Halak a mélyben, avagy mit csinálnak a Tisza-tó halai a februári hidegben?

2013. február 15. 14:59 - Tisza-tavi Móni

fagyos_süllőA.jpgKép témája: fagyos süllő

A naptári tél utolsó heteiben még alig ad a természet jelzést arról, hogy lassan itt az ÉBREDÉS ideje. Ha kisüt a nap, kedvenc madaram azonnal hallatja hangját: „nyitnikék-nyitnikék”, de a növények még pihennek, többségében a horgászok is. Pedig a Tisza-tó hatalmas vízrendszerében érdemes békés halra és rablóhalra is bevetni a horgot. Vajon mit csinálnak a halak télen? Hová bújnak? Miért nem „ugrálnak” úgy, mint nyáron? A víz hőfoka 1-2 fok körüli február közepén, jelenleg egy kisebb árhullám vonul le a sok korábbi csapadék hatására. Halaink jelentős része nagy csapatokba verődve próbálja átvészelni a hideget, mozgásuk és táplálkozásuk lassú. Azért sok jel utal arra, hogy a víz mélysége hol rejti őket. A kormoránok egyértelműen megmutatják, merre úszkálnak a hatalmas keszegrajok, ott vadásznak, ott merülnek alá a zsákmányért. (Tudta, hogy egy kormorán naponta átlagosan fél kg halat eszik meg?) Az ügyes, sokat tapasztalt Tisza-tavi horgászok is tudják, merre keressék a folyón a tél legnépszerűbb sporthalát, a süllőt. A süllő lényegesen aktívabban eszik a néhány fokos vízben is, hiszen erőt kell gyűjtenie a közelgő ívási időszakára, ezt használhatják ki a horgászok és pergetve gumihallal, vagy mártogatva kishallal is eredményesen vehetik célba őket. Szinte az összes kikötőben (Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszafüreden) lehet csónakot bérelni néhány ezer forintért, ahol jó tanácsokat is adnak, hogy melyik szakaszokon érdemes próbálkozni. A békéshalazóknak compó és keszeg reményében a Kis-Tiszát ajánlom, Sarud és Poroszló térségében a gátról is megközelíthető, finomszerelékes módszerrel, giliszta csalival jó halfogási eséllyel tölthetik el az időt.  

A sikeres téli, februári horgászat után a zsákmányból kiváló ebédet, vacsorát lehet készíteni. Az egyik kedvencem a bőrén sült süllőfilé, mely egyszerűen és gyorsan megsüthető. A pikkelyétől megfosztott, gerincéről leválasztott halhúst szárazon felforrósított serpenyőben kezdem sütni egyetlen evőkanál olívaolajon bőrével lefelé. Teszek mellé egy kiskanál teavajat, őrlök rá frissen egy kis borsot és meglocsolom citromlével. A filé vastagságától függően fedő alatt párolom, sütöm, míg a hal szinte teljesen ki nem fehéredik. Ekkor megfordítom, újabb borsőrlés és citromcsepegtetés után még két – három perc és kész az illatos, omlós süllőfilé. További receptek a Tisza-tó halaiból a www.hellohal.com oldalon olvashatók.

A cikket írta és szerkesztette: Horváth Szabolcs, HelloHal

bőrös süllőfilé grillzöldséggelA.JPGKép témája: bőrös süllőfilé grillzöldséggel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr415082086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása