Darulesen

2012. október 10. 10:10 - H.H.E.

Az ősz forgalmas időszak a Tisza-tónál. A Skandináviából Afrika felé tartó darucsapatok az őszi vonulás közben több hétig is megpihennek nálunk, hogy az első komolyabb fagyok beálltáig itt táplálkozva felerősödjenek.

Az októberi "tankolás” után pedig elfoglalják a dél felé vezető légi utakat, hogy a telet majd  Afrikában töltsék. Az októberi itt tartózkodásuk alatt nappal szétszóródva a learatott kukorica tarlókon szedik össze az elhullott  kukoricaszemeket, de rovarokat, kisebb rágcsálókat is fogyasztanak. Az esti órákban azonban ismét összegyűlnek és csapatostul repülnek a számukra biztonságos éjszakázó helyet nyújtó mocsarakba. Ez a naplementekori un. ’behúzás’ és a napfelkeltekori un. ’kihúzás’ a  leglátványosabb esemény az itt tartózkodó darvak életében.darulesen.JPG
Darules túra:
- Résztvevők: jelentkezés után bárki, jelentkezni itt lehet: 06-30-954-8620
- Gyülekező: szeptember 22-től minden nap van a Szabics kikötőben.
- Indulás: 17 óra körül (óraátállítás után 16 óra lesz) saját autókkal a darvak éjszakázó helye felé Hortobágy irányába, majd gyalogosan megtéve az utolsó pár km-t a Hortobágyi Nemzeti Park területén - a madárvilág zavartalanságára való tekintettel.
- A madárvilág háborítatlan megfigyelése érdekében a feltűnő színezetű öltözékek kerülendőek.
- A csoportok maximális létszáma 20 fő.
További információ: www.szabicskikoto.hu 

Élményeiteket ne tartsátok magatokban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr794828917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása