A húsvéti horgász

2013. március 28. 09:37 - HelloHal

Horgászati szempontból - a lehetőségeket és az aktuális vízállást figyelembe véve - érdekes hétvége előtt állnak a Tisza-tavi pecások. A folyó vízszintje egy méterrel magasabb a normális nyári vízállásnál, e sorok írásakor apadásban van, zavaros, hordalékos. A víz hőfoka is igen alacsony, ami nagyban befolyásolja a halak  tartózkodási helyét, viselkedését. A tározó rész a magas vízállás miatt visszaduzzadt, a Kis-Tisza is ilyenkor többnyire visszafelé folyik, bár meglehet, hogy húsvétra a további apadás miatt megtalálja már útját a folyó felé.
Április elsejétől lehet harcsára horgászni. Ha szerencsénk lesz, és sokat melegedik az idő, szépen kisüt a nap, akkor az állóvizek sekély, napsütötte helyein tömegével jelennek meg a sütkérező halak, melyeket követnek a velük táplálkozó harcsák is.

szabolcs harcsa 006 (540 x 405).jpg

A folyón egyelőre kevesebb eséllyel vehetjük őket célba, talán, ha valamennyire megnyugszik és megtisztul a Tisza, akkor nagyobb hittel a mederben horogra lehet csalni néhány bajszost. A keszegfélék ívása biztosan elhúzódik egy-két hetet, egyelőre tehát a nádasok szélein, gyökerek közelében nem kell „bogarászni” és nászukat keresgélni. A keszegek, bodorkák, compók talán a legaktívabbak ebben az időszakban, melyekre a hideg víz miatt inkább a mélyebb részeken érdemes horgászni. Sok halat ad ebben az időszakban a Füredi Holt Tisza, a Ráboly és a tisztább vizű holtágak is.

A csuka fajlagos horgászati tilalmi ideje március 29-én lejár. A víz hasznosítójának jóvoltából tehát már a hosszú hétvége első napjától, szombattól szabad rá horgászni, méretkorlátozással védett hal, legkisebb megtartható méret az 50 cm-es példány. Mivel a Tisza-tó jellemzően vízinövényekben gazdag, de azok csak a későbbiekben nőnek fel és borítják be a vízfelszínt, így a csukáknak még kevés a búvóhelye, több lehetőséget adva ezzel a pergető horgászoknak a becserkészésükre.

húsvéti reggeli (540 x 405).jpg

Tavaly húsvétkor gyönyörű időben a csónakomban költhettem el gazdag reggelimet, a fotón látható étel (mely halbelsőségből készült) receptje a www.hellohal.com oldalon érhető el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr45177162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása