Horgásszunk compóra!

2013. március 12. 10:33 - HelloHal

A compó a pontyalakúak rendjéhez és a pontyfélék családjához tartozó faj. Egyéb nevei: doktorhal, cigányhal. Magyarország állóvizeiben gyakori, a Tisza-tóban állománya különösen jelentős.

Compó (540 x 284).jpg

A compó hosszúsága átlagosan 20-30 centiméter, de nem ritkák az ennél kétszer nagyobb példányok sem. A compó teste zömök, erőteljes felépítésű, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, mindkét szájzugon egy-egy rövid bajuszszál lóg. Szemei kicsinyek. Garatfogai egysorosak. Pikkelyei aranysárgák és nagyon aprók (az oldalvonal mentén 95-100 található), a vastag, nyálkás bőrbe mélyen beágyazódtak. Háta többnyire sötétzöld vagy sötétbarna, oldala világosabb, sárgarézfényű, hasoldala pedig sárgásfehér.

A compó túlnyomórészt álló, vagy lassan áramló vizekben, valamint sűrű növényállományokkal benőtt, iszapos fenekű, sekély, melegebb vizű tavakban él. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti.

2-3 évesen válik ivaréretté. Május-júniusban ívik. 200-300 000, 1 milliméter átmérőjű ikrát rak, ezek rátapadnak a vízinövényekre. A kelési idő körülbelül 20 °C-os vízhőmérséklet mellett körülbelül 3 nap. A frissen kelt, 4-5 milliméteres lárvák fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat felélik.

A Tisza-tavi compókra legeredményesebben március-április hónapban lehet horgászni, fajlagos tilalmi idő nem védi, de a legkisebb megtartható méretű halnak el kell érnie a 30 cm-t. A felmelegedő, sekély vízrészeken érdemes horgszni rá, később, amikor a növény elburjánzik, akkor a növénymezőkben, vagy azok szélein
fogható meg jellemzően giliszta csalival. A Tisza-tavon különösen eredményesen horgásszák a Rábolyon, a Kis-Tiszán, a Poroszlói-medencében a Rókáson és Óhalásziban. Partról és csónakból is lehet rá horgászni.

Gasztronómiai szempontból kevésbé jelentős halunk, halkereskedésben szinte egyáltalán nem kapható, így csak a horgászok és közvetlen környezetük tudhatja, hogy húsa szálkás, de finom ízű. Az elkészítési módjait tekintve leginkább a pontyból és az amúrból készített ételekhez hasonlítható, de minden esetben javasolt a bőrét eltávolítani.

Szólj hozzá!
Címkék: compó Tisza-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr455129311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása