Egy HelloHal halvacsora alkalmával az egyik vendég megkérdezte, hogy mi az a sulyommező. Fotókat kerestem, gyorsan elmagyaráztam, majd elgondolkodtam azon, hogy érdemes lehet egy kicsivel többet is foglalkozni e növénnyel, főleg, hogy jellemzően meghatározza a Tisza-tavi növénytársulást. Augusztusban csónaktúrákon szinte bárhol megfigyelhető!
A sulyom (Trapa natans), a füzényfélék családjába tartozó vízinövény. Mivel hasonló növény Magyarországon nincs, nem lehet összetéveszteni más fajjal. A sulyom holtágak növénye. Amikor leérik, a víz aljára süllyed. Mivel védett növény nem gyűjthető, kivéve a Tisza-tavon, ahol engedéllyel ez megtehető.
Álló- és lassú folyóvizek ősrégi, vizet borító vad növénye. Üde, fűzöld színű, körkörösen elhelyezkedő levélrózsájával, piciny, fehér, kehelyszerü virágaival díszít.
Sulyomtermése különleges alakulású és ízletes, tápdús csemege. Európa, Ázsia vizeinek növénye. Hazánkban az Alföldön közismert vízinövény a holtágakban, csatornákban.
Gazdasági és táplálkozási jelentősége közvetett. A nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak. Termése viszont nagyon ízletes, ehető (régen termesztették és vadon gyűjtötték), keményítőben gazdag. Egy-egy termés 3 x 5 cm nagyságú, 8 g tömegű.
Egyéves, lágy szárú, érdekes szerveződésű vízinövény. Rombusz alakú levelei - különböző hosszúságú levélnyele miatt - tetszetős levélrózsában mozaikszerűen helyezkednek el. A levélnyeleken 3-4 cm-es, felfújt sejtközi járatok (dudorok) tartják víz színén a növényt. Virágai kicsinyek, fehérek, hímnősek, a levél fölé emelkednek, a megtermékenyülésük után a levelek alá hajlanak. 3-4 ágú (szarvú) sulyomtermése közvetlenül a levélzet alatt, a vízben fejlődik ki. A termés hegyes szarva a csészelevelekből alakul. Az érett termések nyár végén leválnak a növényről, és lehorgonyoznak az iszapban. Tavasszal, a víz felmelegedésekor csíráznak ki. A víz alatti hajtásokon széles levelek, lebegő és hosszú rögzítőgyökerek fejlődnek. A sulyomtermés fiatalon zöld, zöldesbarna, éretten fekete színű, belseje fehér. Terméshéja fokozatosan megkeményedik.
Nagy hő- és fényigényű, ezért csak kellően felmelegedett vizekben tenyészik és hoz termést.
Alakjai között a két-, a három- és a négyszarvú ismeretes. Nálunk leginkább a négy- és a háromszarvú fordul elő. Nemesített fajtáiról nem tudunk. Termése nyersen értékes és ízletes csemege. Főzve hasonlóképpen fogyasztható.
Elkészítése:
Sulyom főzve. A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető.