XVII. Karcagi Birkafőző Fesztivál – most hétvégén!

2015. június 23. 16:57 - A.g.o.r.a.

Kihagyhatatlan gasztronómiai kavalkád a hagyományosnak mondható Karcagi Birkafőző Fesztivál.
A karcagiak igazi juhász nemzetség révén művészi fokra emelték a birkapörkölt készítését, s ennek legjavát kóstolhatjuk meg minden nyáron – fesztiválhoz méltóan rengeteg programmal, koncerttel körítve az üstben rotyogó különlegességet. 

karcag_hungarikum_a_birkaporkolt_plakat.jpg

2015. Június 25-26. -  XVII. Karcagi Birkafőző fesztivál

Karcagon, ebben a nagykunsági városban a hagyományosan "nomád módon" készülő birkapörkölt nélkül elképzelhetetlenek az ünnepi, közösségi összejövetelek. A helyi önkormányzat és a Karcagi Birkafőzők Egyesülete hatalmas és önfeláldozó munkával őrzi a birkafőzés tradícióit, melynek minden évben csúcspontja, s egyben ünnepe is a Karcagi Bikafőző Fesztivál. 

A hagyományos készítési mód értelmében a birkát a fülétől a farka végéig belefőzik a 40 literes öntött vas bográcsba. Sokszor még juhász hurkát – tisztított juhbélbe töltött paprikás száraz kenyeret – is főznek bele, amit a birka fejével együtt tálalnak a fővendég elé. 

Az idei díszvendég Badacsonytördemic lesz, akik a badacsonyi jó bort hozzák el a pörkölt mellé. A pénteki nagy koncerten Tóth Gabi zenél, szombaton viszont birkapörköltfőző versenyen bizonyíthatnak a nagykunok. A fő műsorszám ezen a napon Radics Gigi és Charlie koncertje lesz. Rengeteg színpadi műsor, mint néptánc és népzenei csoportok előadása mellett lesz kézműves vásár, és számtalan gyerekprogramra is számíthatunk mindkét nap. Feleleveníthetjük a pásztorhagyományokat, a Borudvarban pedig kézműves élelmiszerek, borok és pálinkák között csemegézhetünk.

Részletes program itt

Az idei fesztivál érdekessége, hogy ez lesz az első, tulajdonképpen nulladik állomása a Nyár, dinnye, szeletem azaz a magyar dinnyét népszerűsítő kampánynak. Karcagon tehát keressétek bizalommal a nagy sárgadinnyés pultot, ahol igazi magyar sárgadinnyét is kóstolhattok a jó fajta karcagi birkapörin felül. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr87567486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása