érdemes ezeket is nyomon követni!

A Tisza-tavi régióból csatlakozott 11 étterem listáját megtalálod itt!, melyek közül kedvedre válogathatsz, de ne feledd, hogy a kampányhoz a Tisza-tavi Ökocentrum is csatlakozik; „mi szájnak, s szemnek ingere” mottóval, mely szerint, nem csak az éttermekben torkoskodhatsz féláron, az Ökocentrum belépőért is csak félárat kell fizetni ezen a napon! Sőt, hosszabbított nyitva tartással 18:00 óráig várják a kedves látogatókat!

Torkos Csütörtökön - január 31-én - érdemes tehát közelebbről is megismerkedni a Tisza-tó halaival! Gyere el hát Te is, kóstold meg a kiváló halételeket az éttermekben és gyönyörködj a vizek mélyének világában, tekintsd meg a tó halait élőben a Tisza-tavi Ökocentrumban!

Szólj hozzá!

Tisza-tavi Túravezető Tanfolyam 2013! Emlékeztető!

2013. január 28. 15:22 - Tisza-tavi Móni

Mint ahogyan már egy korábbi blog bejegyzésben beszámoltam;  az előző évek folytatásaként idén is indul Tisza-tavi Túravezető Tanfolyam a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság közös szervezésében.

A képzésre mindazok jelentkezését várják, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Tisza-tavi régióban, illetve annak védett területein, vagy akik a Tisza-tó szerelmesei és többet szeretnének megtudni komplex élővilágáról. A képzés során kiemelt helyet kap a turisztikai alapismeretek és a természeti értékek megismertetése - elméleti és gyakorlati formában.

A jelentkezési határidő: 2013. február 1.!

A tanfolyam felhívása teljes terjedelmében letölthető itt!

Szakvezetés_Hortobágyi-halastó__N122783A.JPG

Szólj hozzá!

"Mi szájnak, s szemnek ingere" - Torkos Csütörtök a Tisza-tavi Ökocentrumban

2013. január 26. 08:00 - Tisza-tavi Móni

itt a télA.jpgA Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum is csatlakozik a Magyar Turizmus Zrt. január 31-re meghirdetett Farsangi Torkos Csütörtök kampányához. Az akcióhoz való bekapcsolódás gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2013. január 31-én, csütörtökön minden vendég az éttermekhez hasonló 50 %-os kedvezménnyel vásárolhatja meg belépőjegyét az Ökocentrumba!

Az akció keretében – a téli nyitva tartáshoz képest – hosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat ezen a napon; 16 óra helyett 18 óráig lesz nyitva a létesítmény (a pénztárak 17 órakor zárnak).

Látogass el Te is – akár munkaidő után - január 31-én, fél áron a Tisza-tavi Ökocentrumba, majd pedig vacsorázz meg egy közeli (a kampányhoz csatlakozott) étteremben, szintén 50 %-os kedvezménnyel! Az akcióhoz csatlakozó éttermeket megtalálod a www.torkoscsutortok.hu honlapon, ahol online foglalásodat is megteheted!

Ne hagyd ki ezt a kedvező programajánlatot! Gyere el az Ökocentrumba és többek között nézd meg a létesítménybe érkezett új pelikánt (lásd eggyel korábbi bejegyzés), majd „torkoskodj” egy jót!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása