A Tisza-tavi hallécspő

2015. november 23. 09:11 - HelloHal

Miért volt szükség erre az 1371 méter hosszú, tájba illesztett mesterséges patakra? A hallépcső biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Mivel a Kiskörei Vízlépcső keresztirányban elhelyezkedő műtárgy, árvízi helyzetek kivételével a szegmenstáblák zárva vannak, melyek gátolják a halak mozgását a tározó és az alvízi folyószakasz között. Ennek kiküszöbölésére, a vízlépcső építésekor, a 70-es években épült egy vasbeton halzsilip, de mivel a Tisza alsóbb szakaszain több vízlépcső nem épült, a halzsilip alsó vége a kisvizek idején gyakran szárazon állt, a halak számára használhatatlan maradt.

capaatoban.jpg

A Kiskörei hallépcső Európa leghosszabb hallépcsője. A Komplex Tisza-tó projekt keretében épült meg, tavaly októberben lett beüzemelve, vagyis bevezetve a víz. Feladata a folyami vízlépcső megkerülésével a halaknak a folyamatos átjárhatóság biztosítása, a Tisza-tó és az alsó folyószakasz között.

Az EU-s csatlakozással nyílt lehetőség ilyen típusú pályázat benyújtására. Előzményeként megvizsgáltak különböző hallépcsőket Európában, majd a megszerzett tapasztalatok alapján tervezték meg. A kiskörei hallépcső 1371 méter hosszú, a bevezetett víz mennyisége 1-10 m3 között változtatható másodpercenként.

>> Ha már hal, horgásszunk!

A hallépcső hamar közkedvelt lett a látogatók körében, folyamatosan fogadnak diákokat, nyugdíjas csoportokat, laikusokat és szakmabelieket. A hallépcsőben a szabályozó műtárgynál kialakítottak egy monitoring helységet ahol két nagy ablakon lehet megfigyelni az átúszó halakat, az alsó ablakon a fenék közelben vonuló halakat, a másikon a vízfelszín közelében úszókat. A mesterséges „dombvidéki patak” hossza mentén a halak réselt halátjárókon közlekednek, amelyből 37 db épült. Minden egyes réselt halátjárónál és kőküszöbnél 20 cm a szintkülönbség, ezáltal valósul meg a gyakran 10 m-es vízszintkülönbség „hallépcsőzése” annak érdekében, hogy a halak könnyedén tudjanak felúszni. A tavaszi ívási időszakban nagyon sok hal vonult, nyáron kevesebb. Halászati szakemberek, biológusok figyelik, milyen halak veszik igénybe a hallépcsőt. Egy 4 évszakos - őszi nagy víz, téli leürített víz, tavaszi árvíz nélküli víz, nyári üzem, és most újra az őszi - tapasztalat után nemsokára az első monitoring adatok is rendelkezésre állhatnak. Eddig a Tisza több mint 50 halfajából 24 halfajt regisztráltak.

A jelenlegi hallépcső esése, viszonyai nem igazán alkalmasak a vadvízi evezésre. Azonban 4-8 m3 vizet beengedve a hallépcsőbe másodpercenként már olyan vízmennyiséget jelent, amelynél ki lehet próbálni a raftingot. Egy jövőbeni sikeres pályázat eredményeként remélhetőleg megépülhet egy új raftingpálya.

 

>> Még több műtárgy a Tisza-tónál

Szólj hozzá!
Címkék: Kisköre

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr318081850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása