Az "Ébredő természet" túra

2013. március 06. 13:37 - HelloHal

Március már a természet ébredését hozza el az ártéri erdőbe és a vízpartra is. A harkályok, az erdei pintyek, a rigók, poszáták, füzikék jelzik területüket énekükkel. Ezúton egy kis tévhitet szeretnénk eloszlatni a tavaszi madárdalról: a madarak éneke bármennyire is szép az emberi fülnek, nem a hím madarak tojónak címzett szerenádja, hanem a hímek a másik hím egyed felé intézett figyelmeztető és területjelző hangja. Nem azt éneklik folyton folyvást tehát, hogy "Engem válassz, engem válassz", hanem, hogy "Menj innen", mert ez a terület már foglalt. Természetesen minden madár a saját nyelvén :-) Ez a területjelző és foglaló tevékenység sokkal kisebb energiabefektetéssel jár, mint a tényleges testi összecsapás a fészkelőhelyért, ami akár komoly veszélyt jelentő sérüléssel is járhat. A tavaszi vonulás pontosan emiatt, a fészekfoglalásért folyó harc miatt sokkal rövidebb ideig tart, mint az őszi. Azért sietős a tavaszi vonulás nekik, mert igyekszik minden madár a legjobb, legbiztonságosabb fészkelőhelyet időben elfoglalni. Aki később érkezik, kiszorul a kevésbé védett és biztonságos perifériára, ahol jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, vagy akár a ragadozók támadásainak. Hamarabb érkezni tehát előny, mert bőven  lehet fészkelőhelyből választani.

A harkályok minden évben új odút készítenek (540 x 405).jpg

Ugyanakkor túl korán érkezni hátrány is lehet, hiszen nincs még elég táplálék, az éjszakai fagyokról nem is beszélve. Jól kell hát időzíteniük a kis szárnyas madaraknak. Ez az időzítés általában március végére esik, ekkor már mindenféle madárdaltól hangos az ártéri erdő :-) A vízen a nyári ludak is párba álltak és március közepén elkezdődik a Tisza-tó nádasaiban a költésük.

Március 09-én, az "Ébredő természet" túrán részese lehet az ébredésnek. Irány a tanösvény! Madárhang, madártoll és madárfészekmadárfészek (540 x 405).jpg

felismerő játékkal és különleges meglepetésekkel várja a kirándulókat a Szabics Kikötő. A rügyek fakadnak, az ártéri erdő énekesmadarai lassan visszatérnek és énekükkel jelzik területüket. Madárdaltól hangos a nád a gyékény és az erdő is. Részvételi díjak: 900 Ft/felnőtt, 500 Ft/gyerek. Nőnap alkalmából a túra hölgyeknek ingyenes!

Infó: www.szabicskikoto.hu

Szöveg és fotók: Kiss Ferenc (Szabics Kikötő)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr545119726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása