A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.09.22. 09:03 eM.Dé

Ettől a programtól garantáltan tele lesz a...

...kamrád télen! Nagy befőzés, füstölés, savanyítás meg minden ami jó, 2014. október 11-én Nagykörűben.

A cseresznyéjéről híres Nagykörű ezúttal kicsit más oldaláról mutatkozik be, pedig milyen jó is lenne ha a Nagy Befőzésen friss októberi cseresznyét is elpakolnánk télire. (Anyu, kimehetek cseresznyét szedni? De hát kisfiam tél van! Tudom sapka, sál...)

Lesz ellenben must meg lekvár, káposztagyalulás és savanyítás, főzünk lecsót, töltött káposztát, sőt még birkapörköltet is. Meg persze minden jót, ami ilyentájt egy konyhában előfordul. Részletes programot ne is keress, mert itt már megtudtál mindent, sőt google barátunkkal se mész sokra, mert majdnem annyi infot találsz róla, mint az ominózus rétesnapról.

Ott találkozunk!

nagybefozes640.jpgForrás: Nagykörű Község Önkormányzata

Szólj hozzá!


2014.09.17. 13:27 eM.Dé

Fotózz egy falat Tisza-tavat!

Egy falat halat, vagy madarat, vagy nádas-gyékényest, vagy naplementét, vagy ami csak tetszik. Majd ezután tedd próbára magad a Tisza-tavi Ökocentrum Fotópályázatán!

A természetfotós pályázat ötlete nem újkeletű, viszont idén újdonság, hogy egy egész héten át a fotózás áll majd a középpontban a Tisza-tónál. A természetfotós hét (mert most már így hívják) 2014. október 11-18. között várja a fotósokat, vagyis pontosabban ez idő alatt lehet elkészíteni azokat a felvételeket, amelyekkel a pályázaton is nevezni lehet. Van amatőr és profi kategória is, ne féljetek.

De ha valaki fél a versenyzéstől az se riadjon vissza tőle, hogy felkeresse a Tisza-tavat egy jó kis fotóstúra céljából - ráadásul nekik nem is kötelező a fent említett időszakban jönni, mindig szívesen látjuk őket. Na, de most a hangsúly a pályázaton van, amelyről bővebben ezen az oldalon olvashattok. Meg nem csak erről, hanem profi fotósokkal készült interjúkat is találtok.

Jó ... amit a fotósoknak szoktak kívánni, azt!

logoval - naplemente.jpg

Ilyen egy naplemente :)

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tavi Ökocentrum


2014.09.09. 14:13 eM.Dé

Rejtélyes Rétesnap Besenyőtelken

De miért is rejtélyes egy Rétesnap? Nemes egyszerűséggel azért, mert semmit, de semmit az égegyadta világon nem lehet róla interneten keresztül megtudni.

Illetve annyit azért mégiscsak, hogy a korábbi években már volt ilyen, van szép galéria is fent több helyen, de maga a tény, hogy 2014. szeptember 13-án, szombaton Rétesnap lesz Besenyőtelken, sehol sincs hivatalosan publikálva. Mi is csak egy, a településen kilógatott molinóról tudtuk meg a hírt, ezért kezdtünk nyomozásba a Rétesnap ügyében.

Azon morfondíroztam, hogy ez valójában biztosan egy új koncepció a szervezők részéről és szándékosan nem használják a 21. századi kommunikációs csatornákat, ezzel is egy kis különleges "ízt" adva a dolognak és legalább plusz egy sztori, amit a rendezvény mögé lehet tenni.

Aztán kihasználva a Google tehetségét mégis rábukkantam valamire: a Groovehouse zenekar hivatalos Facebook oldalán erősítette meg, hogy a következő fellépése: 2014. szeptember 13., szombat 15:00 Besenyőtelek, Rétesnap. Sőt, ha minden igaz Véradás is lesz 10:00-13:00-ig. Szóval két programelemet sikerült kibogozni, de összességében a rendezvény egésze továbbra is rejtélyes.

Mindennek ellenére - sőt kifejezetten ezért - arra bíztatunk mindenkit, hogy fogja magát szombaton és jelenjen meg mégis a rendezvényen, bizonyítva, hogy marketing és promo nélkül is el lehet érni közönséget. Úgyis rég hallottam a Vándort meg a Hajnal című számot CD-ről.

kozardi rétes.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: groovehouse besenyőtelek rétesnap


2014.09.03. 14:05 eM.Dé

Cápa a Tisza-tóban!

De szerencsére csak mém formájában. Azonban az eredeti kép, mely az alkotót ihlette nem photoshop, hanem valódi fotó - bármennyire is hihetetlen.

A napokban futottam bele az alábbi képbe kedvenc közösségi oldalunkon, amely a szerző információi alapján Abádszalókon készült. Már persze az eredeti, a jelenlegi változat pedig a jó öreg fotóbolt alkalmazással. Elsőre mindenesetre megmosolyogtató a felvétel.

tt_telehallal_meme.jpgSzerencsére csak Photoshop :)

Viszont érdemes pár szót csámcsogni az eredeti felvételen is. Egy jó fényképezőgéppel és némi ügyességgel szenzációs fotókat lehet a Tisza-tónál produkálni.

Szólj hozzá!

Címkék: Abádszalók


2014.08.13. 08:49 A.g.o.r.a.

Csajos hetet rendeztünk az Év Utazójának - VIDEÓ

Nálunk járt Judit, az Év Utazója és Fanni, a videóverseny másik dobogós helyezettje, akiknek elképesztő vizes és szárazföldi programokat szerveztünk.

FB borito.jpg

A forgatásról itt írtunk bővebben

Szólj hozzá!

Címkék: kétéltű abádszalók flyboard év utazója év utazója videó csajos hét víziejtőernyő


2014.08.12. 11:35 A.g.o.r.a.

Ez itt a jó bőrős VIDEÓ!

A Tisza-tó legviccesebb kézműves foglalkozásán jól "lejóbőrözött" minket a világ legspontánabb kézművese. Tibor nem mellékesen népi iparművész és feleségével, Katalinnal vezetik az alkotóházat. 

tibor.jpg

Elképesztő fazon, szuper esőprogram és nem mindennapi vásárfia egyben a tiszafüredi bőrműves alkotóházban. Minden itt lesz a videóban! 

Szólj hozzá!

Címkék: tiszafüred én az év utazója bőrműves alkotóház


2014.08.11. 05:52 Év Utazója

Horgásztúra és kétéltűség

Tomi azt mondta szerdán, hogy egy igazi csajos programra visz minket Fannival (Zsigó Fanni, tudjátok! Ő is velem évutazik időnként). Lelkesen vágtunk neki az útnak. Kiderült, hogy horgászni fogunk. Próbáltam már korábban párszor ezt a sportot a családommal, de a pergetést nem ismertem. Mi csak a vegetáriánus mód halászó verziót űztük. Kukorica a horogra, dobod, fogod, tekered, húzod, HAL! Ez a verziója a horgászatnak viszont sokkal mozgalmasabb. Nem várjuk a halat, hanem keressük, megyünk utána. Nagyon lelkesen dobáltam, de így sem sikerült semmit fognom. Már azt hittük nem lesz kapás, mikor Fanni még utoljára megpróbálta és mire odanéztem egy hatalmas balint emelt ki a vízből. Nem ettük meg, de Ti megtehetitek, ha így jártok! Ha nincs horgászengedélyetek, turista jeggyel megpróbálhatjátok!

horgász.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: horgász Tisza-tó Ökocentrum én az év utazója horgásztúra


2014.08.10. 11:24 Év Utazója

Tisza-tavi gasztro

Eddig is sejtettük, hogy a Tisza-tó valódi mennyország azok számára, akik szeretik a halat. A héten azonban olyan vendéglőkben is jártunk, ahol nem csak a halfalók találhattak kedvükre való ételeket, hanem az ellentábor képviselői is.

DE... a tiszafüredi Hello Hal nem csak a környék legfrissebb halbüféje, de célközönségét tekintve de talán a legextrémebb is. Ugyanis pont azokat az embereket "keresi", akik nem rajonganak a halételek ízéért. Olyan specialitásokat kóstolhatnak meg a vendégek, melyek a szokványos halételektől eltérőek. Így azoknak is lehetősége nyílik megbarátkozni a hallal, akik esetleg nem szeretik az ízét.

6. hét Tisza-tó 173.jpg

Választhatunk az étlapról halkolbászt, vagy akár halból készült gyrost is. Persze, nem csak vízi állatokat lehet itt kóstolni. Jégkrémek és kávé is kapható. Érdemes leöblíteni a kiadós, de mégis könnyű fogásokat egy jóféle a házi szörppel.

Homlokegyenest más atmoszférát képvisel a Lilaakác Kisvendéglő Abádszalókon. A hely neve némiképp árulkodik a kerthelyiség terasza felett végig nyúló, hűsítő árnyékot adó 120 éves növényről. Egy igazi kockás terítős helyet képzeljetek el, aminek a falait régi plakátok díszítik! A több, mint 100 éves kocsmaépületből átalakított vendéglő a tradicionális magyar ételek mellett helyi specialitásokat is kínál. Többek között isteni harcsapaprikást! Családoknak is ajánlom, mivel játszótér is van az udvarán.

Hát ezért Lilaakác, a Lilaakác :)
Fotó: Szalay Márk, Facebook.com/Lilaakác-Kisvendéglő

Szólj hozzá!

Címkék: lilaakác én az év utazója lila akác kisvendéglő hello hal halbüfé tisza-tó hal tisza-tó gasztronómia


2014.08.09. 08:43 Év Utazója

Ha Abádszalók, akkor: flyboard és parasailing!

1. nap - Tisza-tó, Abádszalók

A Tisza-tó egyetlen flyboard és parasailing paradicsomában, Abádszalókon töltöttük a hét első napját. Az említettek mindegyike extrém vízi sport és köze van a repüléshez. Első ránézésre veszélyesnek tűnhetnek, de valójában semmilyen előképzettséget nem igényelnek. Még úszás tudást sem. A szenvedélyes delfinimádóknak a flyboardot javaslom, mert még kedvenc emlőseik úszástechnikáját is elsajátíthatják.

Tipp a flyboardhoz: A wakeboarddal ellentétben itt a testet minél feszesebben kell tartani, szinte vigyázzállásban. A többit meg majd úgyis érzitek!

JUC_TT-5879.jpg

Fanni épp egy nagy csobbanásra készül. :)

A parasailingnél pedig semmi más dolgunk nem volt, csak élvezni a kilátást. Nem kellett tartani magunkat. Egy motorcsónakkal húztak minket a víz felett. Néha azért igyekeztek tesztelni, hogy hány decibellel tudunk sikítani. A képen is valami hasonló látható...

BUS_5975.jpg

Fannival kettesben próbáltuk ki a parasailinget. Az átlag utazási magasság ettől feljebb van. :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: abádszalók kisköre flyboard tisza-tó én az év utazója parasailing


2014.07.28. 09:55 eM.Dé

Lesz Tisza-tó Feszt

Augusztus 15-16-án, Tiszafüreden. A program egész kellemes, a helyszín szintúgy, meglátjuk hogy fogja adni.

Gonosz nyelvek szerint ez az egész amolyan "Anti-Halasnapok", de józan paraszti ésszel végiggondolva egyáltalán nem az és nem is lehetne az, mert: 1. a Halasnapok júliusban van, ez meg pont egy hónappal később, 2. a Halasnapok tematikus sztori, halétel-főző versennyel meg mindennel, ez pedig kizárólag a zenéről és a szórakozásról szól.

Ha pedig már zene, el kell mondani, hogy meglepően változatos a line-up a kétnapos rendezvényen: folk, rock, hip-hop & rap, meg egy kis elektronika is jutott a gépezetbe. A folkot többek között a Czemende, Ferenczi Gyuriék, meg a Balkan Fanatik képviseli, rock vonalon a Road lesz a legnagyobb név, a fullcap-es arcoknak Hősöket, Sub Bass Szabit meg az Állati Kannibálokat tudjuk javasolni, elektronikában pedig a Kozmix meg Sterbi erősíti a felhozatalt.

Szóval összességében sikerült valami újat alkotni a szervezőknek és túllépni a feltuningolt falunap jellegen, így született meg a Tisza-tó feszt. A teljes programot, valamint a belépőkről információkat ezen az oldalon találtok, de ha jobban szeretitek a Facebook-ot, akkor van az is.

Tisza_to_feszt.png

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tó