Mi a különbség: téli és nyári vízállás a Tisza-tavon

2015. október 29. 16:59 - A.g.o.r.a.

Különösen meghatározó a Tisza-tó életében és a táj arculatában is a téli-nyári vízszint.  Ahol nyaranta kenuval vagy csónakkal barangoltunk, ott telente akár bakancsos túrákra is indulhatunk, s bár szűkül a vízfelület, de ezzel párhuzamosan kinyílnak a száraz lábon megközelíthető pontok. Ettől oly vonzó, kiszámíthatatlan, változatos és megújuló ez a víz.

10361659215_1ee4c0e78d_z.jpg

A két vízszint közül a nyári a leghosszabb, mely április végétől október végéig tart. Ezt követi az őszi leürítés, mely 2-3 hetes időszakban történik napi 5-8 cm-es vízszintcsökkentéssel.

A véglegesnek mondható téli vízszintjét november közepén éri el a Tisza-tó, viszont egészen február végéig 10 cm-es intervallumban mozoghat attól függően, hogy milyen kemény és hideg a tél, milyen a jégborítás. És itt kezd érdekessé válni a dolog, mert végleges vízszint viszont kétféle lehet télen: a magasabb 120 cm-rel alacsonyabb a nyári víznél, az alacsonyabb pedig 170 cm-rel. Tehát a kétféle téli vízszint között 50 cm a differencia.

Március közepére egy bizonyos emelkedett vízszint már mutatja a jobb idő, a tavasz közeledtét. Ez az öntözőcsatornák vízellátása miatt válik fontossá.

Adott esetben azonban nem mesterségesen történik a Tisza-tó feltöltése, hanem a tavaszi árhullám vízhozama tölti fel sokszor nemcsak a nyári vízszintre, hanem 1-2-3 méterrel magasabbra is. Így aztán majd az árhullám apadó ágán következik be a duzzasztás megkezdése, és a vízügyi szakemberek beállítják a tó nyári vízszintjét. Árvíz persze jöhet nyáron vagy télen is.

 

De miért van szükség a csökkentett, téli vízszintre? A Tisza-tavon a lakosság életvédelme és vagyonbiztonsága miatt van szükség a téli vízszintre. Kiegészítve a műtárgyak védelmével és az esetlegesen előforduló jeges árvíz kezelésével. Számoljunk! 1 cm vízszint emelkedéséhez 1 millió köbméter vízre van szükség, így egyáltalán nem mindegy mekkora víztömeg fagy meg télen. A Tisza-tó téli vízszintjénél bizonyos medencék, mederrészek szárazra kerülnek, így a képződött jég mennyisége is kevesebb. A tavaszi, Kárpátokból lefutó árhullámot egy nagy raktározó kapacitású terület és tározótér tudja fogadni.

Turistaként azonban az év minden hónapjában kihasználhatjuk a Tisza-tó adottságait hol jégtúrával, hol horgászattal, hol pedig ökotúrával.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr998033834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsar 2017.11.28. 23:17:58

Ha ezt Mosonyi Emil látná...!
süti beállítások módosítása