Különleges élmények téli Tisza-tónál

2015. december 15. 11:49 - A.g.o.r.a.

Amikor beköszönt az igazi tél, a táj szépségével, érdekességeivel nyáron oly sok embert elvarázsoló Tisza-tó is "arculatot" váltott.

teli_hatter.jpg

A tó arculatváltása azonban különleges módon nem merül ki a természet téli, nyugalmi állapotának a kialakulásában. Ilyenkor a lehulló levelekkel együtt a víz nagy része is eltűnik a tóból. Akik először látják így a Tisza-tavat, azt hiszik, hogy baj van, pedig ez a „normál üzemrend” része.

Miért is történik ez? Azért, hogy a jegesedésből adódó veszélyt csökkentség, hiszen a nyári vízszint esetén akár 20 millió köbméter jég is keletkezhetne a tóban, melyet egy téli árhullám felszakíthat, s kontrollálhatatlanul megindulhat a partok felé. Továbbá fontos szempont az is, hogy a kora tavaszi árvizeket így nagyobb befogadóképességű tározótér várja.

Visszatérve a tó téli arcára: érdekes látvány a hiányzó víz „helyén” a sok ezer fatönk látványa. Az élet egyébként ilyenkor sem áll meg, a Tisza azaz a folyó mentén létesített kikötők működnek, el tudunk menni egy-egy rövid, de annál különlegesebb csónaktúrára, vagy éppen végigsétálhatunk a Tiszavirág Ártéri Sétaúton és az Örvényi Pákász Tanösvényen.

tisza-to_madarak_telen.jpg

Ha szerencsések vagyunk, elég hideg lesz ahhoz, hogy egy jégtúrára is elinduljunk.
A jégtúráról itt írtunk bővebben>

Nem csak a kikötők, hanem a nagyobb szálláshelyek is működnek, tehát mindenképpen érdemes legalább egy téli hétvégét betervezni a Tisza-tó meglátogatására.

A télen is működő vendéglátóhelyeket itt szedtük össze>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr398173732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása