Ilyen a Tisza-tavi Vízi Sétány ősszel

2015. szeptember 03. 11:23 - HelloHal

Újdonság Tisza-tavi Vízi Sétány életében, hogy 9 év után a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a sétány üzemeltetését, így ebben az évben néhány plusz látnivaló is bekerült az útvonalba, melyekről itt írtunk korábban. A Vízi Sétány őszi jellegzetességei azonban alapvetően nem változtak. Lássuk, mit láthatunk ebben az évszakban a másfél kilométer hosszan a tófelszín fölé benyúló pallóúton! 

tisza-to_vizi_setany3.jpg

A tanösvényen egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetünk betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába, melyet a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában közelíthetünk meg. A sétányon elindulva már a tó korábban megközelíthetetlen, vadregényes területére is eljuthatunk a pallóúton, ahol végig információs táblák és madármegfigyelő tornyok segítik az élőlények felismerését.

A Vízi Sétány színei, lakói ősszel kicsit átalakulnak. Megváltozik a parti növényzet, a kúszónövények, melyek aranyszínre váltják a tájat,és megváltozik a madárvilág is. A Vízi Sétányon megfigyelhető például egy hattyúpár, kis szerencsével talán szeptember végéig ott lesznek, a látogatók közelről is szemügyre vehetik. Jól érzik magukat, tollászkodnak. Réce és lúdfajok veszik birtokba ősszel a Tisza-tavat. A vízszint későbbi csökkenésével kialakulnak olyan helyek, ahol szívesen tartózkodnak a madarak, így megnézhetjük őket az ivóhelyek, táplálkozóhelyek közelében

Bár a Tisza-tavi Vízi Sétány húsvéttól mindenszentekig üzemel, ez leginkább azért vízállásfüggő is, hiszen a nyitva tartás csak nyári vízszintnél megoldható. Több kikötőből is el lehet érni a Sétányt, de menetrend szerinti járattal csak a poroszlói Delfin kikötőből. Innen óránként indulnak a transzferjáratok  szeptemberben 9-17 óra között, októberben 10-16 óra között. A programra minimum másfél órát érdemes szánni,  csónakba szállással együtt inkább 2 órát.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonatiszatonal.blog.hu/api/trackback/id/tr97757462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása