Indul a "Madaras Hónap" a Tisza-tónál

2013. október 03. 10:00 - Tisza-tavi Móni

daruvonulásA.JPGOktóber hava kétségkívül az őszi madárvonulás csúcsa! A több hétig is eltartó vonulás mind fajgazdagság, mind egyedszám tekintetében ebben a hónapban teljesedik ki igazán! A Tisza-tó és a Hortobágy pedig kiemelt helyet foglal el a költöző madarak vándorlását segítő pihenő és táplálkozó területek sokszínűségével.

Az erdős területek éjszakázó és búvóhelyként szolgálnak a Lengyelországból és Szlovákiából érkező kisebb-nagyobb „vándoroknak”. A vizes területek pedig récék, ludak, cankók, szalonkák, godák, darvak táplálkozó, pihenő, vagy éppen éjszakázó helyei.

Apropó darvak! Igen! Már Ők is itt vannak! A Skandináviából (költő helyükről) Afrika (telelő helyük) felé tartó daru madarak csapatai nálunk úgymond "félúton" megpihennek, erőt gyűjtenek, s az első komolyabb fagy beálltával tovább repülnek dél felé. Az itt tartózkodásuk alatt egy jól megszokott napi ciklusuk van, miszerint nappal táplálkoznak a mezőgazdasági kultúr területeken, este pedig a számukra biztonságosabb mocsarakhoz, az un. éjszakázó helyekre repülnek be.

Ezt a naplementekori "behúzást" illetve ennek az élményét kínálja a Tisza-tó és a Hortobágyi Puszta az októberi madármegfigyelő túrákkal, ahol nemcsak a fenséges daru madarakkal ismerkedhetünk meg, hanem az őszi Puszta jellegzetes virágainak vidám színeit és semmihez sem hasonlítható illatait tapasztalhatjuk meg testközelből.

Az októberi rendezvénysorozat, illetve a „Madaras Hónap” első hétvégéjén több programra, szervezett darumegfigyelő túrára invitálunk!

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum és a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület közös szervezésében: Október 5-6. szombat-vasárnap : „VÁLTÓ-TÚRA” HÉTVÉGE

Túrázás, kirándulás kerékpárral és kishajóval a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum és a sarudi Eurostrand és Kemping között: egyik irányban 1,5 óra kishajózás, másik irányban 0,5 óra kerékpározás. A túrán résztvevők egy olyan komplex tisza-tavi programot kapnak, mely mind a vízen, mind pedig a parton saját élmény megszerzésének keretében ismerteti meg a Tisza-tó természeti és tájképi értékeit, s bátorít fel további kalandok megélésére.

A túrák mindkét napon 10.00 és 13.00 órakor indulnak, egy-egy túrán 5 túravezető irányításával 100 fő vehet részt. Részvételi díj: 1500 Ft, 3 éves korig ingyenes, gyerekeknek, diákoknak 1000 Ft.
További információ: www.tiszataviokocentrum.hu

Október 5. Európai madármegfigyelő napok eseménye Poroszlón, melyen madarász túravezető segítségével vehet részt bárki Európa legnagyobb közös madár-monitoring programján.
Az Európai madármegfigyelő napok eseményeiről bővebben ITT olvashatsz!


A Szabics Kikötő és Szabadidőpart szervezett daruleső túrája október 5-re:

A túra során nemcsak a fenséges madarakkal ismerkedhetünk meg, hanem az őszi puszta jellegzetes virágainak; a lila sóvirág, sziki üröm, réti őszirózsa stb. vidám színeit és semmihez sem hasonlítható illatait is testközelből tapasztalhatjuk meg, miközben kék vércsék százai tizedelik a repülő rovarokat közvetlenül a fejünk felett. A darucsapatok behúzását a nádasban megbújva vagy álcázott lesekből követhetik a túra résztvevői, akiktől előzetes bejelentkezést kérnek a programra, mely a következőképpen alakul:

Indulás a tiszaörvényi Szabics kikötőből.
16:30-tól filmvetítés, előadás a daruról, daruvonulásról.
17:00 órakor indulunk a kikötőből (mindenki a saját autójával) a darvak éjszakázó helye felé, hogy időben elfoglaljuk leshelyünket és várjuk az alkonyatkori darucsapatok behúzását. A napi helyszínek a darvak vonulásától és a résztvevők létszámától függően változhatnak.
Napnyugta után (kb. 19:00 órakor) indulunk vissza.
Részvételi díj: Felnőtt: 1.400 Ft/fő, Gyerek: 900 Ft/fő (4-14 év között).
A program jelentkezéshez kötött , jelentkezni minden nap 14:00-ig
Telefonon:06 70/ 364 1890 vagy a 06 70/ 363 7109, E-mailen: info@szabicskikoto.hu
www.szabicskikoto.hu


Éld át velünk az őszi Tisza-tó és a Puszta látványát, hangját és illatát!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr935547828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása