Hiányzik egy ember(nyi) a Tisza-tóból!

2014. november 11. 14:51 - eM.Dé

Aki picit járatosabb a Tisza-tónál, az tudja, hogy ilyentájt zajlik a tó vizének leeresztése és az ún. téli vízszint beállítása. De mi is pontosan ez a téli vízszint és miért van rá szükség?

Egészen pontosan idén október 27-én kezdték el a Tisza-tó vízszintjének beállítását, és mostanra már majdnem elérték a célként kitűzött értéket. Tudni kell, hogy a "normál" avagy nyári vízszint a Kiskörei Vízerőműnél mért 725 ± 5 cm volt, innen indult a leeresztés. Miután kihúzták a dugót, 3 hét - azaz 21 nap - alatt érik el az 560 cm + 10 cm-es vízszintet, tehát összesen egy alacsonyabb embernyivel, 162 cm-rel csökken a vízszint. Mindez nem tart sokáig, pár nap után ismét elkezdik növelni a vízszintet, amely végül 620 cm -10 cm-en éri el a végleges téli értéket.

Képkivágás.pngValahogy így néz ki a vízszintcsökkentés - Kattints a nagyobb méretért!

Na de hogy közlekednek ilyenkor a vízi járművek a sekélyebb helyeken? Jól gondoltad, nagyon ügyes: sehogy! Illetve vannak még helyek ahol alkalmas a vízszint közlekedésre, de várhatóan a végleges vízszint mellett ez az arány tovább csökken. (Természetesen a kiskörei 620 cm-s víz továbbra is alkalmas, de a Poroszlói medencében, ahol helyenként csak 1-1,5 méteres víz van, ott már ideje eltenni télire a cuccot)

A halaknak jó lesz

De miért is jó ez nekünk? Azaz nekem személy szerint mindegy, de a hasznosítóknak már kevésbé. A kikötősök és a strandosok ilyenkor tudnak pl. olyan munkálatokat elvégezni, amelyeket nyári vízszint mellett nem tudnának. A téli vízszint legnagyobb nyertesei azonban mégis a halak. A következő történik ugyanis: a vízszintet először lecsökkentik 162 cm-rel. A halak ilyentájt vermelik el magukat télire, azaz keresnek egy biztonságos búvóhelyet ahol átvészelhetik a téli időjárást (igen, vannak olyan halak amelyek nem így tesznek). Mivel a vízszint lényegesen alacsonyabb, így a halak is sokkal mélyebben találnak maguknak helyet.

Namost ezután jön a csavar: a vízszintet ugyanis megint növelni kezdik. A haluci marad lent a helyén, de a fölötte lévő víztömeg egyre nagyobb. Így sokkal biztonságosabb helyen töltik a telet, hiszen a mélyebb részeken magasabb a vízhőmérséklet, még akkor is, ha a felszín fagyott. Valamint így az esetleges oxigénszint csökkenéssel szemben is nagyobb biztonságban vannak.

Így tudtad meg, hogy a téli vízszint a leghalbarátabb intézkedés amit csak tehetnek a Tisza-tónál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr726886529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása