Hal, ősz, Tisza-tó... még valami?

2012. november 08. 09:20 - H.H.E.

Horgászok, háziasszonyok, halkedvelő gourmandok, valamint a természetjárók, és a szívvel-lélekkel főző szakácsok paradicsoma kerekedik ki a vadvízi világban.

Az ősz csak látszólag az elmúlás időszaka, mert a Tisza-tavon egy új korszak, új, téli időszámítás kezdetét jelenti. A víz hőmérsékletének csökkenésével el kezdik csökkenteni a vízszintet, így a téli vízszint beállításával a Tisza-tó álló- és folyóvízi részén is hatalmasat változik az élet. Ekkor változik át a nyüzsgő, motorcsónakok szelte tó a horgászok birodalmává.
A halak szokásairól, viselkedéséről csak a Tisza-tavat igazán jól ismerő horgászok tudnak – így Horváth Szabolcs, a hellohal.com bloggere, aki nem csak profi horgász, de lelkes szakács is egyúttal. Bátran kijelenthetjük, hogy kívülről és belülről is mestere a témának, és már bele is csap a Tisza-tó halairól szóló mesés, de igaz történetbe.

hellohal.JPG

Horgászélmények: a Tisza-tó rejtélye

Míg a part menti fák levelei barnulnak, sárgulnak, addig a keszegnépség óriási csapatokba verődik, hosszú kilométereken át sokasodik. Ugyan ezt teszi az oxigénfaló busa is, valamint a ragadozó őn, közismertebb nevén a balin. A harcsák a folyómeder felé veszik az irányt, ott is a mélyebb, táplálékban bővelkedő, tagoltabb mederfeneket részesítik előnyben. Intenzívebb táplálkozásuk célja, hogy megfelelő tápanyaghoz jussanak a téli, hideg hónapok előtt. A vízeresztéssel sok hal számára leszűkül, megváltozik az élettér, ezért vándorlásba kezdenek az ősz folyamán, hogy új otthont találjanak. A csukák a vízi növényzettel sűrűn benőtt, táplálékhalban gazdag, árnyékos részeken bújtak el nyáron, szeptemberben a növényzet felszakadozásával, elrothadásával egy időben elindulnak vadászni, és követik a számukra fontos táplálékul szolgáló kishalakat.
A tavon élő süllők jelentős része – az októberi vízszintcsökkentés miatt – a folyó felé úszik a téli gumihalazó horgászok legnagyobb örömére. A pontyok is intenzíven táplálkoznak, és folyamatos mozgásban vannak.

Hallakomák a Tisza-tavi fogásból

Igazi horgászparadicsom ősszel a Tisza-tó, a meglepetések és gyönyörű horgászélmények évente ismétlődő periódusa.
Kihívás ez vízen és konyhában egyaránt. A megkeresett, becserkészett és megfogott hal szakszerű feldolgozás után további élményekkel gazdagíthat, de ezek már gasztronómiai élmények. A balin hátából készített chips, a busa derekából sütött fasírt, a ponty ikrájából kevert krém, a harcsa húsából grillezett steak, vagy éppen a süllő szivárványos javából párolt remek egytől egyig hozzá tartozik a Tisza-tó kincséhez. A sulyom, azaz a szúrós vízinövény termésének magja egykoron a népélelmezésben is jelentős szerepet töltött be, ma már védett növényünk, de a külön engedéllyel rendelkezők korlátozott mennyiségben még ma is szedhetik, a jobb éttermek sulyommártással kínálják a fogasfilét.

Ha ezek után csábít a Tisza-tó különös világa, varázslatos vadvízi országa, nincs mit tenni, ugorjunk bele az élményekbe. A pecázásra nem feltétlenül fogékonyak a halvacsora elkészültéig is találnak programokat: evezős túrák, lovastanya, kerékpáros tókör, kirándulás a tanösvényen, extrémebb ízek kedvelőinek a Robin Kalandpark és nem utolsó sorban Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumában a halak víz alatti életét is figyelemmel kísérhetjük.

Forrás: www.itthon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr744854227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása