A Tisza-tavi viharjelzés

2015. augusztus 31. 17:19 - HelloHal

A Tisza-tavon tartózkodók egy fényjelző rendszer segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Öt fényjelző lámpa üzemel a tó körül! A viharjelzések fokozatai megegyeznek a Balatonon és Velencei-tavon alkalmazott, Európa szerte elterjedt jelzésekkel. Lássuk, mire kell figyelni! 

viharjelzo-02.jpeg

Elsőfokú viharjelzés esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/h sebességet érhetnek el; ezt a viharjelző lámpák percenként 45 sárga fényű felvillanása jelzi.

Másodfokú viharjelzés esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 kilométeres sebességet óránként; ezt a viharjelző lámpák percenként 90 sárga fényfelvillanása jelzi.

Vihar-előrejelzés és viharjelzés

Mi a különbség e két fogalom között? A vihar-előrejelzés maga az időjárás-előrejelzés, mely ebben a speciális esetben kifejezetten a viharok előrejelzéséről szól. A viharjelzés pedig azt a fokozatot jelenti, melyet a viharjelző lámpák felvillanásai jeleznek. A viharjelzés kiadását vihar-előrejelzés előzi meg. A vihar-előrejelzés alapján születik meg az a döntés a szolgálatban lévő meteorológus részéről, hogy kell-e viharjelzést kiadni, és ha igen, akkor mikor. A veszélyes széllökések lehetőségének elmúltával pedig a viharjelzési fokozat mérsékléséről, megszüntetéséről kell döntést hoznia.

A viharjelzés kiadása a valószínű szélerősödés bekövetkezése előtt fél-másfél órával történik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr237748844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása