A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

 

 

Tovább a Facebookra

2014.04.16. 16:27 eM.Dé

Szemkötőt fel! - Indul a Kalózkodás

Új köntösbe öltözik a Tisza-tó kalandparkja - Robin, a hód nyugdíjba vonult és a helyét hamarosan falábú kalózok veszik át: indul a KalózSziget Kalandpark!

Gyakorlatilag minden maradt a helyén, de mégsem: az élményelemek a régiek, de teljesen új sztorit kaptak, amely természetesen a kalózkodás köré épül. A gyerekeknek így biztosan nagyobb élmény lesz a Kalandpark, de persze az örök gyerek felnőttek is jól érezhetik majd magukat.

A több mint 18 hektár területű ártéri szigeten olyan játékokkal találkozhatnak a kalandkeresők, mint a 140 akadályból álló kötélpálya a magasban és földközelben, 15 méter magas sport- és versenymászásra is alkalmas mászófal kilátó toronnyal, 300 és 400 méter hosszú kötélcsúszda, erdei tornapálya és játszótér, minigolf, ijászpálya, vizikenguru és még sok egyéb érdekes játék.

Fontos információ! A KalózSziget nyitva tartása a következőképpen alakul:

Nyitva tartás: 10-18 óra között

  • május 1. - június 15. között: hétvégén és ünnepnapokon
  • június 16. - augusztus 31. között: minden nap
  • szeptember 1. - szeptember 30. között: hétvégén

Aki az idei nyáron a Tisza-tónál tervez kisebb-nagyobb nyaralást, mindenképp iktassa be a programba az ártéri kalózkodást, mert ez cool lesz!

További info: www.balneum.hu/kalandsziget

kalozsziget_kalandpark_480.jpg

Idén már csak szemkötőben!

Szólj hozzá!

Címkék: kalandpark kalandsziget Tiszafüred


2014.03.31. 08:00 Tisza-tavi Móni

Tavaszköszöntő ökotúrák

Itt a tavasz! Jaj de jó… Túrázni milyen jó!

Mindenki nagy örömére kezdetét vette a tavaszi évszak, mind csillagászati, mind meteorológia értelemben is; az idő egyre melegebbre fordul, nő a napsütéses órák száma és hosszabbodnak a nappalok, míg az éjszakák rövidülnek és rügyekbe borulnak a fák, elkezdett kizöldülni minden…!

Ilyenkor nemcsak a természet kap új erőre, és újul meg, hanem mi - emberek – is új energiákkal töltődünk fel, nő a vitalitásunk, életkedvünk. A legjobb ilyenkor minél több időt a szabadban tölteni; sütkérezni, arcunkat napoztatni (Szerintem az egyik legszuperebb érzés, az első meleg napsugarakat érezni az arcunkon és magunkba szívni!), és kirándulni nagyokat az éledő – kizöldülő, rügyező és virágba boruló természetben.

Tiszavirág Ártéri Sétaút (2).jpgEzen a hétvégén, április 5-én Tavaszköszöntő ökotúrára invitálunk Tiszafüred – Örvényre, a Tiszavirág Ártéri Sétaútra, ahol virágmező és madárdal fogad bennünket. Előadást hallhatunk az ártéri erdőről, annak növény és madárvilágáról, majd egy szép sétát tehetünk a tavaszi ruhájába öltözött tanösvényen.

És lássuk milyen ökotúrákat, élményeket kínál még áprilisban a Szabics Kikötő és Szabadidőpart:

tőzike.jpgÁprilis 12-én, a Tavaszi tőzike túra során elénk tárulhat az ártéri puhafa-ligeterdő gyönyörű tőzikékkel pompázó aljnövényzete, mely lelket gyönyörködtető látvány! Éld át Te is a tavaszi virágpompa egyedi hangulatát! A tanösvény látogatáson túl csónakkirándulásra is lesz lehetőség, hogy a Tisza-tavi vízi világgal is testközelből is megismerkedhessünk.

 

Szabics kikötő nyuszi simogatás.JPG

Április 20-21-én a Tiszavirág Ártéri Sétaútra is megérkezik a húsvéti nyuszi, sok- sok csoki tojást potyogtatva. Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn a gyerekeknek kalandos "nyuszi tojás" keresésben lehet részük a tavaszi erdőben térkép segítségével. Kicsikre és nagyokra egyaránt édes meglepetések és felejthetetlen élmények várnak húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben. A kikötőben pedig kézműves foglalkozás keretében húsvéti díszkészítés teszi még izgalmasabbá a délelőttöket.

fűzfasíp készítés.jpgÁprilis 26-án pedig a Fűzfasíp készítő túra alkalmával, a Föld Napját (április 22.) is ünnepelve; a tavaszi madárdalos erdő füttykoncertjéhez mi is hozzájárulunk…! Bicskánk közreműködésével megszólaltatjuk a fűzfavesszőt, majd a Tiszavirág ártéri Sétaúton; e szép természeti környezetben és friss levegőn tett sétán új ötletekkel próbáljuk szebbé tenni a Világot…! A program záró-részeként "Zöld Föld"környezetvédelmi témájú feladatlapot tölthetünk ki. Öko-lábnyom számítás és még sok "Zöld" érdekesség várja a résztvevőket.

A túrákról és jelentkezés lehetőségeiről bővebben: www.szabicskikoto.hu honlapon olvashatsz.

Természetesen a tavaszi ökotúrák májusban is folytatódnak majd, amikor is a Tiszavirág Ártéri Sétaúton tehető speciális túrák (Májusköszöntő csónaktúrák, Túra a madarak és fák birodalmában, Fattyúszerkő túra, Európai Nemzeti Parkok Napja és Gyereknapi túra) mellett A Tisza-tavi Ökocentrum is izgalmas programokkal vár majd: Madarak és fák napja, Csónakos hétvége – kedvezményes GPS-es csónaktúrákkal és a Tisza-tó extrém felfedezését garantáló kétéltűs kalandtúrákkal…!

Kövesd hát a blog bejegyzéseket!

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz húsvét tőzike tavaszköszöntő fűzfasíp Föld Napja Tiszavirág Ártéri Sétaút ökotúrák


2014.03.25. 16:52 Tisza-tavi Móni

Menjünk Világgá...!

Most csütörtökön, március 27-én kezdődik a „Menjünk Világgá…!” Utazási Kiállítás Miskolcon, melyen a turisztikai kiállítások soraiban – a budapesti Boat Show, FeHoVa, Utazás és a debreceni kiállítást követően – március 27-29. között a Tisza-tavi régió ismét bemutatkozik!

Aki miskolci vagy környéki, vagy épp arra jár, látogasson el a XXI. alkalommal megrendezésre kerülő kiállításra, melyen nemcsak turisztikai információkat kaphat! Pénteken kulturális programokkal is várják a látogatókat, míg a szombat Családi nap lesz – gyerekprogrammal (bábszínház, bohócok, lufihajtogatás) és ingyenes autóbuszos városnézéssel Miskolc belvárosában. Ráadásul a belépés díjtalan! A kiállítást kísérő programokról bővebben itt.

És aki kilátogat, feltétlenül keresse fel a Tisza-tavi standunkat – az 5, 6 szám alatt a földszinten, ahol tájékozódhat általánosságban a régió turisztikai kínálatáról, ismerkedhet Berekfürdővel és Kiskörével - közvetlenül információt és kiadványt szerezve a települések programlehetőségeiről, tájékozódhat a motoros és vitorlás kishajóvezetői tanfolyamokról és vizsga lehetőségekről a Tisza-tavon – a Kapitány Hajós Iskola jóvoltából.
Ha pedig a természetet minél több dimenzióból szeretné megismerni, információkat szerezhet a Tisza-tavi Ökocentrum, az Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is bemutató látogatóközpont látnivalóiról ugyanúgy, mint a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat tagjainak kerékpáros, vízi, gyalogos és lovas túra ajánlatairól a Tisza-tónál.

A kiállítás díszvendége pedig a Magas-Tátra és Abádszalók (Tisza-tavi település) lesz!

Miskolci kiállítás - Tisza-tó.jpg

Fotó: A Tisza-tavi régió standja a "Menjünk Világgá..." 2013. évi miskolci kiállításon

Szólj hozzá!


2014.03.21. 12:02 Tisza-tavi Móni

Március 22. - A VÍZ VILÁGNAPJA

Tudtad-e, hogy több mint 20 éve; 1992 óta ünnepelik a Víz Világnapját világszerte, felhívva a figyelmet a víz kiemelten fontos szerepére életünkben.

Ha teheted, bárhol is vagy az országban, válassz egy vizes vagy fürdős programot most szombatra az országos kínálatból! Természetesen a Tisza-tavi régióban is rendeznek vízzel kapcsolatos programokat eme jeles napon; íme a választék:

Tisza-tavi Ökocentrum_csökkentett méretben.jpgVíz Világnapja a Tisza-tavi Ökocentrumban
A víz világnapja" alkalmából a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum minden vendége belépőjegye mellé a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe szóló, 15 % kedvezményt biztosító kupont kap ajándékba.
Feltárulnak az élet alapjának titkai! Betekintést nyerhetünk az apró vízi lények világába mikroszkópok segítségével, elsajátítva a mikroszkóp kezelését is. Tanulmányozhatjuk vizünk minőségét és csónakos kirándulást is tehetünk - betekintést nyerve a Tisza-tó rejtelmeibe!
Ezen a napon - meghatározott időpontokban - tavaszköszöntő csónaktúrák és kétéltű kalandtúrák indulnak a Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből, melyeken a részvétel ingyenes!
Bővebb információ itt.

 Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény.jpg„Túrázzunk a vízért"
A Tiszafüred-Örvényen a Szabics kikötő és szabadidőpart március 22-i túrája minden korosztály számára izgalmas kalandokat ígér. A szervezők családi gyalogtúrára várják az érdeklődőket a Víz Világnapja alakalmából, mely során a vízről szerzett tudásunkat gyarapíthatják. Egy múlt századi (Tisza-tó kialakítása előtti) különös kutat is felkereshetünk a túra során. Bővebb információ itt.

 


Berekfürdő.jpgVíz Világnapja a Berekfürdői Termál-és Strandfürdőben
Magyarország legrégebben működő, híres gyógyvizű fürdői közé tartozik a Berekfürdői Termál-és Strandfürdő. A vízünnep alkalmából 50%-os kedvezménnyel látogatható a fürdő, vagyis egy belépővel ketten mehetnek be, és élvezhetik a fürdő gyógyvízének jótékony hatásait. Berekfürdő a Tisza-tótól délre található, alig 30 kilométerre fekszik. Bővebb információ itt.

Akácligeti fürdő.jpgVíz Világnapja az Akácligeti Fürdőben
A karcagi fürdőbe március 22-én minden látogató egységesen 200 Ft-ért léphet be. Speciális időpontokban lehetőség lesz ingyenesen kipróbálni a masszázst, a szaunákat, a vízi gyógytornát, és vízi gimnasztikát. Ezek mellett lehetőség lesz betekinteni a gyógyászati projektekbe is. Bővebb információ itt.

 


Ünnepeljük együtt a Víz Világnapját!

Szólj hozzá!

Címkék: Víz Világnapja Ökocentrum Szabics kikötő Tisza-tavi Berekfürdői Termál és Strandfürdő Akácligeti Fürdő


2014.03.17. 12:00 Tisza-tavi Móni

Megkezdődött a Tisza-tó feltöltése

eromu_Kiskore.jpg

Ma reggel, 2014. március 17-én, megkezdődött a Tisza-tó tavaszi feltöltése, a nyári vízszint kialakítása.

A Tisza-tónál ugyanis külön téli- és nyári vízszint létezik. Ez is egy különlegessége a Tisza-tónak, hogy a vízjárása szabályozható. A legfontosabb tény, hogy a folyó önálló mederben folyik végig a tározótérben. A medret övzátony kíséri, melyet 10 - zsilippel zárható - csatornával vágtak át, átjárást biztosítva a friss és jó minőségű víznek az öblözetek felé.

A téli vízszint beállítása általában az október 20-i hétvégétől kezdődik (tavaly október 24-én kezdték meg), s kb. 1,1 méterrel eresztik le fokozatosan a tavat.  Erre azért van szükség minden évben, mert így a veszélyhelyzetet teremthető jégképződés jelentősen csökkenthető, s a kora tavaszi áradásokból is több vizet képes befogadni a tó. A nyári vízszint beállítása mindig a tavaszi árvizek elvonulása után, általában április közepén kezdődik. Az idei évben – tekintettel a környezeti viszonyokhoz – ez hamarabb elkezdődik. A nyári vízszintet 1993 óta egy rendelet határozza meg, s értéke Kisköre felső vízmércén mérve 725 cm. Egy-egy átállás általában 2-3 hetes időszak, s a napi vízszint változás kb. 5-8 cm.

Érdekességként megtekintheted a feltöltési ütemtervet, melyet a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei szakaszmérnöksége tájékoztató levében adott ki.

Szólj hozzá!

Címkék: feltöltés Tisza-tó Kisköre nyári vízszint feltöltési ütemterv


2014.03.13. 09:54 Tisza-tavi Móni

Tisza-tó Expo 2014, Abádszalók

kép03.JPGElső alkalommal kerül megrendezésre a Tisza-tó partján, Abádszalókon május 2- 4. között a Tisza-tó Expo  rendezvénysorozat, mely boatshow, horgász és utazás kiállítás egyszerre!

És hogy miért is érdekes ez?
A Tisza-tó, Európa szinte egyetlen olyan összefüggő, nagy kiterjedésű vízfelülete, ahol egyszerre lehetséges a vitorlázás, motoros hajózás, és egyéb motoros vízi sporteszközök használata, ezenkívül páratlan adottságú horgászvíz és természeti értékekben gazdag terület.

A három napos rendezvény során a hajózással, vízisportokkal, horgászattal és a régiós turisztikai attrakciók és szolgáltatások széleskörű bemutatásával foglalkozó tematikus kiállítás mellett kulturális és szórakoztató programok, Tiszai Halételek Fesztiválja, vitorlásverseny, mentési bemutatók, valamint ingyenes sport és sétahajózási lehetőségek színesítik majd a programot.

Érdemes lesz hát ellátogatni a rendezvényre! A sok hasznos információ mellett igen ígéretes programokon is részt vehetünk!
A nagyközönség megszólítása mellett a kiállítók jelentkezése folyamatosan zajlik és további Kiállítók jelentkezését, csatlakozását is várják még.

További információ a kiállítás programjával és a kiállítóként való csatlakozással kapcsolatosan:www.tiszato-expo.hu
vízisport1.jpg

 

Szólj hozzá!


2014.03.11. 16:26 Tisza-tavi Móni

"Tisza-tavi templomok útján"

tomaji_templomrom_Szent Móric kápolna.jpg„Tisza-tavi templomok útján” elnevezéssel tematikus túraútvonal kerül kialakításra.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott turisztikai projekt hét Tisza-tavi település (Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tomajmonostora, Újszentgyörgy) 13 helyszínét érinti, ebből összesen 8 templom rekonstrukciója és látogatóbarát fejlesztése, 4 vallási kegyhely és 1 vallási turisztikai szálláshely (zarándokszálláshely) kialakítása történik, melynek köszönhetően a térség turisztikai vonzereje növekszik. A projekt várhatóan 2014 szeptemberében fejeződik be.  Fotó: Szent Móric kápolna, Tomajmonostora

kunhegyesi református templom.jpgCsatlakozva, végigvárja ezt a tematikus útvonalat, olyan szép dolgokat láthatsz, mint a pusztatomaji, romjaiban is csodaszép Szent Móric kápolnát, mely 1896-ban épült Steindl Imre tervei alapján, aki az országházat is tervezte, vagy Kunhegyesen az ország második legnagyobb református templomát, ahol egy páratlan miseruha-gyűjtemény is a látnivalók közé tartozik.

Fotó: Kunhegyesi református templom

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tavi templomok


2014.03.06. 11:21 Tisza-tavi Móni

Vigyázz, kész...torkoskodj!

étel fotó_Nimród.jpgNe feledd; ma van Torkos Csütörtök, mely napon az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő népszerű akcióhoz csatlakozó éttermekben és vendéglátóipari egységekben 50 %-os kedvezménnyel étkezhetünk  a teljes ’a la carte’ kínálatból, helyben fogyasztás mellett, a számla végösszegéből: az étel- és italfogyasztásból, egész nap, az éttermek teljes nyitvatartási idejében!

Ha még nem választottad ki az éttermedet, ezt most megteheted! A csatlakozott vendéglátóhelyek listáját megtalálod a www.torkoscsutortok.hu weboldalon, ahol település szerint is rákereshetsz az éttermekre és online foglalásodat is megteheted!

A Tisza-tavi régiót illetően az alábbiak közül választhatsz: Tisza Balneum Hotel**** étterme- Tiszafüred, a három csillagos, superior besorolású Thermál Hotel Szívek Szálloda étterme- Berekfürdő, Nimród Bioszálloda és Bioétterem****- Karcag, Ladik Halászcsárda- Poroszló, Termál Pizzéria és Étterem- Tiszaújváros.

Élvezetes Torkoskodást Mindenkinek!

torkoscsutortok2014_195x95_v.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Torkos Csütörtök


2014.03.03. 13:52 Tisza-tavi Móni

Abádszalókon ismét Tiszator Böllérfesztivál!

Böllérverseny (2).JPGAki részt vesz március 8-án (szombaton) a VIII. Tiszator Böllérfesztiválon örökre megjegyzi, Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni!
A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és tovább adják az évszázados hagyományokat, miközben szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest!

Eldől a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát!

A verseny a malacfogással kezdődik és a hízóvágás minden mozzanata nyomon kísérhető, a kóstoló jegyekkel pedig az érdeklődők is részesei lehetnek a finom falatoknak.
A Böllérversenyen a jó hangulatról Szőke András (színész) gondoskodik.
A nap folyamán a színpadi produkciók, kóstolók és pálinka bemutatók mellett népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására is várja a látogatókat.  

A csapatok nevezése Magyarországról és a határon túlról is történik. Pálinka- és pogácsaverseny, valamint különböző hagyományőrző csoportok színesítik a rendezvényt.

További információ és a részletes program megtalálható az weboldalakon: www.bollerverseny.com, www.tiszator.com

Böllérverseny (1).JPG

Gyere el Te is és egyél-igyál, jól mulassál!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Abádszalók Tiszator Böllérfesztivál


2014.02.26. 09:50 Tisza-tavi Móni

Idén március 6-án torkoskodhatunk!

torkoscsutortok2014_195x95_v.jpg

Beharangozóként osztom meg veletek, hogy immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a népszerű Torkos Csütörtök nagyszabású akció a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében!

Tudjátok, ezen a napon az akcióhoz csatlakozó éttermekben és vendéglátóipari egységekben 50 %-os kedvezménnyel étkezhetünk  a teljes ’a la carte’ kínálatból, helyben fogyasztás mellett, a számla végösszegéből levonva a kedvezményt; az étel- és italfogyasztásból, egész nap, az éttermek teljes nyitvatartási idejében!

A magyar gasztronómiát népszerűsítő akció napján évről évre több mint ezer étterem közül választhatunk és étkezhetünk fél áron! A csatlakozott vendéglátóhelyek listáját megtalálod a www.torkoscsutortok.hu weboldalon, ahol település szerint is rákereshetsz az éttermekre és online foglalásodat is megteheted! Eddig is már igen sok; több mint 500 étterem csatlakozott a kampányhoz, de a lista folyamatosan bővül még egészen március 2-ig, ugyanis ezt a dátumot adták meg a csatlakozni kívánó vendéglátós egységeknek az akcióhoz való beregisztráláshoz.

Nimród_ételfotó.jpgA Tisza-tavi régióból eddig öten csatlakoztak: Tisza Balneum Hotel**** étterme- Tiszafüred, a három csillagos, superior besorolású Thermál Hotel Szívek Szálloda étterme- Berekfürdő, Nimród Bioszálloda és Bioétterem****- Karcag, Ladik Halászcsárda- Poroszló, Termál Pizzéria és Étterem- Tiszaújváros.


Kövesd hát nyomon a lehetőségeket és válassz magadnak március 6-ra egy éttermet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Torkos Csütörtök Tisza-tavi