Tisza-tó - felkészülve a télre!

2012. november 29. 10:56 - Tisza-tavi Móni

A Tisza-tóhoz nemcsak nyáron érdemes ellátogatni, hanem télen is!
November közepén fejeződött be a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása. Az elmúlt évek dinamikusan növekvő őszi-téli programlehetőségeinek figyelembevételével ez az esemény már nem a nyári turisztikai szezon végét, hanem a téli szezon kezdetét jelzi!

tisza_to_blog_1_540.jpg

A nyárihoz képest mintegy 1 méterrel alacsonyabb vízszint különleges tájképi és természeti viszonyokat alakít ki a tóban. A Tisza-tó télen egészen más arcát mutatja felénk. Feltárja nyáron víz alatt lévő titokzatos helyeit, magyarázatot ad sok érthetetlennek tűnő rejtélyére, s ráadásul végtelen nyugalmat áraszt. Túráink során láthatjuk ilyenkor az Eger-patak és a Kis-Tisza medrének szélén a folyásukat valamikor szegélyező hatalmas fűzfák maradványait, valamint a télen is itt élő állatok nyomait, az életfeltételeiket a zord viszonyok között is megtaláló madarakat. A természetjárók, túrázók mellett a horgászok számára is rendkívüli lehetőséget kínál a téli vízszint beállítása: ilyenkor a tó mélyebb részein, holtmedrekben, öblítő csatornákban koncentrálódik a halállomány, s nagyon sikeres horgászat folytatható eleinte a békés, majd a víz lehűlésével párhuzamosan áttérve a ragadozó halakra egészen a jég alól is űzhető téli csukázásig.
Az elmúlt évek kétségkívül legismertebb és legkeresettebb téli programja a Tisza-tónak a Jégtúra. Ezt az idén is megszervezi minden arra alkalmas hétvégén a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület. Ha azonban távolinak tűnik a várhatóan január végi, február eleji program, akkor új lehetőség is kínálkozik a tó téli felfedezésére! Az idei tél újdonságaként a télen is nyitva tartó Tisza-tavi Ökocentrum december 1. és április 6. között minden szombaton garantáltan induló, más napokon pedig bejelentkezéssel igénybe vehető 0,5 – 1,5 órás csónaktúrákat, 1 – 1,5 órás jégsétákat kínál az időjárási, ill. a jégviszonyoktól függően.
A Tisza-tó így már nem csak négy évszakos horgászvíz, hanem a természetjáróknak is egész éves programlehetőséget, különleges felfedezések örömét adja!

A programlehetőségekről további információt kaphattok a www.tiszataviokocentrum.hu és a www.turakozpont.hu honlapokon, bejelentkezés a programokra az info@tiszataviokocentrum.hu és az info@turakozpont.hu címeken lehetséges. Horgászattal kapcsolatos információ a www.sporthorgasz.eu oldalon érhető el.

Gyertek el hát Ti is, és fedezzétek fel a téli Tisza-tavat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr884933027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása