Az Öreg Halász főztje

2016. augusztus 25. 06:18 - Ábry Zoltán J.

Ahol a muskátli és a halászlé fej-fej mellett piroslik.

Tiszafüred fő ütőerén végigautózva, az út mentén találjuk meg az Öreg Halász Éttermet. Már a frontoldalon is egész impozáns az épület, de elárulom, hogy a mellékutcába bekanyorodva nagyon hangulatos terasz résszel várnak minket. A ponyvákból arra következtetek, hogy télen is működik ez a rész. Lássuk, hogy az Öreg Halász milyen mutatvánnyal fog elkápráztatni bennünket.

20160503_145715_web.jpg

Ön mit szól hozzá így elsőre?

Videónk is van ám a kóstolásról!

A parkolóra nyíló ajtón belépve, rögtön az új hatású fabútorzattal berendezett teraszon foglalunk helyet. Virágjuk teljében lévő piros muskátlik festi meg a teret, és rögtön a hangulatunkat is. Olyannyira megkapó, hogy küldök is egy képet a kedvesemnek a látottakról. Férfitársaimat figyelmeztetem, hogy aki a feleségével együtt érkezik ide, az biztosra veheti, hogy hazaindulás előtt hogyhogy nem, be kell majd ugrani a virágoshoz. Csak szólok. Az épület belső részében kockás terítős hangulat uralkodik, kisebb nagyobb termek állnak rendelkezésre, ha esetleg csoportosan szeretnénk félrevonulni. (Mindezt videónkban is megtekintheti.)

20160503_162448_web.jpg

Innen közvetlenül a virágoshoz fog vezetni az útjuk.

Szóval ott tartottam, hogy Tamás séffel a levegős teraszon foglaljuk el a helyünket, és nem is kell sokat várnunk a ponty halászlevünkre. Ahogy megérkezik elénk, az első amit kiszúrunk, az az, hogy azonosítatlan, paprikamag nagyságú, apró szilárd anyagok lebegnek a leveinkben. Máig rejtély mi lehetett az, talán halbőr darabok. Lehet a passzírozás során nem voltak eléggé körültekintőek. De az egész csupán esztétikai kihágás, az ízén semmit furcsát nem érzünk emiatt. Zsírban bővelkedő, ügyesen sózott alaplevet osztanak itt. Kellemességét fokozza, hogy a pikánstól valamivel csípősebb. Tamásnak ez már kicsit sok a végére, de például nekem nem volt zavaró. Itt most megnyugtatok mindenkit, hogy nem lesz senki számára bántóan erős.

20160503_145911_web.jpg

Ha valaki kideríti, hogy mik ezek az apró lebegő darabok, kérem írja meg nekünk!

Szép nagy darab halhúsokat rejt az adagunk, példásan beirdalva. Ebből fakadóan a hal húsa az alaplé ízét is átvette valamelyest. Nagyon kevés szálkával találkozunk, azok is könnyen kiszedegethetőek. A belsőséget alaplében tálalják - ahogy azt kell - de sajnos túlfőtt az ikra és a haltej is. Hiányzott a kívánatos krémes állag, az ikra inkább szemcsés volt, mint a köles. Baleset.

20160503_145648_web.jpg

Az egyik legszebben irdalt, és kezelt halhús, amivel találkoztunk a teszt során.

Az asztalpatika zöldpaprikát és szárazpaprikát tartalmaz. Nyers őrült paprikát sajnos nem kaptunk és szálkatányért se. Később a helyet felfedezve vettük észre, ha bentre ülünk, ott az Erős Pista az alapteríték része. Valószínűleg egyszerű figyelmetlenség volt, a pincértől az asztalpatika hiányossága. De ha már itt tartunk, meg kell jegyezzem, hogy olyan ritka udvariassággal dolgozik a fiatal felszolgáló fiú, hogy szinte kerestem az alkalmat, hogy valamit kérnem kelljen.

oreghalasz_kenyerteszt.jpg

Kellő mennyiségű extrakt tartalom származik a halpasszírozásból.

Az Öreg Halász 1300.- Ft-ért kínál meg minket a halászlevéből, mely a mezőnyben a csípősebbek közé tartozik, de még így is elbír némi erős paprikát. Az árát mindenesetre megéri. Egy adag halbelsőség viszont a 400 Ft-ba kerül, és ezzel a drágábbak közé tartozik összehasonlítva a többi étteremmel. Ha már így alakult, akkor viszont jó lenne, ha állagban is példát mutatna a többieknek. Ez egy ínyencség, ezért  érdemes odafigyelnie a konyhának.
Azt kell mondjam, jóllakottan távozunk az Öreg Halász Étteremből. Már éppen indulnánk amikor üzenet érkezik a kedvesemtől. Azt írja, hogy miután hazaértem, szeretne szétnézni a virágos nagykerben. Kellett nekem képeket küldenem.

Videónk is van ám a kóstolásról!

 

 

 

 

Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.

 

Szólj hozzá!

Az tiszacsegei Halászcsárda leve

2016. augusztus 23. 06:04 - Ábry Zoltán J.

Ahol megtaláltuk a nekünk tetsző színt

A tiszacsegei folyóátkelőnél vagyunk. Valaki régen úgy döntött, hogy halászcsárdát nyit a kompkikötő mellett, és ennek köszönhetően mi ma itt halászlevet tudunk enni. Évek óta főzőversenyt szerveznek errefelé, amiről egy egész sor kép alkot siratófalat. Akkor ez a konyha bizonyára sorozatos megmérettetésekben edződött. Nyilván kiváló fogást kapunk. Na lássuk!

20160511_123125_web.jpgKét szembeötlő hibát is felfedezhet a képen. Tippeljen, aztán olvasson tovább, hogy kiderüljön helyes-e a megfejtése.

Ponyvatetővel téliesített kerthelyiségben foglalunk helyet, mely fülledt sárga árnyalatot fest mindenre. Kissé beljebb a kőépületben már autentikusabb a környezet. Pontyhalászlevet nem kaptunk, harcsából kérjük. A kérdés a következő: vajon a nehezen beszerezhető magyar szürkeharcsát kapjuk, vagy a mindig elérhető afrikait?

20160511_123130_web.jpg

Úgy nézzen erre a képre, hogy ez a szín, nagyon közel áll az általunk elvárthoz.

Gyakran hiányoljuk a tesztsorozat során a mélybordó árnyalatot, amit a megfelelő mennyiségű paprika biztosít. Nos, a tiszacsegei halászlé színe példamutatóan szép. Zsírban bőséges réteg van a tetején, már-már sok is, úgyhogy kenyeret ide hirtelen!

20160511_123200_web.jpg

Ez itt mind zsír, amit a felszínről gyűjtöttünk össze. Ez sok!

Az alaplé sóssága megfelelő és kellemesen pikáns, de nem tartalmaz valami sok passzírozott halrészt. Inkább a halhúsról a főzés közben leváló haldarabok teszik tartalmassá. Ebből kifolyólag az egész halászlé állaga egy gazdag tyúkhúslevesre emlékeztet.

tiszacsege_kenyerteszt.jpg

Jól láthatóan kevesebb halpasszírozásból származó szárazanyag tartalom van benne, de a zsírtartalom a kenyérre is felült.

És hát a halhús. Nos, az az erős gyanúnk, hogy afrikai harcsából van. Abból viszont bőséges mennyiség, és egyébként ügyesen készítették el, mert jól falatozható. Mielőtt még bárki követ vetne a vendéglátósokra az afrikai harcsa miatt, el kell mondjuk, hogy a szürke harcsa sajnos nem mindig áll rendelkezésre, a tiszai halászoktól, horgászoktól pedig az új szabályozás értelmében nem vehetnek át halat. Ezzel együtt viszont a vendégek igenis igénylik a harcsa halászevet. Mit tehet az egyszeri vállalkozó? Alkut köt.

20160511_123322_web.jpg

Habzsolható halkockák! Hoppá...csak nem paradicsomhéjat látunk ott?

Halbelsőséget is kínált az étlap. Sajnos gyakori hibát követtek el, mert itt is alaplé nélkül érkezik és, hogy nehogy kihűljön, rámelegítettek. De ezzel ki is szárították az ikrákat. A haltej viszont kellemesen puha volt, pont jó.

20160511_123113_web.jpgAz alapban kínált asztalpatika sajnos nem elég, kérjük a többi ízesítőt, hozni fogják!

Az asztalpatikára viszont jobban oda kellene ügyelni. Kenyeret kaptunk, de jól esett volna még az őrölt nyers pirospaprika, az erős zöldpaprika. Máshol ezeket alapban kapjuk, itt kérnünk kell. Arra buzdítom önöket, hogy szóljanak előre a felszolgálónak ha halászlevet rendelnek.

20160511_131100_web.jpg

Szépek ezek a virágok, de Ön bal felül a háttérben lévő füstölőre koncentráljon! Eszméletlen dolgok jönnek ki belőle. Feltétlenül próbálja ki! De most tényleg!

A tiszacsegei kompkikötőnél található halászcsárda ragyogó helyszín lehet az utazásunk megszakításához. A nyári szezonban a folyó melletti friss levegő garantáltan meghozza az étvágyunk egy jól kanalazható halászléhez. Bár véleményünk szerint az 1900.- Ft árával felül van árazva. Azonban van itt valami, amire fel kell hívjuk a figyelmüket! Ennek a helynek jelentős praxisa van halfüstölésben. Azt is volt szerencsénk megízlelni. Ennél többet nem mondunk. A füstös ízvilág kedvelői máris nézzék meg a térképen merre van Tiszacsege! Hátha halaszthatatlanul át kell kelniük a Tiszán. És hát hol máshol lehetne, mint Tiszacsegén…nemde?!

Ennél részletesebb beszámolót szeretne? A videóból sokkal többet megtudhat!

 

20160511_131312_web.jpg

A halászok, horgászok híres tiszacsegei siratófala!

20160511_131039_web.jpg

Ha október első feléig eljutnak Tiszacsegére, akár még jó időt is kifoghatnak, és barátaikkal ülhetik körbe ezt az asztalt.

 

 banner_700x220.jpg

 

 

Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.

1 komment
Címkék: halászléteszt

A Patkós Csárda halászleve

2016. augusztus 18. 07:49 - Ábry Zoltán J.

A halászlé is betyáros, vagy csak a híre?

Tiszafüredet elhagyva a Hortobágy felé még kb. 10 percet kell autóznunk egészen a megyehatárig, hogy elérjük a Patkós Csárdát. Ráadásul erőt kell vennünk magunkon, hogy ne álljunk meg a Poroszlótól egészen idáig sorakozó fél tucat étterem valamelyikében. Nos, Tamás séf és én, éhségünket leküzdve elzarándokoltunk a Patkós Csárdáig. Vajon érdemes volt korgó gyomorral kanyarogni a pusztában?

20160503_123643_web.jpgPont ezt kapjuk, ha pontyhalászlevet kérünk a Patkós Csárdában.

Inkább videózna? Klikkeljen!

Nádfedeles fogadó köszönt minket egy éles balkanyar után. Régóta várja már, hogy megérkezzünk. Az első feljegyzések az épületről 1846-ból származnak. Ejha! Gondos gazdái kiváló kondícióban tartják az épületet és a környezetét. Nekik is jár egy ejha! A csárda lőrésszerű ablakai csupán félhomályt engedélyeznek a bentieknek. A régiek által felhúzott vastag falak minden betérőnek hűs menedéket biztosítanak a nyári hőségben. A hely berendezése is jó ízléssel erősíti a hangulatot. Udvarias pincér érkezik, felveszi a rendelést.
- Két somlói lesz…ja nem, csupán Freudi elszólás volt.
- Legyen akkor két pontyhalászlé.
20160503_132556_web.jpg

Hát nem aranyos? Nézze, hogy várja a zöldben, hogy benyissanak rajta!

Bográcskák érkeznek, jó illatú halászlével tele. Tamás séf szíve szerint némi paprikával még mélyebb árnyalatúra festené. Ebben a házban alapvetően sósabban ízesítenek, ami engem nem zavar, kóstoló társamat már annál jobban. Annyiban igaza van, hogy a só intenzitása könnyen elvonja a figyelmet az eredeti ízekről. A csípősséget már sokkal ügyesebben állították be.  Az alaplé egyébként törmelékmentes, szép tiszta volt.
20160503_123814_web.jpgA Patkós Csárdában jószívűen mérik a haladagokat.

Bár a hal sajnos több darabra esett szét, de nem vált törmelékessé tőle a fogás. Amit már ennél jobban sajnálunk, hogy a hús csupán betétként funkcionál, nem vette át az alaplé ízét. Ha önmagában kóstoltuk, eléggé halovány ízű volt. Az asztalpatikában alapban nem járnak a csípős kiegészítők, de a felszolgálók rákérdeznek. Szerintünk ezek a kellékek alapban járnak, de amíg ez nem változik, addig határozottan kérjük! Ne kelljen evés közben pincérre vadászni, amikor már belekezdtünk a lakmározásba. Szálkatányérokkal és villával azonban el vagyunk látva. Ez példa értékű a mezőnyben! A kenyér egyszerű bolti, frissnek mondható. Azért mekkora dobás lett volna, ha házi kenyeret tesznek elénk ebben a kis nádfedeles csárdában, nem?
20160503_123720_web.jpg

A halbelsőséget példásan alaplében hozzák, így az nem szárad ki. A mezőnyben a többség ezt elhibázta, de a Patkós tudja a dolgát.

Mindent egybevetve elmondható, hogy megéri az önmegtartóztatás, hogy eljussunk a Patkós Csárdáig.  A halászlé, és az öreg  épület hangulata együttesen szolgálja meg a várakozásainkat. A beltér autentikus berendezése mellett a hatalmas kerthelység adhat helyszínt a nyár esti csoportos vacsoráknak. Ide biztosan vissza fogunk még térni, de legközelebb némi kalandozásra adjuk a fejünk az étlapon.

Megjegyzem, hogy a történeti leírásokban azt olvastam, hogy aki nem akart fizetni a betevőért, arra az 1800-as években a tulaj bizony rázárta az ajtót. Márpedig ha a berendezésből indulok ki, akkor itt kérem hagyományőrzés folyik. Szóval inkább ne kockáztassanak! Betyár világ járja a Patkós Csárdában!

20160503_130637_web.jpg

"Mit hallok édes egyöcsém! Nem akaródzik kendnek fizetni?!"

 

 

 

 

Közlemény:
A tesztsorozat meglepetésszerű látogatás során készült, és az írás az OTT és AKKOR tapasztalt halászlé értékelésekor keletkezett szubjektív VÉLEMÉNY. Nem zárjuk ki, hogy más alkalommal akár nekünk vagy másik kóstolónak ettől eltérő álláspontja lehet. Minden ténybeli tévedésünket szívesen korrigáljuk, és bár a szerző véleménye vitatható ugyan, de nem helyreigazítható.

banner_700x220.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: halászléteszt

A Lilaakác Kisvendéglő halászleve

2016. augusztus 11. 05:09 - Ábry Zoltán J.

Szerelem első látásra, de vajon a halászlével?

Életemben egyszer voltam az abádszalóki Lilaakác Kisvendéglőben, sok-sok évvel ezelőtt. Nagyon kellemes vacsorát költöttem el ott a barátaimmal, aztán hiába szerettem volna visszatérni, nem emlékeztem az útvonalra. Csak egy kellemes, nosztalgikus emlék maradt meg az egészből. A halászlé tesztsorozat miatt viszont kinyomoztam, hogy melyik sarkon kell befordulni, és lám-lám újra itt ülök, a névadó lila lugas alatt. Akkor nagyon csinos hölgytársaságom volt, most viszont be kell érjem Tamás séf asztaltársaságával. Jóképűnek éppen jóképű, de nem az esetem. Remélem a halászlé az lesz.

20160504_122304_web.jpg

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csak az idő szépítette meg az emlékeket, vagy valóban olyan jól főznek, mint ahogyan emlékszem? A Kisvendéglőbe belépvén feltűnően csinos személyzet fogad udvariasan. Útbaigazítást kapunk a terasz felé. Kis ablakú, félhomályos parasztházikó helységein keresztül jutunk ki a kerthelységbe, ahol olyan erős és finom akácfavirág illat fogad, hogy harapni lehet. Figyelmesen meg is jegyzi a házigazdánk, hogy üljünk az eresz alá, nehogy ránk potyogjanak az illatos virágok. Igaza is van – mosolygok magamban -, képzeljék csak el azt a botrányt, a gyanútlan vendég kiül a lugasba, aztán meg, illatos virágok potyognak rá. Belegondolni is szörnyű. Na félre a viccel, ritka adottságú kis hely ez, bővebben erről a videónkban láthatnak. (Videó a cikk végén.)

20160504_123812_web.jpg

Akácvirág "bombák" potyognak a gyanútlan vendégekre.

Elsőként az asztalpatika érkezik, melyből az erős zöld paprika hiányzik, minden mást megkapunk. Reménykedtünk, hogy ropogós héjú, sűrű házi kenyeret kapunk, de sajnos nem. Viszont a tesztsorozat során a legautentikusabb tálalással itt találkoztunk. Felfüggesztett kis bográcsban, alatta pislákoló mécses tartja folyamatosan melegen a halászlevünk. Szedőkanállal külön mélytányérba  tudjuk kimerni az adagunkat. Az urak ezt a feladatot hagyják meg a hölgyeknek, ha nem akarnak bénázni mint én.

lilaakac4_web.jpg

Kiszedve a kiskondérból...

Sűrű alaplevet kapunk, melynek színébe Tamás séf rögtön beleköt. Nem elég haragos ez a bordó - morogja maga elé -, ráadásul hiányolja a tetejéről az összefüggő réteget. Illata viszont csábító, és az első kóstolásra mindketten megállapítjuk, hogy jó ízű és igencsak étvágygerjesztő az alaplé. A só arányt jól eltalálták, de a csípőssége, még a pikáns szintet sem érte el. Nincs tragédia, erre van az asztalpatika. Tovább kóstolgatva megállapítjuk, hogy édeskés az utóíze, és rövid kutatás után meg is találjuk az ezért felelős paradicsomot. Sokan készítik ezzel a zöldséggel a fogást, de nem ettől lesz a halászlé az aminek lennie kell. Szerintünk fölösleges ez a zöldség betét.

lilaakac2_web.jpg

Egy 4X4 cm-es halkocka, ilyen csontdarabokat rejt. Buta hiba!

A pontyot apróra kockázzák, és ennek köszönhetően át is veszi az alaplé ízét. Nagyon jól falatozható a halhús, illetve az lenne, ha nem lett volna módfelett gondatlan az a darabolást. Így viszont nagyon törmelékes, és azt kívánjuk, bárcsak ne kellene folyton ügyelnünk a kisebb nagyobb csontdarabokra. Buta hiba, pontot fognak veszíteni emiatt. Halbelsőséget itt nem szolgálnak fel. Kár, biztatnánk őket.

 lilaakac3_web.jpg

Benne van az anyag! A halpasszírozás ilyen sűrűvé teszi az alaplevet. 

A Lilaakác Kisvendéglőben 1500.- Ft-ért ehetünk egy nagyon finom halászlevet, de ezúton is kérjük, hogy a haldarabolás módját gondolják át, mert nagyon bosszantó a folytonos törmelékszedés. A hangulat 10 pontos. Mindenkinek bátran ajánljuk ezt a helyet, és a halászlevet is! Az életveszélyes lilaakác virágra pedig mindenki ügyeljen!

Népmesébe illő csárdát szeretne látni?
Egyet mondok, kettő lesz belőle: klikkeljen!

 

 banner_700x220.jpg

 

Mivel szorgalmasan végigolvasta a cikket, jutalmul itt van még pár csábító kép:

20160504_123208_web.jpg

20160504_123511_web.jpg

20160504_123953_web.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: halászléteszt

Ingyenes családi sportnap lesz Tiszafüreden

2016. augusztus 03. 10:25 - A.g.o.r.a.

Az egyik legnagyobb hazai sportáruház szervezésében őrületes sportnap lesz augusztus 6-7. között Tiszafüreden, ahol sport- és szabadidős tevékenységek számtalan változatába kóstolhatunk bele mind a szárazföldön, mind a vízben. 

_dsc7035.jpg

Lesznek - többek között - szabadon kipróbálható vízi- és vízparti sporteszközök, Trambulin Park, Kipsta focipálya, Oxelo roller ügyességi pálya, sárkányhajó roadshow, ősi magyar sportok, horgászszimulátor, kocka játszóház.  Színpadi bemutatók, nordic walkingtúrára indulhatunk szakedzőkkel, de részt vehetünk vetélkedőkön, interaktív kincskeresésen is értékes  nyereményekért. 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: programajánló

A Nagy Tisza-tavi Halászléteszt 1.

2016. augusztus 02. 09:42 - Ábry Zoltán J.

Keressük a tó legjobb halászlevét!

„Nem is tudom hirtelen, lehet-e még jó halászlevet kapni a Tisza-tónál!”, „Ott az a nádfedeles parasztházikószerű hely, tudod a magányos fa után balra. Na oda menjetek, ott a legjobb!” Hallani ilyet is olyat is, amikor ismerősi körben arról kérdezősködünk, hogy hol lehet a legjobb halászlevet enni a Tisza-tó környékén. És Önnek, van egy jó tippje számunkra?

A most induló cikksorozatunkban arról alkotunk képet, hogy milyen a halászlé helyzet a Tisza-tó körüli csárdákban, éttermekben, tényleg annyira sokat kell keresni, hogy jót találjunk? Vannak még gyöngyszemek, amiért megéri autóba ülni? Kövessen minket hétről hétre, üljön oda az asztalunkhoz a videóink segítségével, járja velünk végig a Tisza-tó környékét a több százéves csárdáktól az újonnan nyílt falatozókig. Benne van a kalandban? Ha végül úgy dönt, hogy velünk tart, akkor kapaszkodjon. Lesznek ám meredek részek is!

sequence_01_still002.jpgÁbry Zoltán, gasztroblogger (balra), Stiller Tamás, séf (jobbra)

Tovább
Szólj hozzá!

Hétvégén: Tour de Opera, a zenés bringatúra

2016. július 14. 16:15 - A.g.o.r.a.

A hétvégén ismét útnak indul a Tisza-tó körül a fergeteges komolyzenei road show, ami egyesíti a komolyzenét, a természetjárást és a kerékpártúrát is. 

11046880_381606028716860_3647680844886948896_o.jpg

Idén több mint 300 eddig regisztrált kerékpáros  11 helyszín, 65 kilométer, Tisza-tavi nyár, különleges természeti és zenei élmény. Hűvös templomok, csendes öblözetek, vízen ringó kompok, ártéri erdők, szigetekhez vezető hidak adnak helyszínt szombaton egy-egy 20-30 perces zenei produkciónak.

A helyszínek között pedig lehet tekerni, a Tisza-tó gátján, mindössze 1 méter szintkülönbséggel, szinte gurulni pontról pontra. Vasárnap eddig soha nem látott programban lehet részünk Magyarország második legnagyobb taván: útnak indul a Boat de Opera, melyet csónakból élvezhetünk végig az Abádszalóki öbölben.

A Tisza-tó mindig tud újat mutatni, méltán nyerte el 2010-ben a kiváló európai desztináció díjat, a Magyarország legígéretesebb vízparti üdülése” témában. A program ajánlott 15 éves kortól 99 éves korig. Zenei és fizikai felkészültséget különösebben nem igényel a program.

 Mottó: „Zene, ami továbblendít a kilométereken” 

Árak, részletes program ITT!

Szólj hozzá!

Júniusban nyit az ország első pecamúzeuma

2016. június 01. 16:25 - A.g.o.r.a.

Június 4-én, Sarudon nyílik meg az ország első pecázással foglalkozó múzeuma, a Tisza-tavi Horgászmúzeum - egyenesen a  tó partján. A megnyitóra valóságos celeb pecás is érkezik, és a megnyitó napján ingyenesen látogatható lesz a nagyapáink horgászeszközeit bemutató gyűjtemény.

13102604_1695991137320879_1122634795789162143_n.jpg

Besenyei Péter műrepülő bajnok nagy pecás hírében áll, nem is kérdés, hogy elfogadta az első hazai horgászmúzeum felkérését, és ő is jelen lesz a június 4-i megnyitóünnepségen az ország kedvenc horgászvize mellett, a Tisza-tónál. Az elképzelés szerint a hazai horgászat zarándokhelyévé válhat a múzeum, ahol a horgászsportért rajongók megismerhetik nagyapáink horgászeszközeit, kiegészítő kellékeit, sőt a horgász kiállítás társprogramjaként Gál János sarudi kikötő tulajdonos csónakmotor gyűjteményét is. 

KÉP: Besenyei Péter gigantikus fogása  ©  Besenyei Péter -  hazaivadasz.hu 

A héten megnyíló Tisza-tavi Horgászmúzeum abszolút hiánypótló törekvés,  melynek alapja Gönczi Gyuri bácsi vízimúzeum gyűjteménye Balatonalmádiban, melyet Gyuri bácsi kénytelen volt bezárni. A gyűjtemény nagyja  a Hatvani Vadászmúzeumban látogatható. Azonban már az elmúlt  fél évben is nagyon sok új eszközzel  bővült a gyűjtemény - részben a horgászok támogatásként - aminek szeretett volna új helyet találni Gyuri bácsi..

Így került kapcsolatba a Horgászmúzeumot életre keltő Élményfalu projekt vezetőjével, Kücsön Gyulával, és az első találkozáson kiderült, hogy Gyuri bácsinak jelentős élményanyaga van a Tisza-tavon eltöltött 13 évnyi horgászásokból is, ráadásul éppen Sarudról.

A sarudi Horgászmúzeum az alapítók tervei szerint mostantól folyamatosan gyarapodik majd, így a közeljövőben egy halászati gyűjteménnyel és egy vízparti életet, foglalkozásokat is bemutató szabadtéri élménytérrel és tanösvénnyel szeretnék bővíteni a múzeum tereit. 

Még több infó a  Horgászmúzeum hivatalos facebook oldalán

 

Szólj hozzá!
Címkék: horgászat Sarud

Hatalmas sikerrel zárult a 9. Intersport Tour de Tisza-tó

2016. május 13. 18:40 - A.g.o.r.a.

A korábbi évek változékony időjárása után az erősnek mondható szelet leszámítva szinte ideálisnak mondható kerékpáros idő várta a kilencedik alkalommal megrendezett Intersport Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon mezőnyét. Napsütéses, ragyogó kora májusi idő és közel 20 Celsius fokos hőmérséklet segítette a minden eddiginél népesebb, 1650 fős mezőny tókerülését.

ppic_tiszato_0086.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hosszú hétvégével indul a Tisza-tavi kerékpáros és hajós szezon

2016. március 09. 13:38 - A.g.o.r.a.

2016-ban a hajósok és a kerékpárosok is nagyszerű év elé néznek a Tisza-tónál: hamarabb indul a szezon a hajótúrák szerelmeseinek, a biciklisek pedig a várva-várt Kerékpáros Centrumot vehetik birtokba tavasszal. Lássuk a részleteket!

Mi az a hajózási vízszint?

Jó esély van arra, hogy 2016 legyen a leghosszabban hajózható év, hiszen jóval április előtt biztosítani fogják a hajózási vízszintet, ami egy teljesen új fogalom a Tisza-tó életében. A hajózási vízszint ugyanis a téli vízszintnél már magasabb, a nyárinál még alacsonyabb, de már hajózható állapotát jelöli a tónak. A hajózási vízszintet március közepére ígérik.

Kishajós túrák

S ha már megfelelő a vízszint, akkor miért ne lennének kishajós túrák? Lesznek is, hiszen a 4 napos hosszú hétvége kiváló terepet biztosít a tó felfedezésére.

Március 12-15. között a Tisza-tavi Ökocentrum garantált kishajós túráin vehetünk részt, vagy kipróbálhatjuk az Abádi Kikötőben a Smile katamaránt. Illetve valamennyi Tisza-folyón lévő kikötő is várja hétvégén a vendégeket.

ITT írtunk a Tisza-tó 20 kikötőjéről

Kerékpárosoknak

Startol a kerékpáros szezon is: jól megválasztott öltözetben indulhatunk is a tó első tavaszi körbekerékpározására. Bár a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum csak májusban nyit, a kikötők a kerékpárosoknak is szívesen segítenek akár apróbb szervizelésben, de egy kellemes pihenő erejéig is érdemes betérni a Tisza-tavi kikötőkbe.

_dsc7035.jpg

Májustól viszont egy olyan újszerű szolgáltatáscunami várja a bringásokat, mely Magyarországon eddig sehol sem volt megtalálható. Ez lesz a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, melyben minden rendelkezésre áll, ami a kerékpáros élményhez szükséges.

Tudj meg többet a  Kerékpáros Centrumról ITT

 

Mindenkinek a tavaszi hétvégékre

Itt listázzuk a kora tavaszi szállás, étterem és programlehetőségeket: 

TISZAFÜREDEN  - biztosan a vendégek rendelkezésére áll a Tisza Balneum Hotel. Jót ehetünk ezen a hétvégén is az Öreg Halász Étteremben és a Patkós Csárdában. Bérelhetünk kerékpárt és kishajós, bakancsos túrára indulhatunk a Szabics Kikötőben és az általuk fenntartott Tiszavirág Ártéri Sétaúton, illetve a Kormorán Kikötőben. 

ABÁDSZALÓKON  - az Abádi Kikötő és a Czifra Csárda várja a vendégeit. 

KISKÖRÉN  - felkereshetjük a Hallépcsőt.

_dsc8215.jpg

POROSZLÓN  ezen a hétvégén teljes nyári nyitva tartással fogad a Tisza-tavi Ökocentrum, jó szálláslehetőséget kínál a Fűzfa Pihenőpark. Ajánlott éttermek a Kormorán Étterem és a Fehér Amúr Halászcsárda. 

3 + 1 elképesztő

vízi hotel a Tisza-tónál

12033n.jpg

Szólj hozzá!