A szovjet repülőtér titkai Berekfürdőn

2013. április 22. 12:45 - HelloHal

A Szovjet repülőtér titkai című repüléstörténeti kiállítás Berekfürdő központjában található, 4 kilométerre a kunmadarasi volt szovjet repülőtértől. A kiállítás egy rendkívüli és egyedülálló gyűjtemény: a szovjet légierő 46 éves ausztriai és magyarországi jelenlétével összekapcsolható tárgyakat, dokumentumokat, filmeket mutat be kézzelfogható formában.

_IGP2787 (540 x 361).jpg

A kiállítás megtekintése során megismerhetünk olyan témákat mint, hogy voltak-e atomfegyverek Magyarországon, milyen repülőgép balesetek és katasztrófák történtek, hogyan élt egymás mellett a többségi társadalom és a szovjet hadsereg, hogyan zajlott egy-egy hadgyakorlat például a nádudvari "bombatéren", s milyen érdekes, mulatságos, vagy esetleg szomorú történetek estek meg a közel 46 év alatt. Minden - a repülés, illetve a magyar XX. századi történelem iránt - érdeklődőnek feltétlenül látnia kell a kiállítást.

A gyűjtemény alapítója, szervezője és tulajdonosa Vándor Károly nemzetközileg elismert repüléstörténész, a Légierő társbérletben című kétkötetes repüléstörténeti sikerkönyv és számos más, a témával foglalkozó cikk és riport szerzője.

_IGP2758 (540 x 806).jpg

A kiállított tárgyak mindegyikéhez külön történet tartozik: mindegyik egyedi és nagyon ritka darab. Többek között számos lezuhant repülőgép sorsát is nyomon követhetjük. A múzeumban számos Szu-24, Szu-17, MiG-27, Szu-7, MiG-17, Jak-28 alkatrész, darab is kiállításra került, de fontos figyelmet érdemelnek a nagyon részletesen bemutatott pilótaruhák, műszaki ruházat és az egyenruhák is.

Júniustól egy újabb darabbal bővül a kiállítás, az érdeklődők egy harci helikoptert is megtekinthetnek egészen közelről. Június elsejétől délelőttönként 8-12 óra között várják a látogatókat. További nyitva tartási időkről, belépők árairól, bejelentkezési lehetőségekről a kiállítás honlapján találhatnak részleteket.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr425239001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása