Egy hely, amit mindenki dícsér...megszokásból

2016. szeptember 20. 05:28 - Ábry Zoltán J.

De mi nem vagyunk a szokások rabjai.

Ki ne állt volna már meg a poroszlói Tisza hídnál, a legendás Fehér Amúrnál. Magasan a Tisza fölött meredező teraszával csak itt tapasztalható egyedi hangulatot biztosít az éhes vendégeknek. Azért építették ilyen magasra, mert a legenda szerint évtizedekkel ezelőtt az eredetit egy alkalommal elragadta magával a folyó, és meg sem állt vele Szegedig! Az ismerősi körömben már-már megszokásból is dícséri mindenki az itteni konyhát. De Tamás és én nem dőlünk be a legendáknak. Mi most a végére járunk, hogy mire elég a Fehér Amúr teljesítménye a halászlé mezőnyben.

20160504_175349_web.jpgBár nem szép, de a visszatérők számára már ikonikus híd.

A tulajdonosok jó érzékkel panoráma ablakos, fabútorzatú terasszal  fogadják a betérőket. Persze minket,  szigorú kóstolókat, nem lehet holmi látvány tuninggal levenni a lábunkról. Halászlevet ide, rögtön kettőt, pontyból. Belsőséget is igen!

20160504_175809_web.jpgPáratlan hangulatú falatozást biztosítanak télen-nyáron a hatalmas panorámaablakok.

A szokásos kisbográcsban érkezik a halászlevünk. Illatra átlagos, színre egész erős, persze Tamás séf még itt is tett volna még bele a paprikából. Szemmel ez minden amit meg tudunk állapítani, kóstoljunk bele iziben! A sós és csípős egyensúly jól be van állítva. Az alaplé elég gazdag, de ami azt illeti nem a sűrű halpasszírozástól. A sietős rotyogtatás miatt a haldarabok szétestek, morzsalékossá váltak, és sok benne a halbőr is. Ez sajnos visszavesz az étkezési élményből, de itt jegyzem meg gyorsan, hogy az ízét egyáltalán nem rontja le! Azonban nagyságrendekkel javítana a megítélésén, ha ez az egyébként jó egyensúllyal bíró alaplé, szépen irdalt, egyben maradt haldarabokat tartalmazna.

feheramur_halhus.jpgSajnos dirib-darabra estek szét,a szép nagy darab halhúsok. 

Szálkával elég gyakran találkozunk, nagyobb darabokkal is. Arra gondolunk, hogy az elégtelen elősózás nem puhította fel őket. Csontdarabok viszont nem voltak. A halhús valamennyire átvette az alaplé ízét. Aki követi a cikksorozatot az tudja, hogy sok helyen még ezt sem sikerült elérni, és tulajdonképpen ebben a relatív környezetben értékelődik fel a Fehér Amúr teljesítménye.

20160504_170745_web.jpgA Fehér Amúr halászleve teljes fegyverzetben.

A halbelsőség alaplé nélkül érkezik, ki is van száradva rendesen, és hamar ki is hűlt. Persze megoldás, ha rögtön az elején belekanalazzuk a tányérunkba, de akkor is kérdés, hogy hogyan tárolják amíg ki nem hozzák?  Az asztalpatikában nem találtunk nyers őrölt piros paprikát, se szárazat. Friss, emberes vastagságú, ropogós héjú kenyeret kapunk, amit mindenki jóízűen fog enni. Megjegyzem továbbra is keressük az igazi, sűrű falusi kenyeret.

feheramur_kenyerteszt.jpgMár kommentet sem kell írjak, követőink már gyakorlott szemmel néznek erre a kenyértesztre.

A Fehér Amúr évtizedes legendáját, és szájról szájra ajánlását valószínűleg a kiépítése által biztosított látvány és hangulat is támogatja. Ha csak a halászlé megítélésére szorítkozunk, akkor elmondhatjuk, hogy a csapatnak olyan rutinja van, hogy túl nagy hibát nem követnek el. Ha viszont jobban odafigyelnének erre a fogásra, tovább öregbíthetnék a hely hírnevét, és bónuszként engem is mosolyogni látnának. Ez egy közepes halászlé, 1490.- Ft-os árért. Rezeg a léc. Persze könnyen lehet, hogy a saját legendájának csapdájába esett. Ezzel együtt azt mondjuk ide érdemes betérni, és a halászlé után bőven tudnak még másodikat választani a gazdag étlapról. A teraszon a bejárattal átellenes oldalon, a jobb sarkban lévő asztalhoz üljenek. Ott a tuti a kilátás!

Összpontszám: 10,5
(Zoli: 5,5 - Tamás 5)

Van még pár képünk:

20160504_175820_web.jpg
Ehhez az asztalhoz üljenek le!

20160504_175944_web.jpg

20160504_170822_web.jpg

20160504_171033_web.jpg

 

 

Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.

banner_700x220.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr1011728725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tárnai Csaba · http://top-tura.hu 2016.09.20. 14:48:51

Vizitúráinkon rendszeresen elsuhanunk a Fehér Amúr előtt a vízen, vendégeim kérésére partra is teszem őket egy-egy halászlére. Általában jó véleménnyel vannak. Mutat ugyan némi szórást az értékelésük, de ez betudható a cikkben is említett AKKOR és OTT elvnek, vagy annak, hogy ízlések és pofonok...
Azt tudni kell, hogy a 10 millió futball- és halászlészakértő nemzete vagyunk. :-) (Már csak 9,7 millió)
süti beállítások módosítása