A Horthy-csatorna története

2015. november 20. 09:07 - HelloHal

A Horthy csatorna egy igazi, magyar aquadukt, azaz függőcsatorna. A 33 méter hosszú csatornahíd ma már ipari műemlék, egy darabon még a 34-es utat is keresztezi. A Horty csatorna nem csak műtárgy: izgalmas vízi útvonal, horgászhely és bringás célpont is.

tunderfatyol.JPG

1934-35 között hatalmas aszály sújtotta az alföldet. Sok ezer gazdálkodó megélhetését hozta válságos helyzetbe. Óriási termés kiesés keletkezett. Horthy Miklós kormányzó kenderesi birtokain is elszikesedett a talaj, a halastavak kiszáradtak.

Az alföld kiszáradása sürgette az öntözés fejlesztését, az öntözéssel kapcsolatos tervek elkészítését, azok megvalósításához szükséges törvényi és költségvetési háttér biztosítását. 

1937. augusztus 17-én Szolnokon a színházban ülésezett az Alföld Bizottság. Az ülésen megjelent Horthy kormányzó is. Horthy ekkor indította meg az alföldi öntözési munkálatokat.
Tervbe vették a Tiszaörvényről induló és a Horthy birtokán át Kenderesig tartó szivattyútelep és a hozzájuk tartozó öntözőcsatorna-hálózat kiépítését.

A tiszafüredi öntöző rendszer és tiszaörvényi "vízkivételi mű", ismertebb nevén a Horthy csatorna története tehát a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza. Magyarország akkori szakemberei - átgondolva a vízügyi politikát  -az öntözésfejlesztés területén az első olyan beruházást indították el, mely egy nagyobb területet érintett, és ahol egy meghatározó létesítményrendszer épülhetett ki.

Tiszaörvénynél a Tisza vizét szivattyúkkal kiemelve olyan öntözőrendszerbe szállítják a vizet, melynek összhossza közel 100 km, 115 négyzetkilométert fed le, végpontja pedig Kenderes. Gyakorlatilag Horthy Miklós kenderesi területeihez vezettek öntözővizet. Szépen megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer. Különösen a szivattyútelep és a 333 méter hosszú csatornahíd érdemel említést.

TIPP! Itt aludjunk, ha meglátogatjuk a Tisza-tavat!

Az öntözőrendszer - mely ma is üzemel - útja végül betoncsatornában folytatódik. A 34-es út mellett, Tiszaörs térségében halad egy darabon, ahol azt keresztezi is. Az öntözőrendszer ma is ellátja ennek a 115 négyzetkilométeres területnek Kenderesig az öntöző víz biztosítását, illetve a halastavi vízellátást és vízpótlást is biztosítja.

 >> Tipp! Ne hagyjuk ki az Örvényi Pákász Tanösvényt sem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr418080552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása