10 fontos dolog, amit tudnod kell a Tisza-tó körbe bringázásához

2015. október 06. 10:57 - A.g.o.r.a.

A Tisza-tónál nagyon jó kerékpározni, mert nem csak könnyű a terep, de rengeteg látnivalót és izgalmas programot is bele lehet sűríteni egy napba úgy, és még mindig kényelmes tempóban haladunk. Családdal a kis kört, edzettebbeknek viszont már a nagy kört is érdemes bevállalni. Lássuk most a 10 legfontosabb dolgot! 

_dsc7035.jpgKÉP: ©Magyar Turizmus Zrt - itthon.hu 

1. Kerékpárral végig, autóval szinte teljesen végig a gát koronáján kialakított úton tudsz haladni, így folyamatosan gyönyörködhetsz a vízben, a tájban.

2. A kerékpárút hossza 65 km. Kis körnek hívjuk azt az utat, amikor nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat - ez mintegy 70 km. Nagy kör pedig amikor tényleges kört megyünk, és mindezt megfejeljük egy izgalmas kompozással is. Poroszlótónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a westernesebb földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüredre. 

3. Az kis kör kerékpárral laza tekerés mellett is kényelmesen megtehető 3-3,5 óra alatt. A nagy körre  szánjunk egy napot. 

4. Autóval 30 km/óra a megengedett maximális sebesség a gátkoronán. Biztonságosan lehet a kevés forgalom mellett családosan is nekivágni az útnak. 

5. Gépjárművel a vízoldalon lehet csak parkolni! Pihenésnél a kerékpárokat se hagyjátok szanaszét, a közlekedőket ne akadályozza. 

6. Szezonban már az abádszalóki strand miatt sem kell letérni a gátról, korábban a település felé kellet kerülni.

7. Az északi oldalon a körei strand, a dinnyésháti strand, a sarudi élményfalu és a poroszlói strand miatt is le kell térni a gátról, de csak gépjárművel, a kerékpáros forgalom zavartalan.

 8. A 33-as főúton nincs külön kerékpárút: az autósok a kerékpárosokra figyeljenek, a bringások pedig az autóforgalomra. Ez a 7 km-es szakasz azonban csak egytizede a Tisza-tó megkerülésének.

9. Feltétlenül állj meg Tiszafüreden a szabadstrandon csobbanni, Tiszaörvényben a gát melletti HelloHalban halat enni, Kiskörénél pedig a hallépcsőt megnézni.

10. A kerékpárral és gyalog a töltésen közlekedni természetesen ingyenes, használatáért sehol sem kell fizetni! Gépjárműveknek viszont engedélyköteles. Engedélyekről és az engedély áráról itt lehet olvasni. 

tiszato_terkep.jpg

KÉP - ©Tisza-tavi Túraközpont - turakozpont.tiszato.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr847896866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajtömeg 2017.07.29. 22:57:07

Pár dolgot tennék hozzá a leíráshoz.
A gyakorlatban 3-3,5 óra alatt nemhogy kényelmesen nem lehet végigtekerni, hanem még kicsit odalépve sem.
Ez 20km -25km -es átlag tempót feltételez egyetlen megállás nélkül.
Ez nem tudom kinek laza , Chris Froome -nak talán...
Ha az ember megáll nézelődni, pisilni, egyet-kettőt pihenni ,akkor számoljon 5-6 órát!
Simán!
Végig nagyon szép, a 33-as utat leszámítva, az 7km teljes életveszély kamionok száguldoznak melletted 90-el. Borzasztó, aki teheti azt valahogy hagyja ki, vitesse át magát csónakkal vagy nem tudom.
Helyiek nem is ajánlják senkinek!
Arra kell még számítani,hogy semmi sincs kitáblázva, konkrétan!
Végig a gáton kell maradni, akármennyire is tűnik magánterületnek,ahová bebringázunk.
Ha Poroszlóról Sarud felé indulunk, akkor Kiskörénél egyáltalán nincs kitáblázva,hogy hogyan tovább.
Ott a behajtani tilos, üzemi területre kell bemenni és az visz fel a gátra !
Túloldalán olyan remek az út,mintha kalapáccsal ütnék a seggedet.
Összességében gyönyörű a tó, főleg a poroszlói,tiszafüredi rész, mindenképpen érdemes körbebringázni !

xlsxls 2017.09.10. 14:52:43

A 33-as Füred és Posroszló között nem olyan vészes, a 7 km több mint felét a két párhuzamos szervízúton lehet megtenni. Érdemesebb Poroszló felől áthajtani, így a szervízutak a menetirány szerinti jobb oldalon vannak, nem kell átkelni az úttesten a le-fel hajtáshoz. Viszont Tiszadorogmától Poroszlóig a gát tetején vezető út szinte teljes egészében nagyon rossz minőségű kavicsos út, senkinek nem ajánlom. Érdemesebb ezt a távot közúton megtenni.

László Bellus 2020.09.13. 08:36:12

Bizonyára, már nagyon sokan tudják, Poroszló és Tiszafüred között átadásra került az új kerékpár út, így már teljesen biztonságosan végig lehet tekerni a 65 kilométert.
süti beállítások módosítása