Tavaszköszöntő Ökotúra

2013. április 05. 15:30 - HelloHal

Április 6-án, szombaton a Szabics Kikötőben Tiszaörvényen Tavaszköszöntő Ökotúrával várnak mindenkit. Virágmezők és madárdal a Tiszavirág Ártéri Sétaúton? Igen! "Normális" körülmények között ebben az időszakban már az első nyári tőzikék előbukkannak az ártéri erdőben, a hangos madárdaltól pedig szinte beszélni sem lehet. Sajnos a mostani időjárási és vízállási viszonyok miatt ezekkel várnunk kell még egy kicsit. Az előadás természetesen meg lesz tartva. A kirándulás útvonala az aktuális viszonyoknak megfelelően fog alakulni. 
Az előadás az ártéri erdőről, annak növény és madárvilágáról szól, majd egy szép séta következik a tavaszi ruhájába öltözött tanösvényen vagy erdőben. Részvételi díjak: 900 Ft/felnőtt, 500 Ft/gyermek.

mocsári nőszirom (540 x 405).jpg

A mocsári nőszirom a tavasz első hírnökei közé tartozik, a Tisza-tó változatos és varázslatos növényvilágának megújulását szinte elsőként jelzi friss, zöld hajtásaival.

A sárga nőszirom vagy mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) az egyszikűek osztályának a spárgavirágúak rendjéhez, ezen belül a nősziromfélék családjához tartozó faj. A Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Európában csaknem mindenütt gyakori. A sárga nőszirom vastag, húsos gyöktörzsű, évelő növény. Tőállású levelei két sorba rendezettek, szürkés zöldek, kard alakúak, hosszú hegybe keskenyednek, 1-4 centiméter szélesek, alig rövidebbek, mint a virágzatot hordozó erőteljes, 50-100 centiméter magas, hengeres szár. A sárga virágok többesével fejlődnek rövid, zöld murvalevelek hónaljában. A két körben álló lepelcimpák feltűnő módon eltérnek. A három külső nagyobb, tojás alakú, hátrahajló, széles körmén barna rajzolattal; a három belső rövidebb és keskenyebb, szálas és mereven felálló. A 3 porzó a 3 lapos, sziromszerű, csúcsán kéthasábú, sárga bibeszál alá simul. A bibeszálak hosszabbak a belső lepelcimpáknál. Termése 4-7 centiméter tok, amelyben számos világosbarna színű mag található. A sárga nőszirom vizek partján, mocsarakban, liget- és láperdőkben, vízzel borított vagy időszakonként elárasztott, tápanyagban gazdag, mérsékelten savanyú talajokon nő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr285201945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása