Ízutazás: kötöttgaluska-leves

2013. február 07. 12:45 - Tisza-tavi Móni

Kötöttgaluska levesA.jpg

Nemrégiben torkoskodhattunk Torkos Csütörtökön, majd pedig a Tisza-tó egyik kiváló „termékére” a halra, és ezzel kapcsolatosan a HellóHal vacsorákra hívtuk fel a figyelmeteket. A gasztronómiánál maradva most pedig egy kis Ízutazásra invitálunk meg Titeket! Ismerkedjetek meg egy igazi téli ételkülönlegességgel; a kötöttgaluska-leves hagyományával és receptjével!

A tésztagyúrás nagyon régre nyúlik vissza.  A paraszti családban mindenki maga gyúrta a tésztát és igyekezet azt minél változatosabban elkészíteni illetve különböző módon ízesíteni. Így alakult ki a kötött galuska majd az abból készült leves, mely régi paraszti ételnek számít.  Ük és dédanyáink igen találékony és fifikás módon két fogásra is felhasználták. Nagyobb és vastagabb tésztából készítették, majd levesként megfőzték ezt követően kiszedték a tészta egy részét és bő zsírban megsütötték. Így megvolt a kétfogásos ebéd vagy akár a vacsora is.

Manapság már csak levesként fogyasztják. Télen kiváló étel, mivel igen tartalmas és laktatós.

Receptje: Két marék lisztből két egész tojással tésztát gyúrunk, pihentetés után elnyújtjuk. Az elnyújtott tésztát meg kenjük zsírral, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és színes paprikával megszórjuk. Fél centi szélesen kétszer feltekerjük, majd elvágjuk a tésztát, és laza csomót kötünk rá. Zöldséget és répát kockára vágunk kevés zsíron, vagy olajon megpároljunk ezt követően, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, sózzuk és kevés színes paprikával, ízesítjük, majd felöntjük vízzel, teszünk bele egy paradicsomot és zöldpaprikát, valamint egy kis fej vöröshagymát. Fél fövésnél beletesszük az elkészített tésztát majd, készre főzzük. A végén beletesszük az apróra vágott friss zöldpetrezselymet és tálaljuk.

Nagyon finom, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Geszti Jánosné, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr755067400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása