A Nagy Tisza-tavi Halászléteszt 1.

2016. augusztus 02. 09:42 - Ábry Zoltán J.

Keressük a tó legjobb halászlevét!

„Nem is tudom hirtelen, lehet-e még jó halászlevet kapni a Tisza-tónál!”, „Ott az a nádfedeles parasztházikószerű hely, tudod a magányos fa után balra. Na oda menjetek, ott a legjobb!” Hallani ilyet is olyat is, amikor ismerősi körben arról kérdezősködünk, hogy hol lehet a legjobb halászlevet enni a Tisza-tó környékén. És Önnek, van egy jó tippje számunkra?

A most induló cikksorozatunkban arról alkotunk képet, hogy milyen a halászlé helyzet a Tisza-tó körüli csárdákban, éttermekben, tényleg annyira sokat kell keresni, hogy jót találjunk? Vannak még gyöngyszemek, amiért megéri autóba ülni? Kövessen minket hétről hétre, üljön oda az asztalunkhoz a videóink segítségével, járja velünk végig a Tisza-tó környékét a több százéves csárdáktól az újonnan nyílt falatozókig. Benne van a kalandban? Ha végül úgy dönt, hogy velünk tart, akkor kapaszkodjon. Lesznek ám meredek részek is!

sequence_01_still002.jpgÁbry Zoltán, gasztroblogger (balra), Stiller Tamás, séf (jobbra)


Jómagam Ábry Zoltán, mint önjelölt gasztroblogger évek óta étteremkritikákat írok. Ebbe a mostani kalandomba sikerült jól belerángatnom Stiller Tamás séf barátomat (Visegrádi Schef Grill Akadémia séfje), akiről tudom, hogy nagy halfogyasztó. Ráadásul, amíg én csak enni és írni tudok – ráadásul evő képességemről a fürdőszobamérlegem is tanúskodik -, Tamásnak jelentős tapasztalata van a halbeszerzésben, és annak elkészítésében is. Így egészítjük ki egymást, így indulunk neki a vidéknek. Viszünk magunkkal kamerát is, így „élő” egyenesben Ön is részese lesz a történéseknek.

Mielőtt belevágtunk a tesztelésbe, végigtelefonáltam a környéken lakó ismerőseimet, és kérdezősködtem, hogy „Te figyu már, hol lehet felétek jó halászlevet enni?”. Sajnos újra meg újra az a pár név hangzott el, amit bárki könnyedén felkutathat az interneten is. Sehol egy falu mélyén eldugott kiskocsma, ahol bezzeg olyat főznek, hogy csak na! Nem maradt más, körlevelet indítottam hát, hogy melyek azok a Tisza-tó körüli vendéglátó helyek, akik bevállalnak egy ilyen szereplést.

Végül 12 hely akadt horogra, mondhatnám, hogy íme a bátrak listája.
Egyelőre szigorúan abc sorrendben:


aQuarium Étterem és Vendégház
Fehér Amúr Halászcsárda
Fűzfa Hotel és Pihenőpark
Hello Hal Tiszai Halak Falatozója
Hotel Hableány étterem
Kormorán étterem és Panzió
Lilaakác Kisvendéglő
Öreg Halász Étterem
Patkós Csárda
Szalók Yacht Klub
Tisza Balneum Hotel
tiszacsegei Halászcsárda

Akárhogyan is szerepelnek majd a tesztünkön, azt máris kijelenthetjük, hogy azzal, hogy vállalták a megmérettetést egyértelműen bizonyították, hogy valóban elkötelezettek a Tisza-tó környéki minőségi vendéglátás, és gasztro-kultúra fejlesztésében.

Persze áldozatuk minket nem hat meg, mi szigorúan csak a jó halászlére bukunk. Aprólékosak és szőrszálhasogatóak leszünk. Tamás séf és én jó előre kialakítottuk azokat a szempontokat, ami alapján vizsgálni fogjuk a halászleveket. Mindenhol ponty halászlevet kérünk, ha az nincs a kínálatban, akkor rácsúszunk a harcsára.

asztalpatika_20160504_142317.jpg

Ellenőrző kérdés: Mi hiányzik ebből az asztalpatikából?

Elsőként az ún. asztalpatikát vizsgáljuk, ami az igényes  halászléfogyasztás szükséges kellékeit tartalmazza. Figyelni fogjuk, hogy kapunk-e erős zöldpaprikát, szárított piros paprikát, nyers őrölt piros paprikát, kenyeret, villát és szálkatányért az utófilézéshez. Ha bármi hiányzik, már vonjuk is le a pontokat könyörtelenü!

sequence_01_still004.jpgSzínre jó, de sajnos túl sok a zsír!

Másodiknak a halászlé színét, zsírosságát fogjuk vizslatni. Szerintünk a jó halászlének a minőségi magyar pirospaprika egy haragos mélybordó színt ad, és a tetején egybefüggő vékony zsírréteg van, de semmi esetre sem lehet túlzottan zsíros. Igen, jól látja, magasak az elvárásaink.

Ízre ne legyen elsózva, de igenis legyen csípős, legkevesebb pikáns! A halászlé fontos része a halpasszírozásból származó megfelelő mennyiségű halpép (ezt csak úgy fogjuk emlegetni, hogy: extrakt tartalom, vagy szárazanyag tartalom), amibe ha nem teszik bele a megfelelő mennyiségű és minőségű apróhalat, akkor egyszerűen nem lesz elég "halas" az alaplé íze. És persze maga a halhús. Ez utóbbinál azt figyeljük, hogy mennyire maradt egyben a főzés során, és mennyire vette át az alaplé ízét.

468073c2-b087-4f79-a93f-a157c65377b5.jpgA bal oldali halhúst sajnos "szétzubogtatták" a gyors forralással, a jobb oldali irdalása viszont példás, és szépen egyben is maradt.

Tudott követni? Minden világos? Indulhatunk?

A Nagy Tisza-tavi Halászléteszt cikksorozat következő epizódjai: 

1 rész. Lilaakác

2. rész. Patkós Csárda

3. rész Tiszacsegei Halászcsárda

4. rész Az Öreg Halász főztje

5. rész A Hotel Hableány étterme

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr658905326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása