VI. Tisza-tavi Madaras Fesztivál

2013. október 14. 13:52 - Tisza-tavi Móni

darvak.jpegEzen a hétvégén folytatódik és csúcsára ér az októberi „Madaras Hónap” rendezvénysorozat, melynek kapcsán október 19-20. megrendezésre kerül a VI. Tisza-tavi Madaras Fesztivál!

Október hava kétségkívül az őszi madárvonulás csúcsa! A több hétig is eltartó vonulás mind fajgazdagság, mind egyedszám tekintetében ebben a hónapban teljesedik ki igazán! A Tisza-tó és a Hortobágy pedig kiemelt helyet foglal el a költöző madarak vándorlását segítő pihenő és táplálkozó területek sokszínűségével.
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A Skandináviából (költő helyükről) Afrika (telelő helyük) felé tartó darvak csapatai nálunk úgymond "félúton" megpihennek, erőt gyűjtenek, s az első komolyabb fagy beálltával tovább repülnek dél felé. Az itt tartózkodásuk alatt egy jól megszokott napi ciklusuk van, miszerint nappal táplálkoznak a mezőgazdasági kultúrterületeken, este pedig a számukra biztonságosabb mocsarakhoz, az úgynevezett éjszakázó helyekre repülnek be.

Ezt a naplementekori "behúzást" illetve ennek az élményét kínálja a Tisza-tó és a Hortobágyi Puszta az októberi madármegfigyelő túrákkal, ahol nemcsak a fenséges daru madarakkal ismerkedhetünk meg, hanem az őszi Puszta jellegzetes virágainak vidám színeit és semmihez sem hasonlítható illatait tapasztalhatjuk meg testközelből.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum és a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület közös szervezésében:

Október 19-20. szombat-vasárnap: TISZA-TAVI MADARAS FESZTIVÁL

A Tisza-tavi Madaras Fesztivál neve korábban Madarász Fesztivál volt, de időközben változott a neve és koncepciója; miszerint nemcsak a fanatikus madarászoknak szól, hanem minden kirándulóhoz. Mindenkit szeretnének egy olyan hétvégi családi programban részesíteni, melyen a Tisza-tavi élmények megszerzése közben játékosan közelebb kerülhet egy kicsit a madarak világához is. Az alábbi programok ezt a célt szolgálják, s szeretettel várják azokat is, akik a galambon és a feketerigón kívül még nem láttak más madarat, vagy esetleg még az előbbieket sem ismernék fel.

A Madaras Fesztivál programja percről percre:

10.00 – 16.00    
50 perc időtartamú madármegfigyelő csónakos túrák a Tisza-tavon túravezetőkkel: a vállalkozó kedvűek speciális „madaras” játéklapon jelölhetik a megfigyelt madarakat, minden kitöltött játéklap ajándéksorsoláson vesz részt. A túrák a fenti időszakban minden egész órakor indulnak.

10.00 – 14.00
    „A Tisza-tó madártávlatból” - távcső bemutató a Tisza-tavi Ökocentrum körpanorámás kilátótornyában, szakmai vezetéssel.

12.00 – 16.00    
Természetfotós bemutató és interaktív természetfotós délután a főépület melletti dísz tó hídján.

10.00 – 17.00
Tematikus kézműves és kirakodó vásár az Ökocentrum szabadidőparkjában

10.00 – 16.00
 „Madaras játszóház” és kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek

Egész nap
„Madarak a porondon” - kormoránok és pelikánok látványetetése, solymász bemutató


Október 19-én: „A Tisza-tó egy napja” fotópályázat
Természetfotók készítése négy témában október 19-én 10 órától 15 óráig
15 órától 17 óráig az elkészült felvételek szakmai előválogatása
17 órától 18:30-ig nyilvános zsürizés, értékelés a közönség bevonásával, eredményhirdetés
19:00 órától a legjobban sikerült fotók vetítése az Ökocentrum tornyára (slideshow)


Október 19-én a Tisza-tavi Ökocentrum hosszabbított nyitva tartással; 9 órától 19.30 óráig tart nyitva (pénztárak 18.30 órakor zárnak)

Speciális jegyár (a madármegfigyelő csónakos túrára is érvényes karszalag) 9 - 16 óra közötti belépéssel 1890 Ft/fő (6 és 18 éves kor közötti gyermekeknek 1590 Ft/fő)
16 óra és 18:30 óra közötti belépés az Ökocentrumba: 800 Ft/fő

Október 20-án: hajnali madármegfigyelő program – hálózás, madárgyűrűzés


A Madaras Fesztivál alkalmából a poroszlói éttermekben speciális ételekkel, többek között madaras ételekből készült menüsorral vagy különböző kedvezményekkel kedveskednek.

A programsorozat kapcsán (az adott hétvégéken) az idelátogató vendégek kedvezményes szállásajánlatok közül válogathatnak.

További információ: www.tiszataviokocentrum.hu


Éld át velünk az őszi Tisza-tó és a Puszta látványát, hangját és illatát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr315567948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása