Tisza-tavi folyószabályozás

2015. november 23. 09:10 - HelloHal

Sokat autózom a 34-es úton, nekem itt a legegyszerűbb megközelíteni a Tisza-tavat. A 4-es főút után a Kunságot elhagyva a Tisza nevét viselő településeken vezet át az utam. Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszaszentimre. Évtizedek óta járok erre, de soha eddig nem jutott eszembe, hogy vajon mit keresnek a Tisza nevét viselő települések 10-20 km-re a folyótól! Fejes Lőrinctől, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetőjétől kaptam erre választ.

_dsc8175.jpg

>> Temető-kápolna Tiszaörsön

 

A Tisza a szabályozás előtti évezredekben több nyomvonalon is vándorolt.  Ha az ős Duna, ős Tisza medrét egy mai térképre vetítenénk, igen nagy eltérések mutatkoznának, így nem csoda, hogy a Tisza nevét viselő települések a mai Tisza medrétől igen távol vannak. A XIX sz. második felében a Tisza szabályozása gátat szabott a Tisza további vándorlásának, kialakult a mai nyomvonal, megépültek az árvízvédelmi töltések.

Az északi középhegység lábától egészen az erdélyi hegyekig a mai Tiszántúl mind vízjárta terület volt, csak a magasabb hátságok mentesültek a Tiszától. A mai Hortobágy, Jászság területe mind víz borította rész volt. A mai települések nagy része olyan területekre épült a szabályozás után, amit egykor a víz vett birtokba. A szabályozás után a már (víz) mentesített területen lévő települések elkezdtek fejlődni. Míg a szabályozás előtt kétszázezer ember élt itt, azóta benépesült a terület, ma 2 millió. A Tisza völgyében lévő települések közül a Tisza hajdanán nemcsak Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszőlős, Tiszaderzs mellett folyt, hanem például a mai Abádszalókon a falu szélén volt a főmeder. Kiskörénél pedig a mai Kanyari Holt-Tisza volt az élő folyó.

>>Tiszaderzsen Bibliai Múzeumot találunk!

A falvak, települések azonban büszkén őrzik egykori névadójuk, a folyó nevét.

>> Műtárgyak a Tisza-tó körül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr438081872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása