Tündérrózsa vagy tavirózsa?

2013. május 30. 16:31 - HelloHal

A Tündérrózsák közül - melyet sokan helytelenül Tavirózsának is hívnak - egyedül a fehér színváltozat fordul elő Magyarországon és így a Tisza-tavon. 

fehér tündérrózsa (540 x 363).jpg

A rózsaszín, piros, kék, stb. színűek távol-keletről telepítettek. A Hévízi-tóba pl. Indiából kerültek a tündérrózsák. Külön száron jön a levél és külön száron a virág. Régebben (folyamszabályozás előtt) minden részét (levelét, szárát, virágát) egészen apróra vágva és megfőzve fogyasztották, ez a Tündérrózsa főzelék! :-)

A Tavirózsának pedig - lásd a fotón - Vízitök a népi neve. Amikor a rovarok beporozzák a virágát, tökszerű termést növeszt.

tavirózsa (540 x 405).jpgA jellemző tündérrózsában bővelkedő vízrész az Óhalászi holtág, míg vízitök többek között a VI-os öblítő csatornában is megfigyelhető, a fotó is ott készült. Túravezetésért, csónakbérlésért a Szabics Kikötőt is kereshetik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr165336186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása