A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.06.30. 15:02 A.g.o.r.a.

Strand halászlével: Tiszafüredi Halasnapok

Abszolút kihagyhatatlan esemény Tiszafüred nyári halfesztiválja, a Halasnapok helyben fogott és készített halételeivel, helyi specialitásaival. A nyárson és bográcsban készülő ételek mellett július 11-13. között három napon át koncertek, halászléfőző verseny, strandfoci bajnokság és még sok-sok program lesz a Halas téren és a szabadstrandon. 

_dsc6261.jpg

A tiszafüredi Halasnapok – a számtalan koncert és műsor ellenére is – azért a halról, a helyi ízekről és a Tisza-tóról szól. Szombaton és vasárnap nem csak a hagyományos halételekkel, hanem a  hal szakszerű feldolgozásával és a különlegességekkel is megismerkedhetünk a Hello Hal Gasztroshow alkalmával. Horváth Szabolcs, a Hello Hal és a tiszafüredi halfalatozó "frontembere" vetítést és látványkonyhát ígér a hétvégére.
A gasztroshow-ban a Tisza-tó halait, élővilágát is bemutatja. Alapos képzést kaphatunk a filézési technikákból és a legfontosabb feldolgozási módszerekből, melyek azt mutatják be, mitől lesz a halétel igazi gasztronómiai élmény. A kóstolókon pontyikrát és halkolbászt tálalnak majd fel, és mindkét nap lesz halleves is, no de nem halászlé! Szombaton tejszínes, vasárnap pedig tárkonyos halleves rotyog Szabolcs látványkonyhájában. 

hellohal_coll.jpg

A hal mellé, elé, után a nyár igazi gyümölcsét, a dinnyét is kóstolhatjuk, hiszen a Nyár, dinnye, szeletem kampányban ingyenes dinnyekóstolót szervez a fesztiválon a Magyar Turizmus Zrt. Mindent összegyűjtöttünk a dinnyéről itt:

640_dinnye_design_banner.jpg

Néhány szóban a Tiszafüredi Halasnapok programjáról: 

Pénteken a Halas téren az Ocho Macho és a Compact Disco hangolja a fesztivált a másnapi versenyekre, így szombaton a következőkben mérkőzhetnek meg a jelentkező csapatok: horgászverseny, főzőverseny, indul a harc a Fürdővárosok Strandfoci Kupájáért is. Szombaton Szabó Ádám stand-upos és a TNT turnékoncertje zárja majd a napot, napközben pedig lesz légibemutató, gyerekkoncertek, és természetesen Hello Hal Gasztroshow egész hétvégén! Vasárnap a Spoon és a Dolly Roll lép fel, előtte azonban még jó pár program lesz. 

A fesztivál teljes programját ITT olvashatjátok, a nyári Tisza-tóval kapcsolatban pedig itt lent tudhattok meg még többet! 

tiszatavi_strandkorkep.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: tiszafüred gasztronómia halételek szabadstrand hello hal tiszafüredi halasnapok


2015.06.23. 16:57 A.g.o.r.a.

XVII. Karcagi Birkafőző Fesztivál – most hétvégén!

Kihagyhatatlan gasztronómiai kavalkád a hagyományosnak mondható Karcagi Birkafőző Fesztivál.
A karcagiak igazi juhász nemzetség révén művészi fokra emelték a birkapörkölt készítését, s ennek legjavát kóstolhatjuk meg minden nyáron – fesztiválhoz méltóan rengeteg programmal, koncerttel körítve az üstben rotyogó különlegességet. 

karcag_hungarikum_a_birkaporkolt_plakat.jpg

2015. Június 25-26. -  XVII. Karcagi Birkafőző fesztivál

1 komment

Címkék: karcag birkapörkölt karcagi birkafőző fesztivál


2015.06.15. 14:36 A.g.o.r.a.

Így strandolj királyként - Abádszalókon!

Hurrá, itt a strandszezon! És ha nem kifejezetten ragaszkodsz a fövenyen heveréshez, hanem birtokba vennéd a vízi extrémségek tárházát, motorcsónakoznál vagy ne adj' isten vízi ejtőernyőznél - mert hogy a Tisza-tónál természetesen ezt is megtehetjük -, akkor Abádszalók minimum egy hétvégét megér ezen a nyáron! 

abadszalok_strandmix.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: abádszalók flyboard wakesurf vízifánk parasailing tisza-tó strandok


2015.04.09. 14:55 A.g.o.r.a.

4 tavaszi program a Tisza-tónál, amit soha ne hagyj ki

Most, hogy már vízre lehet szállni, a Tisza-tó nyári vízszintje teljes mellszélességgel várja a kenuzókat, kishajósokat, motorcsónakosokat és a vízi sétautakon baktatókat.   Össze is szedtük a 4 abszolút kihagyhatatlan vízhez kötődő tavaszi programot, amit 20 Celsius fok alatt is prímán művelni lehet. 

_dsc6350.jpg

TIPP! Szállásfoglalás a Tisza-tónál

1. Amit legalább egyszer látni kell

A Tisza-tavi Ökocentrum egy evidens Tisza-tavi program, hiszen nem csak Európa legnagyobb édesvízi akváriumát találjuk Poroszlón, de innen indul talán a legtöbb felfedezőtúra, láthatunk vidra etetést és felmászhatunk a kilótóba is, ahonnan az egész tavat belátjuk.

6 komment

Címkék: tisza-tó tisza-tavi ökocentrum tisza-tavi vízisétány tisza-tavi ártéri sétaút tisza-tó tavasz


2015.03.11. 12:17 A.g.o.r.a.

3 + 1 elképesztő vízi szállás a Tisza-tónál

A Tisza-tó környezete elválaszthatatlan a víztől. Rengeteg módon jelenik meg a tó és élővilága a part menti települések életében. Most 3 + 1 olyan szállást gyűjtöttünk össze, melyek különleges módon dolgozzák fel a Tisza-tó és a víz témáját -  luxushoteltől a kunyhóig. 

kezdo_balneum.jpg

1 komment

Címkék: úszóház Abádszalók tisza-tó Tiszafüred butik design rooms kormorán kikötő vízi kunyhó tisza balneum A legjobb vízi szállások a tisza-tónál


2015.01.27. 09:54 eM.Dé

10. alkalommal is Torkos Csütörtök

Jubileumhoz érkezett a 21. századi Torkos Csütörtökök pályafutása: 2015. február 19-én már tizedik alkalommal szervezik meg az akciót, amelynek örömére féláron lakomázhatunk az ország számos éttermében.

Vendégeknek

Az akció lényege semmit sem változott, ezen a napon - mégegyszer: február 19. - a csatlakozott éttermek 50% kedvezményt biztosítanak az étel- és italfogyasztásból, pontosabban a számla végösszegéből. Fontos, hogy csak a csatlakozott éttermeknél számíthatunk kedvezményre, ha biztosra akarunk menni előzetesen tájékozódjunk a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon.

Éttermeknek

Bízunk benne, hogy a Tisza-tavi éttermek se lesznek restek (ez de szép volt..), és csatlakoznak az akcióhoz. Ha valaki esetleg étteremvezetőként/tulajdonosként olvassa ezeket a sorokat, akkor tájékoztatnánk, hogy a csatlakozási feltételekről itt tud olvasni és egyben regisztrálni is.

tcs.PNG

Szólj hozzá!


2015.01.19. 14:14 eM.Dé

Mesél a történelem Tiszaszentimrén

Nem hétköznapi felfedezésre bukkantak a közelmúltban a tiszaszentimrei parókia felújítása közben: az egyik régi ajtófélfa mélyedésében egy időkapszulát találtak, amely 4 db különböző időpontban íródott levelet tartalmazott.

Az épület éppen felújítás alatt áll, a nyílászárókat cserélik, így találtak rá a nem hétköznapi leletre. Maga az időkapszula egy fém doboz, amelyben négy darab, különböző időpontban íródott és különböző témájú levelet tartalmazott. A képek alapján akár egy kalandfilmben is érezhették magukat a kapszula megtalálói, hiszen az igényesen, viaszpecséttel lezárt iratok ma már ritkaságszámba mennek.

Zajlik a Krími háború

A legrégebbi dokumentum 1784-es keltezésű, II. József uralkodása idején született, amelyben engedélyezik a parókia építését. További két levél szól az 1817-ben és 1830-ban kivitelezett tetőfelújítások részleteiről, valamint egy roppant érdekes példány 1854-ből. Az érdekessége elsősorban a nyelvezetéből adódik, a levél a parókia felújításának és bővítésének terveit tartalmazza, gazdagon megtöltve szakrális tartalommal is. Ugyanebből az évből származik az időkapszula csomagolópapírjának belsejére írt jegyzet, amelyben megemlítésre kerül az éppen zajló Krími háború is.

Az összes kép megtekinthető a Tiszaszentimrei Református Egyházközség Facebookján.

Szólj hozzá!


2015.01.15. 10:24 eM.Dé

Ne feledd: hétvégén nyit az Ökocentrum!

Rövidke téli üzemszünet után január 17-én szombaton 10:00 órakor ismét megnyitja kapuit a Tisza-tó egyik kedvenc látványossága, a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón.

A kedves kis vidrák, a vizák és a többi hal, a rágcsálók és az Ökocentrum valamennyi lakója már alig várja, hogy újra a látogatók előtt mutogathassa magát. A toronyból pedig igazán exkluzív kilátás nyílik a téli Tisza-tóra ami szintén nem hétköznapi látvány. Szóval aki szeretné, az szombattól kezdve ismét átélheti a Tisza-tavi öko-élményt.

Tisza-tavi Ökocentrum_csökkentett méretben.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tavi Ökocentrum


2015.01.09. 13:33 eM.Dé

Napi cukiság: ezért menj óvatosan a jégre!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes lehet a jégen tartózkodás, különösen ha napközben megenyhül az idő. Szegény kutyus nem olvasta a figyelmeztetést.

Csütörtök dél körül egy kutya járt szerencsétlenül Tiszafüreden, amikor rámerészkedett a jégre. Sajnos a jégtakaró nem volt elég vastag, így a jószág a jeges vízben landolt. A gazdája értesítette a tűzoltókat akik hamar a helyszínre értek és még időben kimentették a pórul járt állatot. A kutyus szerencsére jól van, bár nem tudni azóta nem-e prüszköl az átlagosnál többet.

tiszafured_kutya_jeg.jpgMindenki nyugodjon meg, a kutyus jól van! - Fotó: Tiszafüredi HTP

Épp ezért kérünk mindenkit, hogy a jégen tartózkodás szabályainak maximális betartásával merészkedjen csak jégre, vagy szakképzett túravezető társaságában, pl. egy jégtúrán.

Szólj hozzá!

Címkék: Tiszafüred


2015.01.05. 15:57 eM.Dé

Korcsolyázók a tavon - jöhetnek a jégtúrák is

Megjelentek a korizók a Tisza-tó jegén, amely annak a jele, hogy szép lassan olyannyira megvastagszik a jég a tó vizén, hogy akár jégtúrázni is lehet.

Az időjárás egyelőre kedvezőnek tűnik, ha nem lesznek extrém kilengések és felmelegedések, garantált, hogy indulnak túrák a befagyott tavon. Szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy önállóan semmi esetre se vágjon neki, csak a terepet kiválóan ismerő túravezető és szervezett túra formájában induljon útnak.

Fontos továbbá a réteges öltözet, és a vízálló lábbeli vastag zoknival, hiszen elképzelhető, hogy helyenként vízzel is találkozunk. Emellett jó ha van a hátizsákunkban némi élelem és meleg innivaló termoszban, hiszen könnyen el lehet fáradni és átfázni ilyenkor.

Ha lesz pontos infonk és garantált túratippünk, feltétlen jelentkezünk!

tisza_to_jegtura.jpg

Szólj hozzá!