A Tisza-tóról

A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete és mint hazánk második legnagyobb tava bővelkedik a természeti értékekben és a természet felfedezését szolgáló túraajánlatokban. A Tisza-tó turisztikai kínálatának gazdagságát jellemzik az ökotúrák, vízitúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, vízparti üdülési ajánlatok, kerékpározási lehetőségek és szolgáltatások, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló - melyek közül kiemeltek a tanösvények és a Tisza-tavi Ökocentrum. A Tisza-tó, mint az ország legnagyobb összefüggő horgászvize, igazi horgászparadicsom is egyben - jól felszerelt kikötőkkel, képzett túravetőkkel várva a vendégeket és szervezett (vízi-, öko-, horgász) túrákat kínálva.

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.09.29. 16:39 A.g.o.r.a.

Díjat kapott az Örvényi Pákász Tanösvény

Az Örvényi Pákász Tanösvény sikeresen szerepelt az ökoturisztikai bemutatóhelyek számára kiírt pályázaton, és tanösvény kategóriában a III. díjat nyerte el. A Szabics Kikötő csapata ezzel már másodszor szerepelt sikeresen ezen a pályázaton, hiszen 2011-ben a Tiszavirág Ártéri Sétaút nyerte meg a tanösvények versenyét.

pakasztanosveny.jpg

Az Örvényi Pákász Tanösvény 12 állomásának segítségével ismerhetjük meg a pákászéletet, ennek a már-már elfeledett mesterségnek a rejtelmeit, és a pákászok által járt ártéri erdő csodáit is. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok, vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak vagy honnan ered maga a pákász kifejezés, de az is kiderül, hogyan lehet háló nélkül halat fogni.

Az ártéri erdő labirintusában barangolva kipróbálhatjuk például a lápon járást, úgy, hogy lábunkra húzzuk az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját. Lehet nádsípot készíteni, célba dobni sárgolyóval vagy játszhatunk  a csontcsikóval. Elidőzhetünk a pákásztanyán távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk. 

Örvényi Pákász Tanösvény a Facebookon 

Szólj hozzá!

Címkék: Tisza-tó Tiszafüred Szabics kikötő pákász tanösvény tiszaörvény


2015.09.29. 15:40 A.g.o.r.a.

Nagykörű (is) Magyarország legízletesebb úti célja!

Nagykörű és térsége bekerült Magyarország „legízletesebb” úti céljai közé, és hogy mivel érdemelte ezt ki, arról mindannyian meg is bizonyosodhatunk, hiszen most hétvégén (október 3-án) lesz a Nagykörű legnagyobb ünnepe, a NAGY BEFŐZÉS! 

Nagykörű -  melynek, ha nem is eposzi, de mindenképpen találó jelzője az, hogy Magyarország Cseresznyéskertje - idén pályázott és nyert az EDEN ,,Kiváló Európai Desztinációk’’  versenyén, ahol a kiemelt téma ez alkalommal a magyar gasztronómia volt. „Egy csipet Magyarország" címmel olyan térségi turisztikai úti célokat kerestek és díjaztak, amelyek helyi gasztronómiai kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. Bővebben az EDEN pályázatokról itt lehet olvasni! 

nagykoru_kep.jpgFotók: ©nagykörű.hu

Nagykörű az EDEN Magyarország eddig valamennyi pályázatán sikeresen szerepelt, idén pedig 19 pályázó közül a legjobb 5 közé került be "Tiszamenti fazékles” című pályázatával.

Szólj hozzá!

Címkék: nagykörű EDEN nagy befőzés


2015.09.11. 14:23 HelloHal

Tudj meg többet a Tisza-tavi kerékpárkölcsönzésről és kerékpározásról!

Mindig nagy dilemma, hogy ha kerékpározni megy egy nagyobb társaság, de nincs mindenkinek sajátja, vagy problémás lenne áthurcolni a fél országon, vajon könnyedén sikerül-e bérelni a helyszínen vagy próbáljuk megoldani másképp a dolgot. Szerencsére a Tisza-tónál a kerékpárbérlés pont az a téma, ami nem jelenthet problémát. Viszont ennek ellenére is folyamatosan fejlesztik a hálózatot, sőt, október végétől az új kerékpáros centrumot is birtokba vehetjük.

tisza-to_kerekparosok.jpg

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

A kerékpárkölcsönzést ugyanis letudhatjuk a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat tagjain keresztül. Közvetlen tóparti tagjai a hálózatnak (természetesen több, a tótól távolabbi pontok is léteznek) a Fűzfa Pihenőpark Poroszlón, a sarudi Eurostrand Kemping, a kiskörei Ezüsthorgony Hotel, Tiszafüred-Örvényben a Szabics kikötő és a Kormorán kikötő. 

Ezek mindegyikében lehet kerékpárt kölcsönözni, illetve különböző kiegészítőket, felszereléseket bérelni, többek között például gyerekülést is. A legtöbb helyen térképhez is hozzá lehet jutni. Ami a szervizellátottságot illeti: gyorsszerviz mindenhol van, plusz az Ezüsthorgony Hotelben komolyabb szervizbázist is kiépítettek az üzemeltetők.

10-15 kilométerenként tehát találni kerékpárkölcsönzési lehetőséget, de egyelőre csak az Ezüsthorgony és az Eurostrand között működik az a lehetőség, hogy a bérelt kerékpárt a másik helyen ott tudjuk hagyni. Mivel a túrázók kifejezetten szeretnek például kerékpárral menni és kenuval hazatérni a végső cél az, hogy bárhol bérelhető és letehető legyen a bringa. Ez valósulhat meg, amikor belép a rendszerbe a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, ami össze lesz kapcsolva a túraközpontokkal.

1_1.jpg

 

Ebben az új létesítményben lesz kerékpár bolt, szerviz, öltöző, zuhanyzási lehetőség, és egy kellemes kávézó is helyet kap benne, ahová fel lehet biciklizni. Megoldott lesz a parkolás is. A központtól megépül a kerékpárút a karcagi vasút mentén, mely kikerüli a füredi szabadstrandot és az Albatrosz Kikötőnél becsatlakozik majd a jelenlegi gátkoronán haladó kerékpárútba. Az átadás várható ideje idén október 31. lesz.

Jelenleg egyetlen egy ponton mérik a kerékpárosok számát, a kiskörei erőmű hídján, de csak az itt áthaladókat, eszerint 20.000 kerékpáros teker át ezen a ponton évente, de tudjuk jól, hogy sokan nem mennek körbe, csak Tiszafüredtől Abádszalókig és vissza, illetve Poroszlóról Kisköréig és majd szintén vissza. A turisztikai szakemberek szerint 40-50 ezer körül lehet a kerékpárosok száma egy évben. A Kerékpáros Centrum elkészültével pontosabb monitoring válik elérhetővé.

A gátkoronán haladó kerékpárút biztonságosabbá tétele is napirenden van, hiszen fontos, hogy a családi kerékpározás központja lehessen a Tisza-tó. Folynak tárgyalások arról, hogy csak a horgászhelyek megközelítése történhessen a gáton személygépkocsival, így a lehető legkisebb mértékűre csökkenhet a gépjármű forgalom.

Ami a 33-as utat illeti, Tiszafüredtől a Tisza-hídig most megépül a kerékpárút, de a Poroszlóig tartó szakasz kiviteli tervei is elkészülnek rövidesen, így az újabb útfejlesztési forrásokból jó eséllyel épülhet meg a kerékpárútezen a szakaszon is.

Ha már a tervekről van szó. A Hortobágyig is épülhet kerékpárút, a szándék megvan…

Szólj hozzá!

Címkék: Abádszalók Poroszló Szabics kikötő kerékpár tiszató kerékpáros centrum kerékpárbérlés tisza-tó


2015.09.03. 11:23 HelloHal

Ilyen a Tisza-tavi Vízi Sétány ősszel

Újdonság Tisza-tavi Vízi Sétány életében, hogy 9 év után a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a sétány üzemeltetését, így ebben az évben néhány plusz látnivaló is bekerült az útvonalba, melyekről itt írtunk korábban. A Vízi Sétány őszi jellegzetességei azonban alapvetően nem változtak. Lássuk, mit láthatunk ebben az évszakban a másfél kilométer hosszan a tófelszín fölé benyúló pallóúton! 

tisza-to_vizi_setany3.jpg

A tanösvényen egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetünk betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába, melyet a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában közelíthetünk meg. A sétányon elindulva már a tó korábban megközelíthetetlen, vadregényes területére is eljuthatunk a pallóúton, ahol végig információs táblák és madármegfigyelő tornyok segítik az élőlények felismerését.

Szólj hozzá!

Címkék: csónaktúra hortobágyi nemzeti park tisza-tavi vízi sétány


2015.09.02. 12:01 HelloHal

Elsodort falvakról mesél az Óhalászi-Holt-Tisza

A horgászok és a természetet kedvelők egyik kedvenc helye az Óhalászi-Holt-Tisza. Azt talán kevesen tudják, hogy a patkó alakú víz egykoron egy falut ölelt körbe és a holtág tulajdonképpen morotva. Aki még nem tudja, mi fán terem a morotva, az most az egykori Tiszahalász nevezetű falu példáján biztosan megérti. Vágjunk is bele! 

bal-jobbag.png

Szólj hozzá!

Címkék: fokgazdálkodás óhalász tiszahalász hartl ede morotva óhalászi holtág


2015.09.01. 17:41 HelloHal

Csónakon Tiszaörvénytől Poroszlóig

Már legalább egy évtizede, hogy a Duna-deltában nyaraltam. A sok emlék és élmény közül azonban valahogy az maradt meg bennem a legmélyebben, hogy az emberek ott közút hiányában csónakokkal közlekednek a települések között. Azzal járnak bevásárolni, tankolni, ügyintézni. Hogy jön ez ide? – kérdezhetitek teljes joggal. Úgy, hogy Tiszaörvény és Poroszló között, még a nagy teljesítményű csónakmotorok használatának tiltása mellett is hamarabb el lehet jutni egyik pontból a másikba, mint közúton autóval. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legkedveltebb, igaz legrövidebb csónaktúra-útvonal is részben ezen a szakaszon vezet át.

Szólj hozzá!


2015.09.01. 15:58 HelloHal

10 dolog, amit a Tisza-tóról tudnod kell

Miért kell a téli vízállás, miért tó, ha a Tiszából van vagy hogyan szabályozható víz magassága? A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval kapcsolatban. 

Szólj hozzá!

Címkék: kisköre tisza-tó téli vízszint


2015.08.31. 17:19 HelloHal

A Tisza-tavi viharjelzés

A Tisza-tavon tartózkodók egy fényjelző rendszer segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Öt fényjelző lámpa üzemel a tó körül! A viharjelzések fokozatai megegyeznek a Balatonon és Velencei-tavon alkalmazott, Európa szerte elterjedt jelzésekkel. Lássuk, mire kell figyelni! 

viharjelzo-02.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: viharjelzés tisza-tó vihar-előrejelzés tisza-tó


2015.08.31. 15:02 HelloHal

Kenuzz, kajakozz a Tisza-tavon!

Mindannyian emlékszünk az ifjúkori kenutábor élményére, a túrák semmivel fel nem érő csapatépítő, kohéziós erejére.  Azonban a jelenlegi helyzet teljesen már teljesen más a Tisza-tónál: vannak ugyan kisebb-nagyobb szervezők, de a több száz főt megmozgató programok eltűnőben vannak. Helyüket azonban átvették a Tisza-tavon a multifunkcionális kikötők és a strandok, ahol túrakajak és kenu is bérelhető, akár egy napra vagy csak egy órácskára is.

Szólj hozzá!

Címkék: kajak-kenu tisza-tó kenu tisza-tó evezés


2015.08.31. 14:36 HelloHal

Minyonok és mézbiznisz Tiszaigaron

A 34-es úton haladva jutunk el Tiszaigarra, az út átszeli a települést. A folyószabályozás előtt a Tiszához közeli falu mára 10 km-re került Tiszafüredtől és kb 15 km-re a Tiszától, így nem folyópartjával, hanem egyre népszerűbb termékeivel hívja fel magára a figyelmet. De nem csak ezzel. 

A település „kapujában” szezonálisan üdvözlőbábúként is funkcionáló szalmabábukat állítanak. Volt már itt Angry Birds, John Deere traktor, Labirintus, azaz viccesen Igarintus, most pedig a minyonok. Az épített bálákból álló mesefigurákat egy időben adták át a mesefilm bemutatásával. Az autóval arra járók előszeretettel fotózkodnak a népszerű mesehősökkel.

minyonok.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tiszafüred méz tiszaigar mézbolt szalmabábu