Tervezze meg márciusi Tisza-tavi programjait!

2013. március 02. 16:04 - HelloHal

A tiszaörvényi Szabics Kikötő programajánlata...

Március 02. Télbúcsúztató túra
Felelevenítünk egy pár télbúcsúztató népszokást, egy különleges erdei séta után pedig hátat fordítunk a hideg évszaknak és forralt borozunk egyet a Mohári csárdában!

mohári csárda (540 x 405).jpg

Március 09. Ébredő természet túra
Ébred a Természet! Irány a tanösvény! Madárhang-, madártoll- és madárfészek felismerő játékkal és különleges meglepetésekkel várjuk a kirándulókat. A rügyek fakadnak, az ártéri erdő énekesmadarai lassan visszatérnek és énekükkel jelzik területüket. Madárdaltól hangos a nád, a gyékény és az erdő is.

sétaút (540 x 405).jpg

Március 16. Ökotúra Madárodú kihelyezéssel
Érdekes előadást hallhatunk a gyakorlati madárvédelem élőhelyvédelemmel kapcsolatos irányáról. Megtudhatjuk mikor, hová és miért érdemes mesterséges fészkeket kitenni? Miért és hogyan lehetnek ezek a madarak a segítőtársaink? Szó lesz még többek között odútíposokról, gyakorlati tanácsokról. Az előadás végén a Tiszavirág Ártéri Sétaúton helyezünk ki odúkat.

madárfészek (540 x 405).jpg

Március 23. Túrázzunk a vízért!
Családi gyalogtúra a "Víz Világnapja" alakalmából, mely előtt egy érdekes környezeti szemléletet formáló előadást hallgathatunk meg, ahol a vízről szerzett tudásunkat gyarapíthatjuk, vagy eleveníthetjük fel! Egy múlt századi különös kutat is felkeresünk.

Március 30. - Április 01. Húsvéti Nyuszi túra
Tojások az erdőben! Kalandos csokitojás keresés a tavaszi erdőben térkép segítségével. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt édes meglepetések és felejthetetlen élmények húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben.

A programokra a tiszaörvényi Szabics Kikötőben lehet jelentkezni, részletek: www.szabicskikoto.hu -n, és az FB-n a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény profilján!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr945113274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.02. 22:24:52

Lenne egy kérdésem a Tisza-tóval kapcsolatban. Hallottam róla, hogy tavasszal a víz virágba borul, amikor egy tavirózsához hasonló vízi növény bontja a virágait.

A növény citromsárga, gömb alakú virágokat hoz, amelyek zöld száron ülnek. Rákerestem az interneten, és arra jutottam, hogy ez a vízi tök lehet. Viszont ennek virágzását nyár közepére-végére teszik, amikor én már jártam a tónál, de nem láttam a növényt. Arra lennék kíváncsi, hogy mi lehet ez a sárga virág, és pontosan mikor érdemes a tóhoz utazni, hogy megtekinthessem?

Tisza-tavi Móni 2013.03.04. 15:44:16

Kedves Alíz!

Jó következtetésre jutottál: amire Te gondoltál és amire rákerestél az a vízi tök. Ez valóban nem tömegesen előforduló növény, amely nyár közepén látható az öblítőcsatornák és régi patakmedrek partjain.

Ami a Tisza-tavon igen látványos és sárga virágú növény még, az a mocsári vagy sárga nőszirom, mely május elején virágzik - mindössze 1-1,5 hétig és a sekélyebb vizű, mocsaras részeken látható. A másik sárga virágú vízi növény a nyár elejétől virágzó tündérfátyol, amely nagy területeken - néhol valóban több hektáros felületeken borítja el a vízfelszínt!

És arra a kérdésedre válaszolva, hogy mikor érdemes a Tisza-tóhoz utazni, hogy megtekinthesd eme szép növényeket, melyek vélhetően kedvenc színedben, a sárgában pompáznak, akkor gyere el kétszer is a Tisza-hoz; először május elején, másodszer pedig júliusban!

HelloHal 2013.03.05. 09:22:42

Tavasszal a Mocsári nőszirom (Sárga nőszirom) virágzik. Ő az első színfoltja a Tisza-tónak. A Vízitök, népies nevén Tavirózsa (nem Tündérrózsa!) valóban nyáron virágzik.
Nem vízbeporzású, hanem rovarbeporzású, ennek - a beporzást segítő rovarok számára vonzó színnek - köszönheti a sárga színét. Ilyen színű az összefüggő mezőket alkotó Tündérfátyol is. Az ártéri erdőben "pionier" márciusban virágzó virágok inkább csak március végén jellemzőek. A füzek közül a Kecskefűz, ami leghamarabb megérzi a tavaszt. Szóval van mit látni a Tisza-tónál!
süti beállítások módosítása