Ökotúra madárodú kihelyezéssel a Tiszavirág Ártéri Sétaúton

2013. március 14. 11:18 - HelloHal

Március 16-án, szombaton a Szabics Kikötő szervezésében Ökotúra lesz Madárodú kihelyezéssel. Érdekes előadást hallhatnak a gyakorlati madárvédelem élőhelyvédelemmel kapcsolatos irányáról. Megtudhatják mikor, hová és miért érdemes mesterséges fészkeket kitenni? Miért és hogyan lehetnek ezek a madarak a segítőtársaink? Szó lesz még odútíposokról, gyakorlati tanácsokról. Az előadás végén a Tiszavirág Ártéri Sétaúton helyezhetnek ki odúkat.

P1030824 (540 x 405).jpgEgy kis ízelítő a tartalomból:

Az élőhely a madarak esetében a fészkelőhely, melynek legfontosabb a költési időszakban a zavartalansága, a táplálkozó terület, ide tartoznak a pihenő helyek, a tavaszi és őszi vonuláskor az éjszakázó helyek is. Az élőhelyvédelem tehát ezekre a területekre terjed (terjedhet ki) a gyakorlati madárvédelmen belül. A legfontosabb a fészkelőhelyeknél talán az, hogy legyenek költésre alkalmas bokros-fás területek. Elsősorban az ilyen természetes és természetközeli élőhelyek megóvása (kivágásnak a megakadályozása) a cél. Amennyiben nincs, akkor lehet telepíteni (sövény, cserjék, fák a kertben stb.) Számos fészeképítő madarat segíthetünk különböző "fészekanyagok" kihelyezésével, mely lehet száraz vékony szálú fű, toll pihék, moha stb. Odúlakó madarainknak az öreg odvas fák egyre gyakoribb kivágása miatt pedig mesterségesen kihelyezett költő odúkkal segíthetjük a fészkelésüket. Különböző röpnyílású és méretű odúkkal más és más madárfajokat tudunk megtelepíteni a közelünkben. A legegyszerűbben talán deszkából üthető össze odú (a mellékelt kép szerint), de szívesen elfoglalnak bármilyen számukra alkalmas fészekodút.
A gazdaságilag hasznos madarak védelme egyébként nem új keletű dolog. Már több mint 100 évvel ezelőtt is télen etették és mesterséges odúkat készítettek a rovarkártevőket pusztító cinegéknek a gyümölcsösökben. Manapság, amikor még kevesebb élőhelyük van ezeknek a madaraknak, még kevésbé tudnak segíteni a "kertészkedésben" és emiatt kénytelenek vagyunk egyre több és több rovarölő-szert használni az egészséges gyümölcstermés érdekében. Ezzel azonban végső soron nem csak a megmaradt madaraknak a táplálék bázisát veszélyeztetjük, hanem közvetve, vagy közvetlenül a Mi egészségünket is! Érdemes ezen elgondolkodni!
Az Ökotúra részvételi díjai: 900 Ft/felnőtt, 500 Ft/gyerek

Érdeklődni a Szabics Kikötőben lehet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr295134274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása