Még 3 nap a süllők bűvöletében

2013. február 25. 19:53 - HelloHal

Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb termetű képviselője is hazai vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsba nyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó, amit a víz jellege és aljzata befolyásol. A Tisza-tóban fogható tavi süllők világosabbak, de felkavarodott víznél sárgásabbak, iszaposabb részeken (pl. Óhalászi, vagy Csapói) kifejezetten feketés, sötét árnyalatúak.

hathetvenes süllő (540 x 405).jpg

A Tisza-tavon horgászatát tilalmi idő korlátozza március 1-től április 30-ig. A többi hónapban kivétel nélkül eredményesen horgászható, de más-más technikával, más-más csalival és többnyire más-más helyen kell keresni őket. Decembertől februárig a süllőállomány jelentős része a folyómederben tartózkodik, gumihalas horgászata élvezetes. A tilalomig még három teljes napunk van nekünk horgászoknak, hogy megkeressük és megfogjuk e csodálatos halat. Akinek nincsen saját csónakja béreljen a kikötőkben, kivétel nélkül mindegyik tart erre a célra ladikot.

A kősüllő a süllő "kisrokona". Gyakorlatlan szem könnyedén összetévesztheti e két fajt. A kősüllőt is fajlagos tilalom védi, de egy hónappal hosszabb ideig, március 1-től május 31-ig.

falánk kősüllő (540 x 405).jpg

Február utolsó három napján tehát minden adott az eredményes folyóvízi gumihalazáshoz. A Tisza letisztult, folyása sem zavarja a horgászatot. 

Sokan vélik úgy, hogy a süllőben nincsen szálka, valójában mesteri filézéssel (katt: a süllő filézése lépésről lépésre) tényleg valamennyi eltávolítható belőle és akkor a gasztronómiai élmény teljes lehet. A www.hellohal.com oldalon számtalan elkészítési módja megtalálható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr215105122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása