Minden infó a Tisza-tavi kerékpárkölcsönzésről

2015. szeptember 11. 14:23 - HelloHal

Mindig nagy dilemma, hogy ha kerékpározni megy egy nagyobb társaság, de nincs mindenkinek sajátja, vagy problémás lenne áthurcolni a fél országon, vajon könnyedén sikerül-e bérelni a helyszínen vagy próbáljuk megoldani másképp a dolgot. Szerencsére a Tisza-tónál a kerékpárbérlés pont az a téma, ami nem jelenthet problémát. Viszont ennek ellenére is folyamatosan fejlesztik a hálózatot, sőt, májustól az új kerékpáros centrumot is birtokba vehetjük.

tisza-to_kerekparosok.jpg

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

A kerékpárkölcsönzést ugyanis letudhatjuk a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat tagjain keresztül. Közvetlen tóparti tagjai a hálózatnak (természetesen több, a tótól távolabbi pontok is léteznek) a Fűzfa Pihenőpark Poroszlón, a sarudi Eurostrand Kemping, a kiskörei Ezüsthorgony Hotel, Tiszafüred-Örvényben a Szabics kikötő és a Kormorán kikötő. 

Ezek mindegyikében lehet kerékpárt kölcsönözni, illetve különböző kiegészítőket, felszereléseket bérelni, többek között például gyerekülést is. A legtöbb helyen térképhez is hozzá lehet jutni. Ami a szervizellátottságot illeti: gyorsszerviz mindenhol van, plusz az Ezüsthorgony Hotelben komolyabb szervizbázist is kiépítettek az üzemeltetők.

Kerékpáros Centrum májustól! 

10-15 kilométerenként tehát találni kerékpárkölcsönzési lehetőséget, de egyelőre csak az Ezüsthorgony és az Eurostrand között működik az a lehetőség, hogy a bérelt kerékpárt a másik helyen ott tudjuk hagyni. Mivel a túrázók kifejezetten szeretnek például kerékpárral menni és kenuval hazatérni a végső cél az, hogy bárhol bérelhető és letehető legyen a bringa. Ez valósulhat meg, amikor belép a rendszerbe a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, ami összekapcsolódik a túraközpontokkal.

d_bj20151124002.jpg

d_bj20151124010.jpg

d_bj20151124006.jpgMTI Fotó: Bugány János

Ebben az új létesítményben lesz:

  • Kölcsönző (prémium kerékpárok, országúti kerékpárok, sisakkamerák, GPS készülékek, stb.)
  • Szerviz, mobil szerviz, cserekerékpárok biztosítása
  • 8 kiszolgálópont a tó körül, bárhol bérelhetők és leadhatók a kerékpárok
  • Parkoló, zuhanyzó, zárható öltözőszekrények, pihenősziget
  • Büfé, kávézó, kerékpáros látványterasz
  • Hajózási és transzfer lehetőségek
  • Túraszervezés, túravezetés, rendezvényszervezés

Megoldott lesz a parkolás is. A központtól megépül a kerékpárút a karcagi vasút mentén, mely kikerüli a füredi szabadstrandot és az Albatrosz Kikötőnél becsatlakozik majd a jelenlegi gátkoronán haladó kerékpárútba.

Jelenleg egyetlen egy ponton mérik a kerékpárosok számát, a kiskörei erőmű hídján, de csak az itt áthaladókat, eszerint 20.000 kerékpáros teker át ezen a ponton évente, de tudjuk jól, hogy sokan nem mennek körbe, csak Tiszafüredtől Abádszalókig és vissza, illetve Poroszlóról Kisköréig és majd szintén vissza. A turisztikai szakemberek szerint 40-50 ezer körül lehet a kerékpárosok száma egy évben. A Kerékpáros Centrum elkészültével pontosabb monitoring válik elérhetővé.

A gátkoronán haladó kerékpárút biztonságosabbá tétele is napirenden van, hiszen fontos, hogy a családi kerékpározás központja lehessen a Tisza-tó. Folynak tárgyalások arról, hogy csak a horgászhelyek megközelítése történhessen a gáton személygépkocsival, így a lehető legkisebb mértékűre csökkenhet a gépjármű forgalom.

Ami a 33-as utat illeti, Tiszafüredtől a Tisza-hídig most megépül a kerékpárút, de a Poroszlóig tartó szakasz kiviteli tervei is elkészülnek rövidesen, így az újabb útfejlesztési forrásokból jó eséllyel épülhet meg a kerékpárút ezen a szakaszon is.

10 fontos dolog

a Tisza-tavi kerékpártúrákról

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr547778186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása