A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.11.23. 09:12 HelloHal

A folyó áll, a tó folyik – csatornák a Tisza-tónál

A Tisza-tó vízfelülete éppen egyötöde a Balatonénak,viszont ötszöröse a Velencei-tóénak. A legnagyobb eltérés e két természetes vízzel szemben, hogy a Tisza-tavon átfolyik a Tisza folyó, ezért is mondják, hogy a Tisza itt az a folyó amelyik áll, és az a tó, amelyik árvízkor folyik. Kétség kívül ez Magyarország egyik legizgalmasabb mérnöki alkotása.

_dsc7178.jpg

A víz útját a Tisza folyó és a medencék között vagy természetes folyók (például Eger-patak, Kis-Tisza), vagy mesterséges csatornák (I-X-ig számozva) biztosítják. Szigetek, félszigetek szabdalják a különböző medencéket, öblözeteket, teszik mozaikossá a vízi tájat.

A Tisza-tó középvonal menti hossza 33 km, legkeskenyebb pontja Tiszaderzs és Dinnyéshát között a Derzsi szűkület, mely 600 m széles, legszélesebb Újlőrincfalva Tiszaszőlős vonalában, ahol 7 km.

A Tisza tó vízrendszerét úgy kell elképzelni, mint az emberi szervezet érhálózatát. A Tisza folyót tekinthetjük fő ütőérnek, a természetes mellékfolyókat (Kis-Tisza, Eger patak) és öblítő csatornákat mellékerek hálózatának, az ezekből oldal irányban kiágazó kisebb fokokat pedig hajszálereknek.

>> Érdekességek a Tisza-tó vízszintjéről.

Rengeteg holtág maradvány van a tavon belül, ezek vízfelszíne beleolvad a vízfelületbe, ezért csak jobb helyismerettel vagy vízmélység méréssel lehet eldönteni melyek ezek. Ezek a holtágak szabad szemmel nem láthatók. (Fűzfás morotva, Lapos morotva)

10361662095_e91d7002ac_k.jpg

Vannak markánsan elkülönülő, a régi galériaerdők vagy vízinövények által határolt holtágak, mederalakulatok általában egy-egy kisebb ki-be járóval, fokkal összekötve a nagy vízzel, ilyen például az Óhalászi Holt-Tisza, az Ispán-tava, Gaznyilas, Hód, Nagy-Morotva.

Kiskörétől Tiszabábolna felé haladva a legdélebbi medence az Abádszalóki öböl, ahol öt sziget is található, ennek az átlagos vízmélysége a legnagyobb (2,5-3 méter), majd következik a Tiszaderzsi szűkület, utána kiszélesedik a tó és a Sarudi-medence következik, mely nagyobb felületű, de kisebb az átlagos vízmélysége, mintegy másfél méter.

A Saruditól a Poroszlói-medencét a Kozma fok és a vízi növényzet - az Óhalászi sziget és a Balázs fok irányába - vágja el. Ez a Tisza-tó legnagyobb kiterjedésű medencéje, itt már nem csak nyílt vízfelülettel találkozunk, hanem holtágakkal, szigetekkel is. Változatos, mozaikos medence. Csak helyi túravezetővel ajánlott közlekedni.

A 33-as út feletti terület a Tiszavalki-medence. Átlagos mélysége nem éri el az egy métert, ez a terület természetvédelmi szempontból szigorúbb státuszt élvez, mint a poroszlói. A terület szigorú előírások betartása mellett látogatható. Jellemző vizei: Nagy-Morotva, Szartos, Háromágú, Hordódi Holt-Tisza, Kerek-tó és a IX-es öblítő csatorna. Ez utóbbin juthatunk ki a folyóra a Buláti-sziget alatt közvetlenül. E felett a 440-es folyami kilométernél van Tiszabábolna, a Tisza-tó felső kapuja.

Még egy víztér követel említést: a Füredi-medence, mely az Örvényi morotvát és a Füredi Holt-Tiszát jelenti, vannak szigetek, csatornák is, pl. a X-es öblítő csatorna, a Kisfüredi-fok és a VIII-as alsó.

Az öblítő csatornák a Tisza főmedrét kötik össze a belső medencékkel. Érdekessége, hogy változó irányba is folyhat benne a víz. Az öblítő csatornákon keresztül ürül le a víz télre, és ezen keresztül telik meg vízzel a tározótér, tavasszal.

>>Izgalmas tények a Tisza-tó műtárgyairól.

Szólj hozzá!


2015.11.23. 09:11 HelloHal

A Tisza-tavi hallécspő

Miért volt szükség erre az 1371 méter hosszú, tájba illesztett mesterséges patakra? A hallépcső biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Mivel a Kiskörei Vízlépcső keresztirányban elhelyezkedő műtárgy, árvízi helyzetek kivételével a szegmenstáblák zárva vannak, melyek gátolják a halak mozgását a tározó és az alvízi folyószakasz között. Ennek kiküszöbölésére, a vízlépcső építésekor, a 70-es években épült egy vasbeton halzsilip, de mivel a Tisza alsóbb szakaszain több vízlépcső nem épült, a halzsilip alsó vége a kisvizek idején gyakran szárazon állt, a halak számára használhatatlan maradt.

capaatoban.jpg

A Kiskörei hallépcső Európa leghosszabb hallépcsője. A Komplex Tisza-tó projekt keretében épült meg, tavaly októberben lett beüzemelve, vagyis bevezetve a víz. Feladata a folyami vízlépcső megkerülésével a halaknak a folyamatos átjárhatóság biztosítása, a Tisza-tó és az alsó folyószakasz között.

Az EU-s csatlakozással nyílt lehetőség ilyen típusú pályázat benyújtására. Előzményeként megvizsgáltak különböző hallépcsőket Európában, majd a megszerzett tapasztalatok alapján tervezték meg. A kiskörei hallépcső 1371 méter hosszú, a bevezetett víz mennyisége 1-10 m3 között változtatható másodpercenként.

>> Ha már hal, horgásszunk!

A hallépcső hamar közkedvelt lett a látogatók körében, folyamatosan fogadnak diákokat, nyugdíjas csoportokat, laikusokat és szakmabelieket. A hallépcsőben a szabályozó műtárgynál kialakítottak egy monitoring helységet ahol két nagy ablakon lehet megfigyelni az átúszó halakat, az alsó ablakon a fenék közelben vonuló halakat, a másikon a vízfelszín közelében úszókat. A mesterséges „dombvidéki patak” hossza mentén a halak réselt halátjárókon közlekednek, amelyből 37 db épült. Minden egyes réselt halátjárónál és kőküszöbnél 20 cm a szintkülönbség, ezáltal valósul meg a gyakran 10 m-es vízszintkülönbség „hallépcsőzése” annak érdekében, hogy a halak könnyedén tudjanak felúszni. A tavaszi ívási időszakban nagyon sok hal vonult, nyáron kevesebb. Halászati szakemberek, biológusok figyelik, milyen halak veszik igénybe a hallépcsőt. Egy 4 évszakos - őszi nagy víz, téli leürített víz, tavaszi árvíz nélküli víz, nyári üzem, és most újra az őszi - tapasztalat után nemsokára az első monitoring adatok is rendelkezésre állhatnak. Eddig a Tisza több mint 50 halfajából 24 halfajt regisztráltak.

A jelenlegi hallépcső esése, viszonyai nem igazán alkalmasak a vadvízi evezésre. Azonban 4-8 m3 vizet beengedve a hallépcsőbe másodpercenként már olyan vízmennyiséget jelent, amelynél ki lehet próbálni a raftingot. Egy jövőbeni sikeres pályázat eredményeként remélhetőleg megépülhet egy új raftingpálya.

 

>> Még több műtárgy a Tisza-tónál

Szólj hozzá!

Címkék: Kisköre


2015.11.23. 09:10 HelloHal

Tisza-tavi folyószabályozás

Sokat autózom a 34-es úton, nekem itt a legegyszerűbb megközelíteni a Tisza-tavat. A 4-es főút után a Kunságot elhagyva a Tisza nevét viselő településeken vezet át az utam. Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszaszentimre. Évtizedek óta járok erre, de soha eddig nem jutott eszembe, hogy vajon mit keresnek a Tisza nevét viselő települések 10-20 km-re a folyótól! Fejes Lőrinctől, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetőjétől kaptam erre választ.

_dsc8175.jpg

>> Temető-kápolna Tiszaörsön

 

A Tisza a szabályozás előtti évezredekben több nyomvonalon is vándorolt.  Ha az ős Duna, ős Tisza medrét egy mai térképre vetítenénk, igen nagy eltérések mutatkoznának, így nem csoda, hogy a Tisza nevét viselő települések a mai Tisza medrétől igen távol vannak. A XIX sz. második felében a Tisza szabályozása gátat szabott a Tisza további vándorlásának, kialakult a mai nyomvonal, megépültek az árvízvédelmi töltések.

Az északi középhegység lábától egészen az erdélyi hegyekig a mai Tiszántúl mind vízjárta terület volt, csak a magasabb hátságok mentesültek a Tiszától. A mai Hortobágy, Jászság területe mind víz borította rész volt. A mai települések nagy része olyan területekre épült a szabályozás után, amit egykor a víz vett birtokba. A szabályozás után a már (víz) mentesített területen lévő települések elkezdtek fejlődni. Míg a szabályozás előtt kétszázezer ember élt itt, azóta benépesült a terület, ma 2 millió. A Tisza völgyében lévő települések közül a Tisza hajdanán nemcsak Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszőlős, Tiszaderzs mellett folyt, hanem például a mai Abádszalókon a falu szélén volt a főmeder. Kiskörénél pedig a mai Kanyari Holt-Tisza volt az élő folyó.

>>Tiszaderzsen Bibliai Múzeumot találunk!

A falvak, települések azonban büszkén őrzik egykori névadójuk, a folyó nevét.

>> Műtárgyak a Tisza-tó körül.

Szólj hozzá!


2015.11.23. 09:08 HelloHal

Öblítőcsatornák: ahol a Tisza visszafelé folyik

A Tisza öblítőcsatornái segítik az árvízi védekezést, frissen tartják a vizet, szabályozzák a hordaléklerakást. Ráadásul, különleges vadvilágukkal és izgalmas környezetükkel csodálatos vízitúra útvonalak is.

tiszatu.jpg

Az öblítő csatornák a Tisza főmedrét kötik össze a belső medencékkel. A Tisza szabályozását célzó csatornák ezeken keresztül ürülnek a Tiszába, majd tavasszal ezeken át távozik a víz a folyó felé. A Tisza-tó és Tiszafüred vízszintje is ezeken keresztül szabályozható. A csatornák segítenek javítani a tó oxigénellátását, de az élővilág számára is fontos átjáróként szolgálnak – ráadásul akár izgalmas vízitúra lehetőségeket is nyújtanak.

>> Halas utazás a Tisza-tónál.

A rendszer az 1970-es években kezdett kiépülni. A csatornákra nem csak az áradások idején van szükség, ezek tulajdonképpen a Tisza-tó „vérkeringését” biztosítják. Minden tónak van egy belső keringési rendszere, amely segíti az oxigéncserét és a különböző anyagok áramlását és feldolgozását a vízben. Egy mesterséges tóban ezek nem működnek, így nem áll be a víz egyensúlya – az élőlények nem jutnak elég tápanyaghoz, a tó pedig nem tud megbirkózni a méreganyagokkal.

Az öblítő csatornák Tisza felöli kiágazásánál mintegy 50-100 méteres távolságon belül zsilipek (szaknyelven szabályozó műtárgyak) épültek, ezeknek két üzemállapota van: nyitott, vagy zárt. Nyitott üzemállapotban szabadon folyik be a víz, viszont árhullámok levonulásakor ezeket a műtárgyakat zárják. Amíg az árhullám le nem vonul, illetve a lebegtetett hordaléktartalom magasabb a vízben, addig zárva vannak.

>> Még több infó a Tisza-tó vízállásáról.

Az öblítőcsatornák sokszor kiszélesednek, a medrük megváltozik, attól függően, hogy milyen anyagból állnak. Az eredeti meder keresztmetszet az épített öblítőkben nem nagyon fedezhető már fel. Helyenként öblösödések, beszakadások keletkeznek és a víz mély is lehet – így ha túrát tervezünk, bízzuk magunkat gyakorlott vezetőre!

Szólj hozzá!

Címkék: kisköre műtárgyak tisza tavi műtárgyak


2015.11.20. 09:07 HelloHal

A Horthy-csatorna története

A Horthy csatorna egy igazi, magyar aquadukt, azaz függőcsatorna. A 33 méter hosszú csatornahíd ma már ipari műemlék, egy darabon még a 34-es utat is keresztezi. A Horty csatorna nem csak műtárgy: izgalmas vízi útvonal, horgászhely és bringás célpont is.

tunderfatyol.JPG

1934-35 között hatalmas aszály sújtotta az alföldet. Sok ezer gazdálkodó megélhetését hozta válságos helyzetbe. Óriási termés kiesés keletkezett. Horthy Miklós kormányzó kenderesi birtokain is elszikesedett a talaj, a halastavak kiszáradtak.

Az alföld kiszáradása sürgette az öntözés fejlesztését, az öntözéssel kapcsolatos tervek elkészítését, azok megvalósításához szükséges törvényi és költségvetési háttér biztosítását. 

1937. augusztus 17-én Szolnokon a színházban ülésezett az Alföld Bizottság. Az ülésen megjelent Horthy kormányzó is. Horthy ekkor indította meg az alföldi öntözési munkálatokat.
Tervbe vették a Tiszaörvényről induló és a Horthy birtokán át Kenderesig tartó szivattyútelep és a hozzájuk tartozó öntözőcsatorna-hálózat kiépítését.

A tiszafüredi öntöző rendszer és tiszaörvényi "vízkivételi mű", ismertebb nevén a Horthy csatorna története tehát a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza. Magyarország akkori szakemberei - átgondolva a vízügyi politikát  -az öntözésfejlesztés területén az első olyan beruházást indították el, mely egy nagyobb területet érintett, és ahol egy meghatározó létesítményrendszer épülhetett ki.

Tiszaörvénynél a Tisza vizét szivattyúkkal kiemelve olyan öntözőrendszerbe szállítják a vizet, melynek összhossza közel 100 km, 115 négyzetkilométert fed le, végpontja pedig Kenderes. Gyakorlatilag Horthy Miklós kenderesi területeihez vezettek öntözővizet. Szépen megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer. Különösen a szivattyútelep és a 333 méter hosszú csatornahíd érdemel említést.

TIPP! Itt aludjunk, ha meglátogatjuk a Tisza-tavat!

Az öntözőrendszer - mely ma is üzemel - útja végül betoncsatornában folytatódik. A 34-es út mellett, Tiszaörs térségében halad egy darabon, ahol azt keresztezi is. Az öntözőrendszer ma is ellátja ennek a 115 négyzetkilométeres területnek Kenderesig az öntöző víz biztosítását, illetve a halastavi vízellátást és vízpótlást is biztosítja.

 >> Tipp! Ne hagyjuk ki az Örvényi Pákász Tanösvényt sem!

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tó Tiszafüred Tiszaörvény


2015.11.12. 13:21 HelloHal

A Tisza-tavi műtárgyak nyomában

A Tisza-tó körül az is találhat érdekes "műtárgyakat", aki nem kedveli a művészetet. Akár autóval, akár kerékpárral, akár gyalogosan indulunk felfedezni a tavat, érdemes egy pillantást vetni a környék műszaki berendezéseire, vagy az ipar műtárgyaira is.

A Tisza-tónál a halak is lépcsőznek. Az Abádszalók irányában, a régi meder területén található a kiskörei hallépcső, amely tulajdonképpen egy úgynevezett ökológiai folyosó: a vízben élő állatok, nagyrészt halak átkelését a Tisza felé. Korábban erre csak árvíz idején volt lehetőség, amikor a közeli duzzasztómű zsilipkapuit megnyitották.

Ha egy kicsit tovább haladunk, ezt a hullámtéri duzzasztóművet is láthatjuk. A 12 nyílásból álló alkotás szaknyelven egy árapasztó. Árvíz esetén a műtárgy képes elvezetni a megnövekedett víztömeg egy részét, így megvédve a környék értékeit. A felesleges vizet a duzzasztómű alvízi csatornáján aztán visszavezetik a Tisza főmedrébe.

Tipp! Abádszalókon motorcsónakkal is szelhetjük a tavat!

A legnagyobb műtárgy a kiskörei vízlépcső, mely Magyarország legnagyobb vízgazdálkodási létesítménye. Három részből áll: vízerőműből, duzzasztóműből és hajózsilipből. Mindegyiknek más-más a feladata. A vízerőműben villamosenergia-termelés folyik. Az itt termelt áramot az országos hálózatba táplálják. A műtárgy középső része egy duzzasztómű: itt  történik a Tisza-tó vízszabályozása, és itt vezetik le az árvizet is. A bal oldalon egy hajózsilip látható.

 

Néhány kilométerre van a Nagykunsági öntöző főcsatorna beeresztő zsilipje. A Nagykunsági főcsatorna Magyarország legnagyobb öntöző műve, egészen a Körösvölgyig kiépítve. 40 km-re a Tisza-tótól kettéágazik, a keleti ág a Hortobágy-Berettyóba, a nyugati ág pedig a Hármas-Körösbe köt be. 

Tiszaderzs felé több helyen láthatunk szivattyútelepet. A 4-es számú öblítő csatorna zsilipje a következő műtárgy. A tiszaderzsi szakaszon újabb szivattyútelep, majd hosszú út után a kerékpárút közvetlenül a Tiszafüredi öntöző rendszer, a Horthy csatorna mellett vezet el.

A 33-as számú út keresztezi a X-es öblítő csatornát, majd a Tisza folyó főmedri hídja következik. Poroszló felé haladva két hullámtéri hídon kerekezünk át, az első a Bocskoros híd, a másik a Százöles híd. A híd után rögtön balra fordulva már az árvízvédelmi töltésen vagyunk.

Poroszlót elhagyva az újlőrincfalvi szakaszra érünk, így elérjük a Laskó patakot, ennek az újabb hídján haladunk át, de ott a régi, alacsonyabb híd is. A sarudi medence hatalmas vízfelülete mellett kerekezve érjük el Dinnyéshátat, mely egy kis üdülőfalu, de régen tanyavilág volt a helyén.

Tipp! Ha már Poroszló, A Tisza-tavi Vízisétányt se hagyjuk ki!

Kiskörére visszaérve érjük el a Jászsági öntöző főcsatorna zsilipjét. Ez a Jászság felé biztosítja az öntözővizet és a halastavi vízutánpótlást. A Jászsági-öntöző-főcsatornához már egészen közel van a kiindulási pontunk, a vízlépcső. Ide visszaérve már meg is tettük a közel 70 km-es körutat.

Szállások a Tisza-tónál >>

Ha kerékpárra pattannánk >>

Szólj hozzá!

Címkék: Hortobágy Tisza-tó Abádszalók tisza-tó Poroszló Kisköre


2015.10.29. 16:59 A.g.o.r.a.

Mi a különbség: téli és nyári vízállás a Tisza-tavon

Különösen meghatározó a Tisza-tó életében és a táj arculatában is a téli-nyári vízszint.  Ahol nyaranta kenuval vagy csónakkal barangoltunk, ott telente akár bakancsos túrákra is indulhatunk, s bár szűkül a vízfelület, de ezzel párhuzamosan kinyílnak a száraz lábon megközelíthető pontok. Ettől oly vonzó, kiszámíthatatlan, változatos és megújuló ez a víz.

10361659215_1ee4c0e78d_z.jpg

A két vízszint közül a nyári a leghosszabb, mely április végétől október végéig tart. Ezt követi az őszi leürítés, mely 2-3 hetes időszakban történik napi 5-8 cm-es vízszintcsökkentéssel.

A véglegesnek mondható téli vízszintjét november közepén éri el a Tisza-tó, viszont egészen február végéig 10 cm-es intervallumban mozoghat attól függően, hogy milyen kemény és hideg a tél, milyen a jégborítás. És itt kezd érdekessé válni a dolog, mert végleges vízszint viszont kétféle lehet télen: a magasabb 120 cm-rel alacsonyabb a nyári víznél, az alacsonyabb pedig 170 cm-rel. Tehát a kétféle téli vízszint között 50 cm a differencia.

Március közepére egy bizonyos emelkedett vízszint már mutatja a jobb idő, a tavasz közeledtét. Ez az öntözőcsatornák vízellátása miatt válik fontossá.

Adott esetben azonban nem mesterségesen történik a Tisza-tó feltöltése, hanem a tavaszi árhullám vízhozama tölti fel sokszor nemcsak a nyári vízszintre, hanem 1-2-3 méterrel magasabbra is. Így aztán majd az árhullám apadó ágán következik be a duzzasztás megkezdése, és a vízügyi szakemberek beállítják a tó nyári vízszintjét. Árvíz persze jöhet nyáron vagy télen is.

 

De miért van szükség a csökkentett, téli vízszintre? A Tisza-tavon a lakosság életvédelme és vagyonbiztonsága miatt van szükség a téli vízszintre. Kiegészítve a műtárgyak védelmével és az esetlegesen előforduló jeges árvíz kezelésével. Számoljunk! 1 cm vízszint emelkedéséhez 1 millió köbméter vízre van szükség, így egyáltalán nem mindegy mekkora víztömeg fagy meg télen. A Tisza-tó téli vízszintjénél bizonyos medencék, mederrészek szárazra kerülnek, így a képződött jég mennyisége is kevesebb. A tavaszi, Kárpátokból lefutó árhullámot egy nagy raktározó kapacitású terület és tározótér tudja fogadni.

Turistaként azonban az év minden hónapjában kihasználhatjuk a Tisza-tó adottságait hol jégtúrával, hol horgászattal, hol pedig ökotúrával.

Szólj hozzá!

Címkék: tisza-tó téli vízszint


2015.10.06. 11:48 A.g.o.r.a.

Tényleg békatutajon utazik a béka?

Tényleg létezik egy olyan növény, hogy békatutaj, és tulajdonképpen most egy  úszó hínárról van szó, melynek pici fehér virága van, és gyökere nem rögzül a talajhoz. Talán épp ezért nem is alkot kiterjedt nagy mezőket mint például a sulyom, amiről korábban itt írtunk.

A békatutajjal ellentétben a tavirózsa, a tündérrózsa vagy a tündérfátyol rögzült hínárok, gyökerük a talajba kapaszkodnak, s ezeken a békák nem is tudnak kényelmesen közlekedni, azaz tutajozni. Merthogy a békatutaj a nevét tényleg arról kapta, hogy a béka a levélzetére felkapaszkodva pihenget, miközben sodródik az áramlással.

illustration_hydrocharis_morsus-ranae0.jpg

A lenti fotókat az Óhalászi bejáróban sikerült készíteni, itt 3, egymástól térben távolabb eső, egyenként legfeljebb 1-1 négyzetméternyi területen élő békatutaj csoportosulás figyelhető meg. A növények teljes pompájukban virágoztak. 
bekatutaj.png

A békatutaj Európa-szerte megtalálható a Brit-szigetektől és Skandináviától kezdve egészen a Földközi-tenger térségéig és a Kaukázusig. Más kontinensekre is betelepítették ezt a növényfajt.

A békatutaj úszó levelű, évelő növény. Levelei 3-7 centiméter szélesek, kerekded vese alakúak, válluk mélyen szíves, nyelük 7-10 centiméter hosszú, rozettaszerűen helyezkednek el. Az 5-20 centiméter hosszú, indás, víz alatti szárakon új rozetták fejlődnek. A gyökérzet szabadon lebeg a vízben. Víz alatti levelek nem fejlődnek. A növény kétlaki. Virágai mintegy 2 centiméter átmérőjűek, 3 zöld csészelevélből és 3 fehér, tövén sárga sziromból állnak. A porzós virágok többnyire hármasával találhatók a két buroklevél hónaljában, a termős virágok magánosak, egy buroklevéllel.

A békatutaj álló- és lassan folyó, többnyire mészben szegény vizekben, például holtágakban, mocsarakban nő, így épp ideális számára a Tisza-tó. 

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tó békatutaj Tisza-tavi tisza-tó növény


2015.10.06. 10:57 A.g.o.r.a.

10 fontos dolog, amit tudnod kell a Tisza-tó körbe bringázásához

A Tisza-tónál nagyon jó kerékpározni, mert nem csak könnyű a terep, de rengeteg látnivalót és izgalmas programot is bele lehet sűríteni egy napba úgy, és még mindig kényelmes tempóban haladunk. Családdal a kis kört, edzettebbeknek viszont már a nagy kört is érdemes bevállalni. Lássuk most a 10 legfontosabb dolgot! 

_dsc7035.jpgKÉP: ©Magyar Turizmus Zrt - itthon.hu 

1. Kerékpárral végig, autóval szinte teljesen végig a gát koronáján kialakított úton tudsz haladni, így folyamatosan gyönyörködhetsz a vízben, a tájban.

2. A kerékpárút hossza 65 km. Kis körnek hívjuk azt az utat, amikor nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat - ez mintegy 70 km. Nagy kör pedig amikor tényleges kört megyünk, és mindezt megfejeljük egy izgalmas kompozással is. Poroszlótónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a westernesebb földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüredre. 

3. Az kis kör kerékpárral laza tekerés mellett is kényelmesen megtehető 3-3,5 óra alatt. A nagy körre  szánjunk egy napot. 

4. Autóval 30 km/óra a megengedett maximális sebesség a gátkoronán. Biztonságosan lehet a kevés forgalom mellett családosan is nekivágni az útnak. 

5. Gépjárművel a vízoldalon lehet csak parkolni! Pihenésnél a kerékpárokat se hagyjátok szanaszét, a közlekedőket ne akadályozza. 

6. Szezonban már az abádszalóki strand miatt sem kell letérni a gátról, korábban a település felé kellet kerülni.

7. Az északi oldalon a körei strand, a dinnyésháti strand, a sarudi élményfalu és a poroszlói strand miatt is le kell térni a gátról, de csak gépjárművel, a kerékpáros forgalom zavartalan.

 8. A 33-as főúton nincs külön kerékpárút: az autósok a kerékpárosokra figyeljenek, a bringások pedig az autóforgalomra. Ez a 7 km-es szakasz azonban csak egytizede a Tisza-tó megkerülésének.

9. Feltétlenül állj meg Tiszafüreden a szabadstrandon csobbanni, Tiszaörvényben a gát melletti HelloHalban halat enni, Kiskörénél pedig a hallépcsőt megnézni.

10. A kerékpárral és gyalog a töltésen közlekedni természetesen ingyenes, használatáért sehol sem kell fizetni! Gépjárműveknek viszont engedélyköteles. Engedélyekről és az engedély áráról itt lehet olvasni. 

tiszato_terkep.jpg

KÉP - ©Tisza-tavi Túraközpont - turakozpont.tiszato.hu

Szólj hozzá!

Címkék: túra kerékpár túra tisza-tó Poroszló Kisköre kerékpár tisza-tó 33-mas főút


2015.09.29. 16:39 A.g.o.r.a.

Díjat kapott az Örvényi Pákász Tanösvény

Az Örvényi Pákász Tanösvény sikeresen szerepelt az ökoturisztikai bemutatóhelyek számára kiírt pályázaton, és tanösvény kategóriában a III. díjat nyerte el. A Szabics Kikötő csapata ezzel már másodszor szerepelt sikeresen ezen a pályázaton, hiszen 2011-ben a Tiszavirág Ártéri Sétaút nyerte meg a tanösvények versenyét.

pakasztanosveny.jpg

Az Örvényi Pákász Tanösvény 12 állomásának segítségével ismerhetjük meg a pákászéletet, ennek a már-már elfeledett mesterségnek a rejtelmeit, és a pákászok által járt ártéri erdő csodáit is. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok, vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak vagy honnan ered maga a pákász kifejezés, de az is kiderül, hogyan lehet háló nélkül halat fogni.

Az ártéri erdő labirintusában barangolva kipróbálhatjuk például a lápon járást, úgy, hogy lábunkra húzzuk az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját. Lehet nádsípot készíteni, célba dobni sárgolyóval vagy játszhatunk  a csontcsikóval. Elidőzhetünk a pákásztanyán távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk. 

Örvényi Pákász Tanösvény a Facebookon 

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tó Tiszafüred Szabics kikötő pákász tanösvény tiszaörvény