Nagykörű és térsége bekerült Magyarország „legízletesebb” úti céljai közé, és hogy mivel érdemelte ezt ki, arról mindannyian meg is bizonyosodhatunk, hiszen most hétvégén (október 3-án) lesz a Nagykörű legnagyobb ünnepe, a NAGY BEFŐZÉS!
Nagykörű - melynek, ha nem is eposzi, de mindenképpen találó jelzője az, hogy Magyarország Cseresznyéskertje - idén pályázott és nyert az EDEN ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ versenyén, ahol a kiemelt téma ez alkalommal a magyar gasztronómia volt. „Egy csipet Magyarország" címmel olyan térségi turisztikai úti célokat kerestek és díjaztak, amelyek helyi gasztronómiai kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. Bővebben az EDEN pályázatokról itt lehet olvasni!
Fotók: ©nagykörű.hu
Nagykörű az EDEN Magyarország eddig valamennyi pályázatán sikeresen szerepelt, idén pedig 19 pályázó közül a legjobb 5 közé került be "Tiszamenti fazékles” című pályázatával.
Nagykörű évtizedek óta folyamatosan és tudatosan építi a természeti értékekre, fenntartható gazdálkodásra, helyi termékekre, na meg persze a cseresznyére és a Tiszára alapozott jó hírét. Ezt a tudatosságot és következetességet érezhette meg a bíráló bizottság is.
Tehát készüljünk fel a NAGY BEFŐZÉSRE szombaton, ahol lesz tökárverés, hajókirándulás, tombola szuper nyereményekkel, falunéző kisvonat, bábszínház és ételverseny. Az összes programot itt lehet megnézni
Az árusok kínálatában pedig olyan különlegességek is megfordulnak, mint a fehércseresznye-lekvár, szarvasgombás szalámi és rózsaszörp, kapható lesz továbbá számos virág és facsemete, lehet savanyúkáposztát taposni, és lesznek nagykörűi kalapok is a piactéren. Nyitva állnak majd a faluban tematikus udvarok is, ahol rengeteg érdekességgel, helyi termékkel és finomsággal találkozhatunk: lesz Sparhelt Udvar, ahol régi tűzhelyeket lehet majd látni, vagy Nagy Bogrács Udvar, ahol befőzési útmutató kaphatunk. Az udvarokról részletesen itt az ismertető
Nagykörűn járt Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja, és egy nagyon helyes filmet készítettek a faluról, ami átadja, milyen is egy Magyarország Cseresznyéskertjébe megérkezni, körülnézni, ismerkedni és persze enni.