A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.04.09. 14:55 A.g.o.r.a.

4 tavaszi program a Tisza-tónál, amit soha ne hagyj ki

Most, hogy már vízre lehet szállni, a Tisza-tó nyári vízszintje teljes mellszélességgel várja a kenuzókat, kishajósokat, motorcsónakosokat és a vízi sétautakon baktatókat.   Össze is szedtük a 4 abszolút kihagyhatatlan vízhez kötődő tavaszi programot, amit 20 Celsius fok alatt is prímán művelni lehet. 

_dsc6350.jpg

TIPP! Szállásfoglalás a Tisza-tónál

1. Amit legalább egyszer látni kell

A Tisza-tavi Ökocentrum egy evidens Tisza-tavi program, hiszen nem csak Európa legnagyobb édesvízi akváriumát találjuk Poroszlón, de innen indul talán a legtöbb felfedezőtúra, láthatunk vidra etetést és felmászhatunk a kilótóba is, ahonnan az egész tavat belátjuk.

6 komment

Címkék: tisza-tó tisza-tavi ökocentrum tisza-tavi vízisétány tisza-tavi ártéri sétaút tisza-tó tavasz


2015.03.11. 12:17 A.g.o.r.a.

3 + 1 elképesztő vízi szállás a Tisza-tónál

A Tisza-tó környezete elválaszthatatlan a víztől. Rengeteg módon jelenik meg a tó és élővilága a part menti települések életében. Most 3 + 1 olyan szállást gyűjtöttünk össze, melyek különleges módon dolgozzák fel a Tisza-tó és a víz témáját -  luxushoteltől a kunyhóig. 

kezdo_balneum.jpg

1 komment

Címkék: úszóház Abádszalók tisza-tó Tiszafüred butik design rooms kormorán kikötő vízi kunyhó tisza balneum A legjobb vízi szállások a tisza-tónál


2015.01.27. 09:54 eM.Dé

10. alkalommal is Torkos Csütörtök

Jubileumhoz érkezett a 21. századi Torkos Csütörtökök pályafutása: 2015. február 19-én már tizedik alkalommal szervezik meg az akciót, amelynek örömére féláron lakomázhatunk az ország számos éttermében.

Vendégeknek

Az akció lényege semmit sem változott, ezen a napon - mégegyszer: február 19. - a csatlakozott éttermek 50% kedvezményt biztosítanak az étel- és italfogyasztásból, pontosabban a számla végösszegéből. Fontos, hogy csak a csatlakozott éttermeknél számíthatunk kedvezményre, ha biztosra akarunk menni előzetesen tájékozódjunk a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon.

Éttermeknek

Bízunk benne, hogy a Tisza-tavi éttermek se lesznek restek (ez de szép volt..), és csatlakoznak az akcióhoz. Ha valaki esetleg étteremvezetőként/tulajdonosként olvassa ezeket a sorokat, akkor tájékoztatnánk, hogy a csatlakozási feltételekről itt tud olvasni és egyben regisztrálni is.

tcs.PNG

Szólj hozzá!


2015.01.19. 14:14 eM.Dé

Mesél a történelem Tiszaszentimrén

Nem hétköznapi felfedezésre bukkantak a közelmúltban a tiszaszentimrei parókia felújítása közben: az egyik régi ajtófélfa mélyedésében egy időkapszulát találtak, amely 4 db különböző időpontban íródott levelet tartalmazott.

Az épület éppen felújítás alatt áll, a nyílászárókat cserélik, így találtak rá a nem hétköznapi leletre. Maga az időkapszula egy fém doboz, amelyben négy darab, különböző időpontban íródott és különböző témájú levelet tartalmazott. A képek alapján akár egy kalandfilmben is érezhették magukat a kapszula megtalálói, hiszen az igényesen, viaszpecséttel lezárt iratok ma már ritkaságszámba mennek.

Zajlik a Krími háború

A legrégebbi dokumentum 1784-es keltezésű, II. József uralkodása idején született, amelyben engedélyezik a parókia építését. További két levél szól az 1817-ben és 1830-ban kivitelezett tetőfelújítások részleteiről, valamint egy roppant érdekes példány 1854-ből. Az érdekessége elsősorban a nyelvezetéből adódik, a levél a parókia felújításának és bővítésének terveit tartalmazza, gazdagon megtöltve szakrális tartalommal is. Ugyanebből az évből származik az időkapszula csomagolópapírjának belsejére írt jegyzet, amelyben megemlítésre kerül az éppen zajló Krími háború is.

Az összes kép megtekinthető a Tiszaszentimrei Református Egyházközség Facebookján.

Szólj hozzá!


2015.01.15. 10:24 eM.Dé

Ne feledd: hétvégén nyit az Ökocentrum!

Rövidke téli üzemszünet után január 17-én szombaton 10:00 órakor ismét megnyitja kapuit a Tisza-tó egyik kedvenc látványossága, a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón.

A kedves kis vidrák, a vizák és a többi hal, a rágcsálók és az Ökocentrum valamennyi lakója már alig várja, hogy újra a látogatók előtt mutogathassa magát. A toronyból pedig igazán exkluzív kilátás nyílik a téli Tisza-tóra ami szintén nem hétköznapi látvány. Szóval aki szeretné, az szombattól kezdve ismét átélheti a Tisza-tavi öko-élményt.

Tisza-tavi Ökocentrum_csökkentett méretben.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tavi Ökocentrum


2015.01.09. 13:33 eM.Dé

Napi cukiság: ezért menj óvatosan a jégre!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes lehet a jégen tartózkodás, különösen ha napközben megenyhül az idő. Szegény kutyus nem olvasta a figyelmeztetést.

Csütörtök dél körül egy kutya járt szerencsétlenül Tiszafüreden, amikor rámerészkedett a jégre. Sajnos a jégtakaró nem volt elég vastag, így a jószág a jeges vízben landolt. A gazdája értesítette a tűzoltókat akik hamar a helyszínre értek és még időben kimentették a pórul járt állatot. A kutyus szerencsére jól van, bár nem tudni azóta nem-e prüszköl az átlagosnál többet.

tiszafured_kutya_jeg.jpgMindenki nyugodjon meg, a kutyus jól van! - Fotó: Tiszafüredi HTP

Épp ezért kérünk mindenkit, hogy a jégen tartózkodás szabályainak maximális betartásával merészkedjen csak jégre, vagy szakképzett túravezető társaságában, pl. egy jégtúrán.

Szólj hozzá!

Címkék: Tiszafüred


2015.01.05. 15:57 eM.Dé

Korcsolyázók a tavon - jöhetnek a jégtúrák is

Megjelentek a korizók a Tisza-tó jegén, amely annak a jele, hogy szép lassan olyannyira megvastagszik a jég a tó vizén, hogy akár jégtúrázni is lehet.

Az időjárás egyelőre kedvezőnek tűnik, ha nem lesznek extrém kilengések és felmelegedések, garantált, hogy indulnak túrák a befagyott tavon. Szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy önállóan semmi esetre se vágjon neki, csak a terepet kiválóan ismerő túravezető és szervezett túra formájában induljon útnak.

Fontos továbbá a réteges öltözet, és a vízálló lábbeli vastag zoknival, hiszen elképzelhető, hogy helyenként vízzel is találkozunk. Emellett jó ha van a hátizsákunkban némi élelem és meleg innivaló termoszban, hiszen könnyen el lehet fáradni és átfázni ilyenkor.

Ha lesz pontos infonk és garantált túratippünk, feltétlen jelentkezünk!

tisza_to_jegtura.jpg

Szólj hozzá!


2014.12.23. 08:08 eM.Dé

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Nem szeretnénk szaporítani a szót, ezért csak röviden az alábbi képeslappal szeretnénk mindenkinek békés, boldog, reszkessetekbetörőkben és mákosbeigliben gazdag karácsonyt kívánni szeretetben, egészségben! Köszönjük, hogy olvastatok, számítunk Rátok a jövőben is!

Kattints Rám! :) karacsonyi_lap

1 komment


2014.12.08. 14:11 eM.Dé

Miért lesz nekünk jó a lapátrendszer?

Új védjegyrendszer indul a vízi turizmus erősítésére és a minőségi szolgáltatások ösztönzésére. De mitől lesz jobb egy átlagos vízitúrázónak, ha a megálló négylapátos?

Ahogy a falusi szálláshelyeknél a napraforgós rendszer, a vízitúra megállóhelyeknél a "lapátos rendszert" készülnek bevezetni. Nézzük mit jelent ez egyszerű hétköznapi vízi túrázó szemével nézve. Remélhetőleg minőségi javulást. Ugyanis a pihenőhely üzemeltetők így ösztönözve lesznek arra, hogy minél színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtsanak a túrázóik számára. Végülis ki szeretne egy egylapátosnál megpihenni, mikor ott a 3-4 lapátos is?

Az, hogy az egyes "lapátszintek" mit jelentenek pontosan, egyelőre nem tudni, de bízzunk benne, hogy szakmailag és a túrázók számára is kedvező lesz majd. Akik még sokat nyernek aminősíéssel, azok a kajak-kenusok, bár a Tisza-tónál szigorúan véve csak egy egyesület üzemel (a "tágabb" régióban pedig 4).

vizitura_640.jpg

De akik szemében a legnagyobbat növünk majd, azok a külföldi vízitúrázók, akik sokkal jobban imádnak vízitúrázni, mint mi, és sokkal érzékenyebbek a minőségre is. A németek eleve élnek-halnak a minősítésekért, szóval őket simán meg tudjuk majd nyerni a négylapáttal.

A Tisza-tónál jelenleg 7 db vízitúra-megállónak minősített egység üzemel, bízunk benne hogy a lapátolásnak köszönhetően többen vállalják majd fel a vízitúrázók befogadását és a saját szolgáltatásaik minősítését. Az egész ügy nyertese pedig mindenképp a kedves utazó, turista, túrázó, evező, kajakozó-kenuzó vendég, aki remélhetőleg egyre színvonalasabb pihenőkbe botlik majd a tó partján.

Szólj hozzá!

Címkék: túra csónaktúra


2014.12.01. 14:13 eM.Dé

Decemberi kultúrdömping Karcagon

Az adventi időszakra egész jó kis programokat sikerült összehozni Karcagon, főleg kultúrvonalon erős a felhozatal.

Három zenei programot ajánlunk most, ezek közül kettő komolyzene, egy meg afelé hajaz, illetve hogy nem is annyira hajaz, mert Vásáry André lesz a fellépő, de erről majd később. Kezdetnek egy hétköznapibb program, amely talán minden városban lesz, de a mi válogatásunkban most ez is helyet kapott.

December 7-én vasárnap 16:30 perces kezdettel a karcagi Városháza dísztermében a helyi művészeti iskola növendékei és tanárai adnak ünnepi hangversenyt.

December 14-én, szintén vasárnap 17:00-tól jön az adventi időszak legnagyobb neve, az imént már említett Vásáry André, aki a Református templom(ban?, -nál?) ad koncertet. A mostanában egyre több hajjal rendelkező és egyébként elképesztő hanggal bíró úriembertől egyébként sem állnak távol a karácsonyi dallamok, nézzétek például ezt: (a minőség sajnos nem a legjobb :( )

December 21-én, aranyvasárnap (najó ez csak a kapitalista elnevezés..), tehát advent negyedik vasárnapján, 16:30-tól pedig a Katolikus templom lesz az adventi hangverseny színhelye, ahol a karcagi vegyeskar és a szimfonikus zenekar ad közösen koncertet.

3 vasárnap 3 hangverseny, ez a karcagi advent mérlege. Bízunk benne, hogy aki ellátogat ezekre nem fog csalódni, és lelkileg feltöltődve készülhet az ünnepekre.

Szólj hozzá!

Címkék: Karcag