Negatív hulladék kibocsátású vízitúra

2013. május 02. 14:05 - HelloHal

Megtisztult a szeméttől a Tisza-tó Poroszlóhoz közel eső területe. Ez volt az eredménye a Békatutaj Egyesület május 1-jén szervezett Tisza-tavi szemétszedő akciójának. Az eredetileg a Föld Napja alkalmából megrendezett esemény célja a Tisza-tó tisztábbá varázsolása, és a környezettudatosság növelése volt.

2 (540 x 567).jpg

Kenuval vágott neki a Tisza-tónak május elsején a Békatutaj Egyesület negyvenkét lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. A vízügyi szakembereknek köszönhetően a Tisza áradása alatt a víztározó zsilipjei zárva voltak, így az áradáskor lezúduló rengeteg szemétből szinte egyáltalán nem jutott a Tisza-tóra. Az aktivisták azért így sem maradtak munka nélkül, a Poroszlóhoz közeli vizekről, és nádasokból összesen huszonnyolc zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, és egy lavórt gyűjtöttek össze.

1 (540 x 304).jpg

A programot eredetileg április 20-ra, a Föld Napjához közelebbi szombatra tervezték, de a magas vízállás miatt kénytelenek voltak elhalasztani azt. A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel, a poroszlói Nyárfa Kempinggel, valamint a Madárpart Kerékpáros Pihenővel együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeres szezonnyitás felé.

4 (540 x 341).jpg

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület vezetője szerint „Az emberek már-már megszokták, hogy zöld szervezetek olykor szemétgyűjtő akciókat szerveznek, holott ezekre egyáltalán nem volna szükség. Miért lenne törvényszerű, hogy a vízpartoknak szemetesnek kell lennie? A képlet nagyon egyszerű: ha nem dobáljuk el a szemetet a folyó partján (vagy neadjisten sehol), áradáskor sem lesz hulladék ami az egész folyóvölgyet beszennyezné. Hiszünk benne, hogy az embereknek szépen lassan növekszik a tiszta és élhető környezet iránti igényük, és előbb utóbb eljön az az idő, amikor nem rondítanak bele a saját otthonukba” – tette hozzá az egyesület vezetője.

Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában második éve szerepel a környezetvédelmi akció. A főként vízitúrák szervezésével foglalkozó, lelkes fiatalokból álló egyesület egész nyáron várja a természeti értékekre és mozgásra egyaránt nyitott érdeklődőket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr435262154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.