A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.09.03. 11:23 A.g.o.r.a.

Múltidéző Piac lesz a Nehru-paton

Klasszikus békebeli vásárral vár szeptember közepén a Bálna melletti Nehru-part vidámparkkal, tűzzsonglőrökkel, koncertekkel és a régi mesterségeket bemutató utcával a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos eseményén.

Múltidéző Piactér – Úszó Piac szeptember 12-13. 

Szeptember 12-13-án a varázslatos nevű Nehru-parton a Múltidéző Piactér – úszó Piacon 165. éves Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) születésnapját ünnepelhetjük a neves szervezettel, másrészt pedig a budapesti ipari-kereskedelmi-kézműves mesterek krémjét ismerhetjük meg a két nap folyamán bájos keretek között. Lesznek pékek, zöldség- és gyümölcsárusok, kosárfonók, kovácsok, és még számtalan kézműves mesterség képviselőjével találkozhatunk munka közben.

A céhek idejétől a jelenig mutatkoznak be a főváros neves mesteremberei, jelen lesznek a kereskedelmi és ipari vállalkozók és cégek a  Nehru-parton, akik számos szórakoztató programmal, gyerekfoglalkoztatóval, piaccal szórakoztatnak majd. Lesz Úszó Piac, Középkori Piactér kézműves bemutatókkal és vásárral, Mesterségek Utcája, ahol a fafaragástól a gyertyaöntésen át a gyöngyfűzésig mindenféle klasszikus kézműves mesterséget kipróbálhatunk.

mp2015_meretezheto_minta1.jpg

Exkluzív kóstolót kapunk a magyar gasztronómia legjavából, és az olyan dinamikusabb programok sem maradhatnak el, mint a falmászás, és a kisebbek jól fognak szórakozni mini vidámparkban, ahol fa logikai játékok, kosárhina is szórakoztatja majd őket.

Nem maradhatnak el a koncertek sem: Péter Szabó Szilvia, a Görömbő Kompánia, a Kerekes Band és a Budapest Ragtime Band is koncertet ad majd a nagyszínpadon.

Még több infó az esemény hivatalos oldalán ITT

Szólj hozzá!

Címkék: budapest programajánló bálna bkik nehru part múltidéző piac


2015.09.02. 12:01 HelloHal

Elsodort falvakról mesél az Óhalászi-Holt-Tisza

A horgászok és a természetet kedvelők egyik kedvenc helye az Óhalászi-Holt-Tisza. Azt talán kevesen tudják, hogy a patkó alakú víz egykoron egy falut ölelt körbe és a holtág tulajdonképpen morotva. Aki még nem tudja, mi fán terem a morotva, az most az egykori Tiszahalász nevezetű falu példáján biztosan megérti. Vágjunk is bele! 

bal-jobbag.png

Szólj hozzá!

Címkék: fokgazdálkodás óhalász tiszahalász hartl ede morotva óhalászi holtág


2015.09.01. 17:41 HelloHal

Csónakon Tiszaörvénytől Poroszlóig

Már legalább egy évtizede, hogy a Duna-deltában nyaraltam. A sok emlék és élmény közül azonban valahogy az maradt meg bennem a legmélyebben, hogy az emberek ott közút hiányában csónakokkal közlekednek a települések között. Azzal járnak bevásárolni, tankolni, ügyintézni. Hogy jön ez ide? – kérdezhetitek teljes joggal. Úgy, hogy Tiszaörvény és Poroszló között, még a nagy teljesítményű csónakmotorok használatának tiltása mellett is hamarabb el lehet jutni egyik pontból a másikba, mint közúton autóval. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legkedveltebb, igaz legrövidebb csónaktúra-útvonal is részben ezen a szakaszon vezet át.

Szólj hozzá!


2015.09.01. 15:58 HelloHal

10 dolog, amit a Tisza-tóról tudnod kell

Miért kell a téli vízállás, miért tó, ha a Tiszából van vagy hogyan szabályozható víz magassága? A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval kapcsolatban. 

Szólj hozzá!

Címkék: kisköre tisza-tó téli vízszint


2015.08.31. 17:19 HelloHal

A Tisza-tavi viharjelzés

A Tisza-tavon tartózkodók egy fényjelző rendszer segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Öt fényjelző lámpa üzemel a tó körül! A viharjelzések fokozatai megegyeznek a Balatonon és Velencei-tavon alkalmazott, Európa szerte elterjedt jelzésekkel. Lássuk, mire kell figyelni! 

viharjelzo-02.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: viharjelzés tisza-tó vihar-előrejelzés tisza-tó


2015.08.31. 15:02 HelloHal

Kenuzz, kajakozz a Tisza-tavon!

Mindannyian emlékszünk az ifjúkori kenutábor élményére, a túrák semmivel fel nem érő csapatépítő, kohéziós erejére.  Azonban a jelenlegi helyzet teljesen már teljesen más a Tisza-tónál: vannak ugyan kisebb-nagyobb szervezők, de a több száz főt megmozgató programok eltűnőben vannak. Helyüket azonban átvették a Tisza-tavon a multifunkcionális kikötők és a strandok, ahol túrakajak és kenu is bérelhető, akár egy napra vagy csak egy órácskára is.

Szólj hozzá!

Címkék: kajak-kenu tisza-tó kenu tisza-tó evezés


2015.08.31. 14:36 HelloHal

Minyonok és mézbiznisz Tiszaigaron

A 34-es úton haladva jutunk el Tiszaigarra, az út átszeli a települést. A folyószabályozás előtt a Tiszához közeli falu mára 10 km-re került Tiszafüredtől és kb 15 km-re a Tiszától, így nem folyópartjával, hanem egyre népszerűbb termékeivel hívja fel magára a figyelmet. De nem csak ezzel. 

A település „kapujában” szezonálisan üdvözlőbábúként is funkcionáló szalmabábukat állítanak. Volt már itt Angry Birds, John Deere traktor, Labirintus, azaz viccesen Igarintus, most pedig a minyonok. Az épített bálákból álló mesefigurákat egy időben adták át a mesefilm bemutatásával. Az autóval arra járók előszeretettel fotózkodnak a népszerű mesehősökkel.

minyonok.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tiszafüred méz tiszaigar mézbolt szalmabábu


2015.08.14. 10:25 HelloHal

Szilas-fok avagy az átjáró titka

A western filmbe  illő nevű kisebb Tisza-tavi tájegységek rejtélyes kapcsolatát próbáljuk bemutatni. Ezek egyike a Szilas-fok, amely egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között.

szilas_fok.JPGA Szilas-foknál járhatnak a belsőégésű motorral hajtott vízijárművek

A Szilas-fok neve még a Tisza-tó kialakulása előttről ered. Mielőtt Kiskörénél a folyó útját állták volna az erőművel, ez egy mezőgazdasági terület volt. Tiszafüred és Poroszló között az ártereken gazdálkodtak az emberek, melyet a Tisza gyakran "meglátogatott" a hóolvadás után. Ezért a kis ereken, úgy mondják, fokokon vezették le a vizet, hogy tavasszal zavartalanul kezdődhessen el a föld művelése, a vetés.

Szólj hozzá!

Címkék: csónaktúra Tiszafüred Szabics kikötő Kisköre szilas-fok


2015.08.14. 09:33 HelloHal

A Tisza-tó 3 legszebb virágú növénye

Ismerjétek meg a Tisza-tó három impozáns, sőt romantikus növényét, a tündérfátyolt, a tündérrózsát és a tavirózsát! 

feher_tunderrozsa.JPG
A tündérfátyol gyökerei a víz alatt találhatók, virágait, leveleit innen hozza fel. Hosszú szárú, úszó, lebegő növény. Levelei formájukban hasonlítanak a tündérrózsáéhoz, csak sokkal kisebbek, 5-10 cm átmérőjűek. Apró ötszirmú sárga virágait egész nyáron hozza, amelyek csak egy napig élnek. A Tisza-tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyolmezeje található. Kiterjedt mezők figyelhetők még a Dühös-lapos keleti oldalán, a Poroszlói medence Fűzfás morotvai oldalán.

tunderfatyol.JPG

A tündérrózsák közül - melyet sokan helytelenül tavirózsának is hívnak - egyedül a fehér színváltozat fordul elő Magyarországon. A rózsaszín, piros, kék, és egyéb színűeket Távol-Keletről telepítették be. A Hévízi-tóba a rózsaszín tündérrózsák Indiából kerültek. Külön száron jön a levél és külön száron a virág. Régebben (folyamszabályozás előtt) minden részét (levelét, szárát, virágát) egészen apróra vágva és megfőzve fogyasztották, ez a tündérrózsa főzelék! Fehér tündérrózsáiról híres a patkó alakú Óhalászi Holt-Tisza.

ft_kozeli.JPG

A tavirózsának vízitök a népies neve. Amikor a rovarok beporozzák a virágát, tökszerű termést növeszt.

tavirozsa_hatterben_tok.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tündérrózsa tavirózsa tündérfátyol tisza-tó


2015.08.05. 15:54 HelloHal

Bringázás, vízitúra és halköltemények: Tiszaörvény

Tiszaörvény ma közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozik. Az 1200-as évek közepén viszont még ez volt a jelentősebb, vámszedési joggal rendelkező település, ahol a folyón révvel lehetett átkelni. 
Örvény (és NEM Örvényes!) évszázadokon keresztül a tiszai halászat kiemelkedő központja volt. Míg Tiszafüred mellett a Füredi Holt-Tisza terül el, addig Örvénynél a folyó ballag hol lassan, hol gyorsabban. Az egykori ipari városrész mára meghatározó idegenforgalmi célponttá vált. Turisztikai vonzerejét a folyó mellett vonuló gát koronáján vezető kerékpárútja, kikötői, vendéglátóegységei, magánszállásai és a táj ökoturisztikai csodái adják.

orvenyi_kanyar.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Szabics-Kikötő Tiszaörvény Hableány Hotel kormorán kikötő hellohal freitag étterem