Hatalmas sikerrel zárult a 9. Intersport Tour de Tisza-tó

2016. május 13. 18:40 - A.g.o.r.a.

A korábbi évek változékony időjárása után az erősnek mondható szelet leszámítva szinte ideálisnak mondható kerékpáros idő várta a kilencedik alkalommal megrendezett Intersport Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon mezőnyét. Napsütéses, ragyogó kora májusi idő és közel 20 Celsius fokos hőmérséklet segítette a minden eddiginél népesebb, 1650 fős mezőny tókerülését.

ppic_tiszato_0086.jpg

Reggel 10 órakor először a 15 km-es kerékpártúra mezőnye, családok, baráti társaságok és nagy örömünkre sok kisgyerek vágott neki a távnak, utánuk pedig a 65 km-es mezőny foglalta el helyét a rajtegyenesben. A rajtot Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere lőtt el.

ppic_tiszato_0165.jpgKépek © BSI - futanet.hu

A lassúrajt, azaz a mezőny felvezetéssel történő indítása több mint 10 percig tartott, és mire az utolsó rajtoló is áthaladt a rajtkapu alatt, a mezőny eleje már a Tisza hídját is elhagyta. Innen indult az éles rajt, és innentől mindenki teljes sebességgel, a maga választotta tempóban haladhatott.

Poroszlónál csatlakoztak a bringásokhoz a maguk 57 km-es megmérettetésére először a görkorisok, majd pedig a Bringatlonos csapatok. A Bringatlon is új létszámcsúcsot hozott: 60 csapat nevezett erre az igazán különlegesnek mondható versenyszámra.
Az első kerékpárosok után fél órával érkeztek az első görkorcsolyázók, majd utánuk közel másfél órával az első Bringatlonos csapatok is célba érkeztek.

A korábbi évekhez hasonlóan a versennyel párhuzamosan a térség vezetői – polgármesterek, megyei közgyűlés elnöke, alelnökei, kezelő és érintett szervezetek igazgatói – is körbekerékpározták a Tisza-tavat. Tették ezt a Tisza-tó Napja rendezvénysorozat alkalmából, az összefogást szimbolizálva, erősítve. A VIP (Veletek Indulunk Pedálozni) kerékpártúra ezúttal rendhagyó volt abból a szempontból, hogy idén a Tisza-tó kevésbé frekventált, de annál hangulatosabb északi településeire – Tiszavalk, Tiszabábolna, Tiszadorogma – is eljussunk. Ehhez az indulás Abádszalókról történt, s Poroszlóig nagyon feszes ütemben kellett haladni, mert az ütemterv szerint mindössze 3 perc különbség volt ahhoz, hogy letérjünk a kerékpárútról a szemből érkező versenyzők előtt. (Sikerült.) Innen jött a kihívás: a szembeszél mellett az aszfalt is eltűnt, így kénytelenek voltunk mintegy 10 km-t murvás úton haladni. Mindezt tudatosan vállaltuk, hogy felhívjuk a figyelmet erre a hiányzó kerékpárút szakaszra, mely nemcsak az itt lévő településeket tudná bekapcsolni a – legdinamikusabban növekedő – kerékpáros turizmusba, hanem az egész Tisza-tó körüli kerékpározást is újraszervezné.

image003.jpg

image001.jpg

image004.jpg

Eddig nem esett  róla szó, de fontos megemlíteni, hogy a túra kapcsán nem csak a vezetők, hanem az érintett települések is kitettek magukért. Mindenhol helyi finomságokkal, specialitásokkal, a település – nem fogyasztható – értékeit bemutató mini kiállításokkal vártak. A legemlékezetesebb mindenkinek valószínűleg Tiszavalk volt, ahol az üzemképes 100 éves tűzoltókocsi segítségével sikerült felfrissíteni a mezőnyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr888714676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása