Téli kalandra fel! Fedezd fel Te is a Tisza-tó téli varázslatos világát!

2012. december 15. 12:09 - Tisza-tavi Móni

Aktuális helyzetjelentés

A Tisza-tó télen egészen más arcát mutatja felénk. Feltárja a nyáron víz alatt lévő titokzatos helyeit, mely által olyan helyekre is bebocsátást nyerhetünk, ahova nyáron nem!

A nyárihoz képest mintegy 1 méterrel alacsonyabb vízszint különleges tájképi és természeti viszonyokat alakít ki a tóban. Az alacsony vízszintnek megfelelően gyorsabban is fagy be, így már a laposabb területeken, ahol 30-40 cm-es a víz, ott akár 8-9 cm vastag jégtakaró található! Ennek köszönhetően a Poroszlói-öböl a Kis-Tisza és az Eger patak határáig, valamint a tiszavalki rész is majdnem teljes egészében járható!

A hófedte táj különösen szép látványt nyújt most, mely önmagában is nagy élményt jelent, de a táj szépségének csodálata mellett vidrák nyomába is eredhetünk! A sima hótakaróban könnyen felfedezhetőek a vidrák nyomai, így felfedező túránk során követhetjük, hogy merre járnak eme állatok. A téli csapásaik felkutatásában a hóban hagyott nyomaik mellett lékek is árulkodnak jelenlétükről. A vidrák ugyanis mindig megkeresik azokat a helyeket, melyek nem fagynak be, hogy azokon keresztül folyamatosan bejuthassanak a vízbe halászat céljából – állandó jelleggel táplálék után kutatva.  

A kis lékek mellett azonban nagy területek is vannak, melyek nincsenek befagyva. Ezek olyan vízfelszínek, melyeket tömegével lepnek el a vadludak és a tőkésrécék! De az év ezen időszakában rétisasokat is láthatunk itt a Tisza-tónál! Nyáron ezek a fenséges madarak rejtőzködnek, azonban ilyenkor már bátrabbak, jobban előmerészkednek – élelmet keresve.

Mind e varázs felfedezését szakavatott vezetővel ajánljuk és fontos, hogy a jégre semmiképpen se induljunk egyedül, csak túravezetővel!!! Kiváltképp azért, mert az általában sekély vízfelszín alatt most is vannak olyan mély vizű patak-, folyómeder maradványok, melyek kevésbé fagynak be!
Téli útvonalajánlatokkal és túravezetőkkel kapcsolatosan információt kaphatsz az alábbi folyamatosan nyitva tartó Tisza-tavi Tourinform irodában: Tourinform Poroszló (Tel.: 36/553-095, E-mail: poroszlo@tourinform.hu).

Figyelmedbe ajánljuk továbbá, hogy januárban – az előző évek sikeres és népszerű túráinak folytatásaként szervezett Jégtúrákra kerül sor, melyre bárki: kicsi- és nagy, fiatal- és idős is jelentkezhet! A konkrét időpontokat még az időjárás, a jégtakaró megfelelő vastagsága nagyban befolyásolja, de természetesen időben értesítünk az aktuális túrákról vagy nyomon követheted a hozzájuk kapcsolódó élménybeszámolókat!
téli jégtúra.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr514966637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása