Csónaktúra a Tisza-tavon 2. rész

2013. július 23. 08:15 - HelloHal

Tisza-tavi csónakkirándulásunk valamivel több, mint 3 óra hosszát vett igénybe, Poroszlóról indultunk és oda is érkeztünk vissza, túravezetőnk Szabó Lajos volt. Az első rész itt olvasható.

Szartos bejáró(540 x 405).jpg

A Szartos előtt Lajos leállította a csónakmotort, az árnyékoló tetőponyvát lehajtottuk. Kissé tanácstalanul néztünk rá, ő csak mosolygott, persze tudta, hogy egy fákkal, bokrokkal benőtt részen kell áthajtanunk, ahol az ágaskodó ponyva és tartószerkezete nem férne át. A víz megnyugodott, a motor sem duruzsolt így volt alkalmunk megfigyelni a szürke gémet, vörös gémet és néhány bakcsót, mely éppen kishalra vadászott.

tündérfátyol mező(540 x 405).jpg

A Nagymorotva közvetlen összeköttetésben áll a Szartossal, és szintén jó horgászvíz hírében áll. Mostanában hatalmas kárászokat és nyurga pontyokat fognak a horgászok. A Nagymorotváról több kisebb víz is nyílik, melyek eddig természetvédelmi oltalom alatt álltak és földi halandó be sem tehette oda a lábát. Az idén azonban már járhatóak ezek a vizek is, köztük a 3 ág nevű is. A Tisza-tó egyik legnagyobb nőszirommezője itt található. Sajnos már sárga virágzó pompájában nem láthattuk, mert elvirágzott. Társaságunk legfiatalabbjai néhány hófehér, gyönyörű hattyút pillantottak meg, miközben visszakormányoztuk csónakunkat a Nagymorotvára. Terven felüli volt e negyed órás kitérő, de megérte. Az Aponyháti csatornán át jutottunk ki a Tiszára, a folyóra. A csatorna egy része egy erdőn vezet át, hihetetlen élményt nyújtva, talán csak őserdei filmekben látható hasonló.

Aponyháti-csatorna(540 x 405).jpg

A Tisza 10-20 méteres mélységei felett elcsónakázva és a 33-as főút hídja alatt áthaladva elértük a Kis-Tisza befolyóját, innen már egyenes út vezetett vissza Poroszlóra az Eger patak érintésével. 

Tisza folyó(540 x 405).jpg

A Tisza-tó ezen elárasztott területei sekélyebb vizet rejtenek, mint az Abádszalóki rész, ezért élővilága is különböző. 

kis-tisza (540 x 405).jpg

A túráról az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek: www.tiszatavihajozas.hu, nyugatifogado@t-email.hu, tel: 0630 278 73 78

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr175418370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása