A Hotel Hableány étterme

2016. augusztus 30. 06:28 - Ábry Zoltán J.

A leghomogénebb lé amit valaha láttunk.

A Hableány nem is tudja, hogy milyen sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak. Ha anno a gróf nem szorgalmazza a Tisza megszabályozását, akkor a Hableány se épülhetett volna meg. Nem tudom, vették-e a lapot, de ezzel az erőltetett körülírással akartam érzékeltetni, hogy a mostani célállomásunk közvetlenül a Tisza melletti töltés másik oldalán van. Ne erőltessem? Jól van, na. Akkor úgy folytatom: 2 halászlé érkezik az asztalra…

20160510_125558_web.jpgEz itt a halbelsőség. Erről kicsit később.

Kíváncsi a töltés melletti Hableány halászlevére? Tudja ugye, mi a dolga linkkel?

Minimál stílusú, fehér mélytányérokban érkezik elénk a lé, akár mondhatnám azt is, hogy menzásan tolják.  Elkerülhetetlenül feltűnik az alaplé homogenitása, amihez hasonlóval a mezőnyben nem találkoztunk. Itt valami egyedi eljárással dolgoznak a konyhán. Valószínűleg az átpasszírozás után, még botmixerrel is rámentek, akár több körben is. Ezzel elérték, hogy egy apró csontdarab nem sok, annyi sem volt az alaplében. A paprikás bordó színt folyton számonkérő Tamás séf is elégedetten kevergeti  a halászlevét velem szemben, „a színe egyébként elfogadható” mormogja maga elé.  Illatra nem sokat árul el magáról a mélytányéros, úgyhogy jöhet is a kóstolás.

20160510_125552_web.jpg

Hajoljon csak közelebb! Már a képen is látható, a "poros" állag.

Az első benyomás, hogy a botmixer által a csontokból felszabadított halenyv alig észrevehetően megtapad a fogainkon, és kissé olyan ragadós érzést kelt. Nem zavaró ez, csak egyszerű tapasztalat. A másik, hogy a turmixos utómunka miatt poros hatású a lé. Még mielőtt negatív jellemzőként  könyvelnék el az előbbi két mondatot, gyorsan hozzáteszem, hogy azok kedvence lesz ez a hely, akik szeretik a hal ízét, de valamiért nem szeretik lében úszkáló darabokat.

hableany_kenyerteszt.jpg

Botmixerrel olyannyira eldolgozták az alaplevet, hogy az hátramaradt halpép nélkül szűrődik át a kenyérszeleten.


20160510_125827_web.jpg

Gondoltuk unja már a bordó színt. Találtunk egy üdítő zöld képet! :)

A halászlé szépen irdalt, nagy darab halszeleteket rejt a felszín alatt. Sajnos nem vették át az alaplé ízét, amit a konyha kis odafigyeléssel könnyen ki tud javítani. Mi határozottan elvárjuk, hogy a halhús ne csak betét legyen, hanem szerves része a fogásnak. Ízében is egy azzal. Itt ez most nem sikerült.

hableany_halhus.jpg

Szépen irdalva, de sajnos nem vette át az alaplé ízét.

A Hableány szeretne az ínyencek kedvében járni, ezért halbelsőséget is kínálnak! Szépen alaplében érkezik, ahogy az illik, viszont a melegen tartás miatt az ikra kiszáradt, a haltej kissé kemény. Ezért mindkettőt percekre alá kell meríteni a halászlében. Ezzel a trükkel viszont bárki javítani tud az állagukon, ha véletlenül hasonló módon érkezne az asztalra ez a különlegesség.

20160510_125810_web.jpgA kissé száraz halbelsőség balra, menzás stílusban.

Az asztalpatika bolti kenyeret, zöld csípős paprikát tartalmaz. Az alapteríték részeként elérhető az őrölt piros paprika, de nyers darált pirospaprika nem volt. Ez utóbbit kérjük pótolni. Szálkatányért, és villát talán csak azért nem kaptunk, mert biztosak voltak a példásan irdalt filéjükben.

 

hableany_toltes.jpg

Mit szólnak egy kellemes levezető sétához a falatozás után, végig a Tisza mentén?

Az 1350 Ft-os árát csak akkor szavazzuk meg, ha megoldják, hogy halhús átvegye a finom alaplé ízét. Kérjük erre figyeljenek jobban, mert az eddig látott igyekezet, és az udvarias kiszolgálás megérdemli a koronát. A Hableány gondosan eldolgozott alaplevét a gyerekek is különösebb kockázat nélkül fogyaszthatják, utána pedig az egész család egy kellemes levezető sétát tehet végig a töltésen, a friss, tiszai levegőn. Nekem mindez eszem ágában sincs, én kifekszem folyóparti fák árnyékába a frissen nyírt fűre, és alszom egyet.

Kíváncsi a töltés melletti Hableány halászlevére? Tudja ugye, mi a dolga linkkel?

 

 

 

 

Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.

banner_700x220.jpg

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr6011658996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.09.01. 16:20:22

" Az alapteríték részeként elérhető az őrölt piros paprika"
Ez mar nagy szo! A legtobb ilyen helyen csak egeszben szaritott paprikat, azt a zold eroset vagy Eros Pistat lehet kapni. Mondanom sem kell, hogy a halleveshez egyik sem stimmel.
Az 1350 Ft nem sok. Igaz, a latvany alapjan nem tul laktato, es csak olcso pontybol keszult.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.09.01. 19:53:39

A Hableány a Tisza csodálatos kanyargós részénél van Örvényesen (sajnos, a poszt képe nem adja vissza a hely szépségét). Régebben, míg a sztráda nem volt készen, sokszor lekanyarodtunk Tiszafüredről ide egy jó halételre (általában harcsára) és mindig ízlett.

Firpo hadnagy · http://krumplishal.blog.hu 2016.09.02. 11:40:47

Egy hete volt szerencsém fogyasztani ezt az izét. Sajnos nekem nem így szolgálták fel a levet, a belsőséget belerakták. A leves nagy valószínűséggel még tavaly készült, mert jól felismerhető volt a fagyott ragacsos íz... Vastag zsírréteg úszott a tetején, 6 kanál után feladtam. A halhúst megkóstolva az első ami eszembe jutott az a rágógumi volt. Rágós és állott ízű gumihús.
Az éjszakát a mosdóban töltöttem mert a 6 kanál is gyilkos volt...

Firpo hadnagy · http://krumplishal.blog.hu 2016.09.02. 11:42:00

@Firpo hadnagy: Ja és a paprika...nos nálunk chilipor volt. 2013-as.

schr62 2016.09.02. 15:46:25

sok paprika, kevés vendég..

Crip Lee 2016.09.02. 16:12:32

Erős paprikából a cseresznye vagy hegyes kis piros kell. Ha szárított és belefőzöd (nem szét csak megszívja magát lével) akkor kinyerhető belőle az ereje.

Crip Lee 2016.09.02. 16:13:58

@Firpo hadnagy: Gumi állagú hal.....hmmmmm mija a szart lehet vele csinálni ami ennyire elb@cca???? Lehet neked a csali halat főzték meg:)

Attilajukkaja 2016.09.02. 16:45:00

@Crip Lee:
"Ha szárított és belefőzöd (nem szét csak megszívja magát lével) akkor kinyerhető belőle az ereje."
Pontosan! En is mindig ezt irom. Felesleges az asztalra kitenni a szaritott paprikat egeszben, mert annak mar nem lesz ideje kiadni az erejet, ha a tanyerba teszem. Azt mar a konyhaban bele kell tenni mielott ujramelegitem az alaplevet.

"mija a szart lehet vele csinálni ami ennyire elb@cca????"
Ilyet meg nem ettem, inkabb csak olyat, amit kartonpapir izure foztek agyon. :o)

Attilajukkaja 2016.09.02. 17:39:35

Valaki jart mar a kecskemeti Sugovicaban?
sugovicahalaszcsarda.hu/
Kecskemetnek nincs is folyoja, megis imadom a halaszlevuket! :o))) Ott mindent beleadnak, szivuket-lelkuket (a tobbi belsoseget csak plussz aron).
Persze az ersekcsanadiakkal senki nem tudta meg eddig felvenni a versenyt. :o)
Pedig nem lenne nagy ordongosseg valodi friss halaszlevet kesziteni a vendeg szeme lattara, ahogyan ok csinaljak. :o)
www.facebook.com/revcsarda.ersekcsanaddunapart

Firpo hadnagy · http://krumplishal.blog.hu 2016.09.05. 11:41:33

@Crip Lee: Tényleg rágós volt. :) nem ettem még ilyet. Lehet cápa volt. :)

2016.09.14. 13:09:42

@Firpo hadnagy: fagyasztott.... az kiszedi a vizet,

2016.09.14. 13:12:23

@Mitzi von Küche: fene tudja, nekem a Hableány a nemrégi botránya óta nem szimpatikus, világos, hogy a hiba az alapanyagban volt, de a gondosság hiányzott, nem kell mindent megfőzni, még ha ezzel élik túl a holtszezont, akkor se
süti beállítások módosítása