Márton-napi lúd - de nem a tányérodon!

2014. október 14. 09:47 - eM.Dé

November és Márton-nap környékén mindenütt csak libát látni. Nincs ez másként a Tisza-tónál sem, azonban egy kicsi különbség mégis akad: itt nem csak a tányéron, ropogósra sütve találkozhatunk velük, hanem a természetben akár túrázás közepette. Programajánló következik.

Csak november hónapban számos madaras rendezvény is várja az érdeklődőket. Az egyik legmadarasabb hely ilyenkor a Szabics Kikötő Tiszaörvényen, akik minden hétvégére készülnek valami jó kis programmal. Lesz „Madárvonulás a Tisza-tónál” ami a Tisza-tavon átvonuló és táplálkozó szürke gémek, nagy kócsagok, récék, ludak megfigyelését jelenti a tanösvény kilátójából távcsövekkel. Természetjáróknak, madarászoknak, kikapcsolódni vágyóknak ajánlott, előzetes bejelentkezés szükséges. Gyakorlatilag ugyanerről szól majd a „Tisza-tavi vadlúd-dömping” is egy héttel később.

Utóbbinak a felturbózott változata „A vadludak ideje - túra a vadludak birodalmában” fantázianevet kapta. A tanösvényen tett kirándulás alkalmával bepillantást nyerhetünk az őszi madárvonulás kulisszatitkaiba. A „Vadludas túrán” az őszi vonulás közbeni erdei énekesmadarakat, a tavon pedig a gémféléket, récéket, ludakat kaphatunk lencsevégre. A "téli vízszint" miatt ekkor már csónakázni nem lehet a tó belső részein, ha viszont az időjárás lehetővé teszi kenus madármegfigyelő túrára még alkalmas ez a tél előtti időpont.

Szabics - madáretető túra (1)A.JPG Hangulatfotó egy korábbi Madáretető Túráról - Fotó: Szabics Kikötő

Majd végül rögtön még a tél beállta előtt megejthetjük az „Első madáretető sétát”, amelyhez kapcsolódóan előadásokat is meghallgathatunk a téli madáretetés fontosságáról. Megtudhatjuk mivel, mikor és meddig etessünk, majd kötetlen beszélgetésre kerül sor egy forró tea vagy forralt bor mellett. Természetesen a gyalogtúra sem maradhat el.

A madaras dolgok a Tisza-tavi Ökocentrumban is folytatódnak, ahol októberben természetfotós pályázatot tartottak. A pályázaton készült fotókat – azaz a legjobbakból készült válogatást – november 9-től tekinthetjük meg, és szinte biztos hogy akad majd köztük jónéhány madaras felvétel. Ugyanezen a hétvégén Márton-napi Libaságokkal is készülnek, igaz itt már becsöppen egy kis gasztronómia is a programba. De gyakorlatilag mindenféle libás programra készülhetünk ha az Ökocentrumot választjuk ezen a hétvégén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr766789427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása