Szilas-fok avagy az átjáró titka

2015. augusztus 14. 10:25 - HelloHal

A western filmbe  illő nevű kisebb Tisza-tavi tájegységek rejtélyes kapcsolatát próbáljuk bemutatni. Ezek egyike a Szilas-fok, amely egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között.

szilas_fok.JPGA Szilas-foknál járhatnak a belsőégésű motorral hajtott vízijárművek

A Szilas-fok neve még a Tisza-tó kialakulása előttről ered. Mielőtt Kiskörénél a folyó útját állták volna az erőművel, ez egy mezőgazdasági terület volt. Tiszafüred és Poroszló között az ártereken gazdálkodtak az emberek, melyet a Tisza gyakran "meglátogatott" a hóolvadás után. Ezért a kis ereken, úgy mondják, fokokon vezették le a vizet, hogy tavasszal zavartalanul kezdődhessen el a föld művelése, a vetés.

tiszato.jpgKattints a nagyobb méretért! 

 
De, hogy miért éppen Szilas lett ennek foknak a neve? Egészen egyszerűen azért,  mert szilfák álltak itt.
A Szilas-fokon átjutva (balra) a Csapói Holt-Tisza, jobbra a Borzanat terül el. Mögötte (a fokon átjutva) a Fordítóhoz juthatunk el. Ez a hatalmas kanyar a kapocs a fenti két vízrész között. A Csapói vize mélyebb, szélesebb, míg a Borzanat augusztusban az elburjánzott sulyom miatt megközelíthetetlen.

Hasonló fokok vannak máshol is a Tisza-tavon, mint a Kozma-fok vagy Ásott-fok, ez utóbbiról hamarosan bővebben is írunk majd. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr507705322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása