Fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy ez is a Tisza-tó

2014. július 24. 15:22 - eM.Dé

Bár a legtöbben a vízparti nyaralásért utaznak a Tisza-tóhoz, tudni kell, hogy van egy víztől távolabb álló arca is, amelyet talán kevesen ismernek.

Északról indulva az első érdekességet Erdőtelken találjuk, nevezetesen az Erdőtelki Arborétumot. Az Arborétumban gazdag növényvilággal találkozhatunk, különleges díszfák, díszcserjék, örökzöldek, évelők és vízi növények gyönyörködtetik az ember szemét. Itt található továbbá Magyarország legmagasabb, 3 és fél méteres cukorsüveg fenyője, de érdekesség lehet a kert juharfa sorozata is. Összességében egy rendkívül értékes botanikai élményt nyújt az Arborétum.

A többi érdekességért már lényegesen délebbre kell utaznunk, például Nagykörűre, ahol Magyarország egyik legszebb cseresznyéskertje található. A cseresznyefák virágzás idején a legszebbek, de érdemes cseresznyeszüret idején is felkeresni a települést ha egy kis csemegére vágyunk. Ha pedig itt járunk megkóstolhatjuk a híres 77-es pálinkát, amely bármilyen meglepő, de nem szeszfokáról – erősségéről kapta a nevét. Hanem a nagykörűi fajtagyűjteményről, ahol pontosan 77 féle cseresznyét nevelnek és ezek mindegyike belekerül a híres nedűbe.

cseresznyepalinka_480.jpgA híres 77-es pálinka

Egy kicsit megint odébb utazva Berekfürdőn találjuk magunkat, ahol kétségtelenül a termálfürdő jelenti a legnagyobb látnivalót. A kellemesen meleg sárgás gyógyvíz számos betegség kezelésére alkalmas, de óvakodjunk a fehér fürdőruházat használatától. Természetesen van nem gyógyvizes medence is, ezt főként a gyerekek élvezhetik. Berekfürdőn van ezen kívül még egy látnivaló, ami kevésbé nagy figyelemnek örvend. A Szovjet repülőtér titkai című repüléstörténeti kiállítás Berekfürdő központjában található, 4 kilométerre a kunmadarasi volt szovjet repülőtértől.

A kiállítás megtekintése során megismerhetünk olyan témákat mint, hogy voltak-e atomfegyverek Magyarországon, milyen repülőgép balesetek és katasztrófák történtek, hogyan élt egymás mellett a többségi társadalom és a szovjet hadsereg, hogyan zajlott egy-egy hadgyakorlat például a nádudvari "bombatéren", s milyen érdekes, mulatságos, vagy esetleg szomorú történetek estek meg a közel 46 év alatt. Minden, a repülés, illetve a magyar XX. századi történelem iránt érdeklődőnek javasoljuk a kiállítást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr626541103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása