Csónaktúra a Tisza-tavi Madárrezervátumban

2014. július 10. 09:18 - eM.Dé

Szoktuk mondani, hogy olyan helyen jártunk, ahol a madár se jár. Mi viszont most egy olyan helyre jutottunk el, ahol csak a madár jár - vagy legalábbis főleg csak a madár. Élménybeszámoló következik.

4:15 perc, ébresztő. Első blikkre megbánással vegyes érzések fogtak el, hogy miért is vállaltam én ezt, de már nem volt visszaút, indulni kellett. Reggel 6 után pár perccel már csónakban ültünk, túravezetőnk pedig alig várta, hogy mesélhessen. Poroszló egyik kikötőjéből indultunk, arra amerre a hétköznapi turisták csak vágyakoznak: "a hídon túlra". A hídon túl ugyanis már a Tisza-tavi Madárrezervátum területe található, amely a Hortobágyi Nemzeti Park felügyelete alá tartozik, így szigorúan védett természeti érték.

Ez a tó legszebb része

Ehhez semmi kétség nem férhet. Mint ahogyan ahhoz sem, hogy ilyenkor a legszebb. A végtelennek tűnő sulyom-mezőkön keresztülvágva jutottunk el első állomásunkra, ez volt a Szartos. A neve ellenére kifejezetten szép területről beszélünk, útközben gigantikus tündérfátyol-mezőket is láthatunk. Igaz ezen a korai órán még nincsenek nagyon kinyílva, de a nap felőli oldaluk már igen szép. Rögtön az elején egy nem hétköznapi élményben volt részünk: egy közepes méretű Balin ugrott be a csónakba nemes egyszerűséggel, nem kis meglepődést okozva. Természetesen visszaengedtük. Ami ezután következett az maga az áll-leesés és megdöbbenés. Gyengébb idegzetű utasok részéről könnyen elképzelhető némi jajveszékeléssel egybekötött siránkozás, de mi nem ezért jöttünk. Túravezetőnk bevitt minket a Tisza-tavi esőerdőbe, a csónakban ülők által egyszerűen csak "Amazonas"-nak aposztrofált helyre, ami valóban egy Indiana Jones film részletére emlékeztetett.

Egy jól megtermett búrkifli

Miután mindezen átjutottunk sikerrel és elakadás nélkül, máris a Nagy-morotva patkó alakú vizeire eveztünk, amiről tényleg egy jó nagy búrkifli jutott eszembe. A Nagy-morotva egyébként az ide vezető úttal ellentétben meglepően nyugis hely, egy-két bakcsó pingvinné meredve kuksol a nád tövében, időnként elhúz a fejünk fölött egy szürke gém, igazi Nirvana a városi léleknek. Na ekkor fokoztunk megint az izgalmakat kicsit és áthajóztunk a Háromágra. Átjutni jobbhíján egy szűk - épp egy csónaknyi - szakaszon lehetett, a belógó növényzet miatt pedig leginkább egy tornaórára hasonlítottunk a folyamatos hajlongás miatt. A Háromág cseppetsem meglepő módon a három ágáról kapta a nevét, ahol azonban nem sok időt töltöttünk, mert túlságosan hínárosnak és sulymosnak bizonyult.

Ennyi madár márpedig nincs

Elindultunk visszafelé, közben persze gondosan figyelve az útközben belibbenő madarakat. Aztán a hatodik gémfélénél és összességében a 18. madárfajnál úgy döntöttem feladom és megemelem a kalapom a túravezetők előtt. Ennyi madárfajt megjegyezni, sőt mi több reptében felismerni, hát nem semmi. Visszafelé még megnéztük merre van a Tiszavalki-medence, a Nyárád-ér és az Apota, majd elindultunk ténylegesen Poroszló irányába, az Eger-patak medre mellett. Nagy tanulság volt számomra a túrából, hogy a Tisza-tó egy mesterséges tó lévén okozhat csúnya meglepetéseket - például a letarolt erdők maradványai sok helyen nagyon veszélyessé tehetik az utunkat, a víz alatt megbújó tuskók miatt. Ugyanígy a sulyommal sem szabad viccelni, hiszen nem csak érett formában okozhat bosszúságot a strandolóknak ha belelépnek, hanem a csónakmotor működését is képes korlátozni.

Hozd el anyádat is

Három órányi csónaktúra után végül megérkeztünk Poroszlóra, nem mindennapi élményekkel gazdagodva. Ha egy mód van rá visszatérek ide, akár családostól is, mert ilyet máshol nem látni. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, igyekezzen felvenni a kapcsolatot valamelyik kikötővel, ahol szakképzett túravezetők is segítik a túrát. A szavak helyett pedig beszéljenek most a képek, galériánk a képre kattintva érhető el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr276472837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása