Találkozás a természettel: ökotúrák

2012. október 05. 10:31 - H.H.E.

A Tisza-tó az ökoturizmus szigete: hiszen természeti értékeinek gazdagságát számos túra alkalmával fedezhetjük fel, mint például a Tisza-tavi Madárrezervátumba vezető csónaktúrák, a szigeteken vezető sétautak, valamint a régió modern látogatóközpontja, a Tisza-tavi Ökocentrum.

30543_a4.jpg
Aki legalább néhány órát eltölt a Tisza-tó térségében, annak mindenképpen érdemes részt vennie valamely ökoturisztikai programon. Ezek lehetnek különleges séták www.vizisetany.hu; www.szabicskikoto.hu, csónaktúrák, kishajós kirándulások, kerékpártúrák vagy éppen a halak világával való ismerkedés a Tisza-tavi Ökocentrumban www.tiszataviokocentrum.hu. A Tisza-tó partján valamennyi településen találhatók kikötők – néhol 3-4 is –, de érdemes tudni, hogy a leggazdagabb természeti környezetet a tó középső és északi részén találjuk. Ezeket a területeket Tiszafüredről, Poroszlóról és Sarudról érhetjük el legkönnyebben.

A kikötőkben válasszunk a kiajánlott túrák közül, azonban annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a jó túrának vannak célpontjai (madármegfigyelő tornyok, szigetek), s egyaránt érint zegzugos kis ösvényeket és nagy nyílt vízfelületeket.

Az első kiránduláshoz mindenképpen kérjünk túravezetőt, hiszen ő nem csak a tájékozódásban lesz segítségünkre, hanem számtalan érdekességre, a természet apró csodáira is ráirányítja figyelmünket. A csalódás elkerülése érdekében csak vizsgázott túravezetővel (az igazolványt nyugodtan elkérhetjük) és jó állapotú, lehetőleg lajstromszámmal rendelkező (a hajó rendszáma mindkét oldalán) kishajóval induljunk útnak.

nőszirom csónakos.JPGA Tisza-tavi Ökocentrumban garantált túrákat is találunk, melyek időjárási viszonyoktól függetlenül és kis létszám esetén is indulnak. A Poroszló és Tiszafüred között üzemelő menetrend szerinti kishajójárat szintén hangulatos túrát jelent www.tiszatavihajozas.hu.

Remek osztálykirándulási lehetőség, kivételes családi program gyerekekkel, de akár több napos üdülési célterület is a Tisza-tó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr64821303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása